To χαλυβουργείο «Azovstal», όπου κρύβονταν οι Αζοφίτες. Για τη Μαριούπολη ο Ζελένσκι θέλει 9,4 δισ. ευρώ | REUTERS/Pavel Klimov
Επικαιρότητα

Οι καταστροφές στην Ουκρανία ξεπέρασαν το μισό τρισ. ευρώ!

Οι άνθρωποι του Ζελένσκι με τη βοήθεια των Γερμανών έχουν συντάξει φακέλους που περιγράφουν αναλυτικά τις καταστροφές στις υποδομές, στα κτίρια, κ.λπ. Θα τους παρουσιάσουν στο Λουγκάνο, τον Ιούλιο
Protagon Team

Οι κυρώσεις δεν φθάνουν, λένε οι Ουκρανοί, η Ρωσία πρέπει να επωμιστεί και το κόστος της ανοικοδόμησης. Και τα πράγματα θα πάρουν τον δρόμο τους στις 4-5 Ιουλίου, στη Διεθνή Διάσκεψη για την Ουκρανία που θα γίνει στο Λουγκάνο της Ελβετίας. Εκεί ο Ζελένσκι θα παρουσιάσει έναν πρώτο λογαριασμό για τις ζημίες, ο οποίος σίγουρα θα ξεπερνά τα 500 δισ. ευρώ και ίσως ανέρχεται σε 566 δισ. ευρώ.

Τη σχετική μελέτη –που φέρει τη σήμανση «Η Ρωσία θα πληρώσει»– ο πρόεδρος της Ουκρανίας την ανέθεσε σε τρεις υπουργούς του και στην Οικονομική Σχολή του Κιέβου. Εξάλλου «όλα όσα μας κάνατε θα τα πληρώσετε, θα ξαναχτίσουμε κάθε κτίριο, κάθε δρόμο, κάθε πόλη» διατείνεται ο Ζελένσκι από την αρχή του πολέμου.

Στα πληγέντα σημεία (κτίρια, υποδομές, κ.λπ.) οι ουκρανικές επιθεωρήσεις γίνονται με τη βοήθεια drones αλλά «και με τις συμβουλές των ειδικών από τη Γερμανία» όπως έγραψε ο Φραντσέσκο Μπατιστίνι στην Corriere della Sera. Εχουν ετοιμαστεί 15 φάκελοι, και το περιεχόμενό τους επιμερίζεται ως εξής: για 5.000 κτίρια ζητούνται 31 δισ. ευρώ, για το οδικό δίκτυο 28 δισ. ευρώ, για 219 βιομηχανικές εγκαταστάσεις 10 δισ. ευρώ, κ.λπ.

Οσον αφορά τις πόλεις οι Ουκρανοί θέλουν: για τη Μαριούπολη 9,4 δισ. ευρώ, για το Χάρκοβο 6,68 δισ. ευρώ, για το Τσερνίχιβ 4 δις. ευρώ, κ.ο.κ. Ο Ιταλός έγραψε: «Τι να κάνουν στην Μπούτσα αποζημιώσεις 426 εκατ. ευρώ; Η Ιστορία διδάσκει ότι δεν είναι εύκολη η εκτίμηση των ζημιών που προκαλούν οι βόμβες».

Oι Ουκρανοί, βέβαια, δεν ελπίζουν και πολλά, έγραψε ο Μπατιστίνι, αφού τους απασχολεί η καθημερινή τους επιβίωση: ακρίβεια σε όσα είδη υπάρχουν, μαύρη αγορά βενζίνης, γενική εξαθλίωση. «Η κατάρρευση των εξαγωγών και του ΑΕΠ αρχίζει να γίνεται αισθητή σε αυτή τη φάση του πολέμου, και οι επιπτώσεις της θα διαρκέσουν για πολύ καιρό» παραδέχθηκε και η κυβερνητική μελέτη που παρήγγειλε ο Ζελένσκι.