Διασώστες αναζητούν επιζώντες στα ερείπια σπιτιού που επλήγη από ρωσικό πύραυλο το πρωί της Πέμπτης, στο Κίεβο | REUTERS/Valentyn Ogirenko
Επικαιρότητα

Ουκρανία: Μαζική ρωσική επίθεση με drones και πυραύλους σε πολλές πόλεις

Το βράδυ της Τετάρτης και το πρωί της Πέμπτης οι Ρώσοι εξαπέλυσαν νέο κύμα επιθέσεων, ενώ οι ουκρανικές αρχές ανέφεραν ότι οι περισσότεροι πύραυλοι καταρρίφθηκαν
Protagon Team

Η Ουκρανία ανέφερε νέα ρωσική πυραυλική επίθεση το πρωί της Πέμπτης, καθώς εκρήξεις ακούγονταν σε πολλές πόλεις, για τις οποίες οι αρχές επεσήμαναν πως οφείλονται στα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας που κατέρριπταν εισερχόμενους πυραύλους.

Ο προεδρικός σύμβουλος Ολέξι Αρεστόβιτς έγραψε στο Facebook πως «περισσότεροι από 100 πύραυλοι» έφταναν κατά κύματα και σειρήνες αεροπορικού συναγερμού ακούγονταν σε όλη τη χώρα.

Εκρήξεις ακούστηκαν στο Κίεβο, το Λβιβ, το Χάρκοβο, το Ζιτομίρ και την Οδησσό, σύμφωνα με ανταποκριτή του Reuters και αναφορές τοπικών μέσων ενημέρωσης.

Οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας ανακοίνωσαν αργότερα πως κατέρριψαν 54 από τους 69 πυραύλους που εκτοξεύθηκαν από τη Ρωσία.

«Σήμερα το πρωί, ο επιτιθέμενος εκτόξευσε από αέρος και θαλάσσης πυραύλους κρουζ, τηλεκατευθυνόμενους αντιαεροπορικούς πυραύλους και S-300 ADMS εναντίον εγκαταστάσεων ενεργειακής υποδομής στη χώρα μας», έγραψε στην εφαρμογή Telegram ο αρχηγός των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων στρατηγός Βάλερι Ζαλούζνι.

«Σύμφωνα με τα προσωρινά δεδομένα, συνολικά εκτοξεύθηκαν 69 πύραυλοι και 54 εχθρικοί πύραυλοι κατερρίφθησαν».

Ζημιές στο Κίεβο

Η ουκρανική αντιαεροπορική άμυνα κατάφερε να καταρρίψει και τους 16 ρωσικούς πυραύλους που στόχευσαν το Κίεβο, διαβεβαίωσε ο επικεφαλής της στρατιωτικής διοίκησης της πόλης.

«Δεκάξι πύραυλοι εντοπίσθηκαν πάνω από το Κίεβο, καταρρίφθηκαν και οι 16», ανακοίνωσε μέσω της εφαρμογής Telegram ο Σέρχι Πόπκο.

«Τα θραύσματα των πυραύλων που καταρρίφθηκαν προκάλεσαν ζημιές σε τρία σπίτια και ένα αυτοκίνητο στη συνοικία Νταρνίτσκι, σε μια βιομηχανική επιχείρηση στη συνοικία Γκολοσιίφσκι και σε μια παιδική χαρά στη συνοικία Πετσέρσκι. Τρείς άνθρωποι τραυματίσθηκαν και νοσηλεύονται», πρόσθεσε.

Ο δήμαρχος του Κιέβου Βιτάλι Κλίτσκο δήλωσε πως η ηλεκτροδότηση είχε διακοπεί σχεδόν στη μισή ουκρανική πρωτεύουσα.

«Το 40% των καταναλωτών της πρωτεύουσας είναι χωρίς ηλεκτρικό μετά τη ρωσική επίθεση», έγραψε ο Κλίτσκο στην εφαρμογή Telegram. Διαβεβαίωσε πως η υδροδότηση και η θέρμανση λειτουργούν ομαλά στην πρωτεύουσα, εκτός από τις πολυκατοικίες που δεν έχουν ρεύμα και οι καυστήρες τους λειτουργούν με ηλεκτρικό.

Τμήμα πυραύλου που δεν εξερράγη έπεσε σε σπίτι στη δυτική Ουκρανία, την Πέμπτη – Kyrylo Tymoshenko

Ο δήμαρχος του Λβιβ Αντρίι Σαντόβιι ανέφερε πως το 90% της πόλης παρέμενε χωρίς ηλεκτροδότηση και τα ηλεκτροκίνητα μέσα συγκοινωνίας δεν λειτουργούσαν.

Προληπτικές διακοπές της ηλεκτροδότησης ανακοινώθηκαν στις περιφέρειες της Οδησσού και του Ντνιπροπετρόφσκ, με στόχο να ελαχιστοποιηθούν ενδεχόμενες ζημιές στην ενεργειακή υποδομή.

«Ο εχθρός επιτίθεται στην Ουκρανία σε πολλά μέτωπα, με πυραύλους κρουζ που εκτοξεύει από αεροπλάνα και πλοία», ανέφερε η ουκρανική Πολεμική Αεροπορία με αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, το πρωί της Πέμπτης.

 

«Περιμένουμε περαιτέρω προτάσεις από “ειρηνευτές” για μια “ειρηνική διευθέτηση”», έγραψε ειρωνικά στο Twitter, έγραψε την ώρα της επίθεσης ο προεδρικός σύμβουλος Μιχαΐλο Ποντολιάκ, αναφερόμενος στις εκκλήσεις της Ρωσίας για μια λύση στον πόλεμο που ξεκίνησε η Μόσχα.

Επιθέσεις με drones την Τετάρτη

Νέο κύμα επιθέσεων είχαν εξαπολύσει οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις και το βράδυ της Τετάρτης με drones-καμικάζι, που έχουν αγοράσει οι Ρώσοι από το Ιράν, σύμφωνα με ανακοίνωση του ουκρανικού στρατού.

Στο στόχαστρο μπήκαν θέσεις σε νότιους και σε ανατολικούς τομείς της χώρας, ανέφερε η νότια διοίκηση της αντιαεροπορικής άμυνας μέσω Facebook.

Πέντε τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα αεροσκάφη καταρρίφθηκαν στην περιοχή Ντνίπρο, σημείωσαν οι αρχές και πρόσθεσαν: «Ας διατηρήσουμε εορταστική διάθεση»…

Κατά την ίδια πηγή, αρκετά drones θεάθηκαν στις περιφέρειες Ντανιέτσκ, Ζαπορίζια και Χάρκοβο, καθώς και προς την κατεύθυνση της Οδησσού.

Σύμφωνα με πηγές του ουκρανικού πρακτορείου ειδήσεων UNIAN, αρκετά από αυτά καταρρίφθηκαν.

Επίθεση εναντίον ρωσικής βάσης αποτράπηκε

Εξάλλου η ρωσική αντιαεροπορική άμυνα κατέρριψε «ένα άγνωστης ταυτότητας αντικείμενο» κοντά στο Σαράτοφ, σε απόσταση 500 χιλιομέτρων από τα ουκρανικά σύνορα, ανακοίνωσε ο περιφερειακός κυβερνήτης, τρεις ημέρες έπειτα από μια επίθεση μη επανδρωμένου αεροσκάφους που αποδόθηκε στην Ουκρανία και στοίχισε τη ζωή σε τρεις ανθρώπους σε αεροπορική βάση στην περιοχή.

«Ενα σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας ενεργοποιήθηκε στο έδαφος της περιφέρειας του Ενγκελς. Ένα άγνωστης ταυτότητας αντικείμενο καταστράφηκε (…) Δεν απειλείται η ασφάλεια των κατοίκων», ανακοίνωσε μέσω της Telegram ο κυβερνήτης Ρόμαν Μπουσάργκιν.

Η στρατιωτική αεροπορική βάση του Ένγκελς, η οποία βρίσκεται σ’ αυτή τη ζώνη, είχε πληγεί τη Δευτέρα από επίθεση μη επανδρωμένου αεροσκάφους, τη δεύτερη τέτοια επίθεση τον Δεκέμβριο.

Λευκορωσία: Καταρρίψαμε ουκρανικό πύραυλο

Στο μεταξύ, το υπουργείο Αμυνας της Λευκορωσίας ανακοίνωσε ότι οι δυνάμεις αντιαεροπορικής άμυνας κατέρριψαν ουκρανικό πύραυλο S-300 στην συνοριακή περιοχή Μπρεστ γύρω στις 10 το πρωί της Πέμπτης.

Αξιωματικός του στρατού της Λευκορωσίας δήλωσε ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας.

Σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα που αναρτήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων BelTA, ο στρατιωτικός επίτροπος της περιοχής Μπρεστ δήλωσε: «Οι ντόπιοι δεν έχουν απολύτως κανένα λόγο να ανησυχούν. Δυστυχώς, αυτά τα πράγματα συμβαίνουν».

Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Λευκορωσίας BelTA είχε νωρίτερα μεταδώσει ότι ουκρανικός πύραυλος S-300 είχε καταπέσει σε λευκορωσικό έδαφος κατά τη διάρκεια μιας από τις πιο εκτεταμένες πυραυλικών επιθέσεων της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας από την έναρξη του πολέμου.

Η ίδια πηγή είχε αναφέρει ότι το υπουργείο Αμυνας του Μινσκ ερευνά εάν τα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας της Λευκορωσίας είχαν καταρρίψει τον πύραυλο ή αν πρόκειται για εσφαλμένη εκτόξευση.