Ο κυβερνοπόλεμος και η προπαγάνδα καθιστούν περίπλοκη την κατανόηση της ουκρανικής κοινωνίας, η οποία στοχοποιείται από τη ρωσική επιθετικότητα, την ίδια ώρα που ο Πούτιν απειλεί πλέον ανοιχτά και τη Δύση, έγραψε η Corriere della Sera. Ο ανταποκριτής της στο Κίεβο ασχολήθηκε με τη δημοφιλία του Ζελένσκι, με τα ψέματα και τις αλήθειες για αυτήν.
Οι εκπρόσωποι του ουκρανού προέδρου, έγραψε, όπως και τα στελέχη των μυστικών υπηρεσιών της Ουκρανίας και των αμερικανικών επίσης, εδώ και καιρό μιλούν περί ρωσικής προπαγάνδας. Υποτίθεται ότι ο Ζελένσκι δέχθηκε έντονη κριτική μέσα στη χώρα του όταν απέλυσε τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ Βαλέρι Ζαλούζνι. Ετσι έχουν τα πράγματα; Μόνο εν μέρει.
Μιλώντας με πολίτες και στρατιώτες στους δρόμους του Κιέβου ακούσαμε πολλά, σημείωσε ο ανταποκριτής. Απόψεις διαφορετικές μεταξύ τους. Το πρόβλημα είναι ότι από τις αρχές Ιανουαρίου τα ουκρανικά social media έχουν πλημμυρίσει από δεκάδες χιλιάδες μηνύματα κατά του Ζελένσκι. Ομως οι ίδιοι οι στρατιώτες που συναντήσαμε στο μέτωπο της Αβντίβκα απόρησαν με όλα αυτά.
«Ο Ζελένσκι ζήλεψε τη δημοτικότητα του Ζαλούζνι, ο οποίος ήταν ο μόνος που πρόσεξε τις ανάγκες του στρατεύματος» είπαν πολλοί στρατιώτες, ειδικά οι μικρότερης ηλικίας. Αλλοι όμως, πολλοί, υποστηρίζουν ότι ο πρόεδρος είχε δίκιο που απέλυσε τον Ζαλούζνι, διότι ο στρατηγός απέτυχε στην αντεπίθεση του περασμένου θέρους και, επιπλέον, σταμάτησε να υπακούει στον Ζελένσκι.
Μάλιστα, κάποιοι απέδωσαν και ευθύνη στον Ζαλούζνι για την πτώση της Αβντίβκα, λέγοντας ότι δεν είχε προετοιμάσει επαρκώς τις νέες γραμμές άμυνας.
«Ο Ζελένσκι είναι σύμφωνα με το Σύνταγμα ο ανώτατος αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων. Αν ο σημαντικότερος στρατηγός του δεν τον υπακούει, έχει δίκιο να τον ξεφορτωθεί χάριν της εύρυθμης λειτουργίας της κρατικής μηχανής», μας εξήγησε ανώτερος αξιωματικός που συναντήσαμε στο κέντρο του Κιέβου, έγραψε ο Ιταλός. Ενας άλλος δήλωσε σίγουρος πως η κυβέρνηση έκανε τις σωστές επιλογές και ότι όλα είναι πολεμική παραπληροφόρηση από πλευράς Ρώσων.