567
Ενας εισαγγελέας διερευνά καταγγελίες για εγκλήματα πολέμου στην Μποροντιάνκα | REUTERS/Zohra Bensemra

Ξεκινούν οι δίκες για εγκλήματα πολέμου των ρώσων στρατιωτών

Protagon Team Protagon Team 18 Μαΐου 2022, 10:31
Ενας εισαγγελέας διερευνά καταγγελίες για εγκλήματα πολέμου στην Μποροντιάνκα
|REUTERS/Zohra Bensemra

Ξεκινούν οι δίκες για εγκλήματα πολέμου των ρώσων στρατιωτών

Protagon Team Protagon Team 18 Μαΐου 2022, 10:31

Μία ιστορική δίκη για την ουκρανική Δικαιοσύνη ξεκινά την Τετάρτη: Είναι η πρώτη που αφορά έγκλημα πολέμου ρώσου στρατιώτη σε ουκρανικό έδαφος, με κατηγορούμενο έναν λοχία που δολοφόνησε έναν άμαχο.

Η δίκη, την οποία αναμένεται να ακολουθήσουν πολλές άλλες, θα αποτελέσει τεστ για το ουκρανικό δικαστικό σύστημα, ενώ διεθνείς θεσμοί διεξάγουν δικές τους έρευνες για τις ωμότητες που διέπραξαν τα ρωσικά στρατεύματα στην Ουκρανία.

Ο λοχίας Βαντίμ Σισιμαρίν, 21 ετών, θα εμφανιστεί το μεσημέρι ενώπιον δικαστηρίου στην περιοχή Σολομιάνσκι του Κιέβου, όπου θα πρέπει να δώσει εξηγήσεις για τον θάνατο ενός 62χρονου άνδρα στις 28 Φεβρουαρίου, στη βορειοανατολική Ουκρανία.

Ο Σισιμαρίν, που κατάγεται από το Ιρκούτσκ της Σιβηρίας και κατηγορείται για έγκλημα πολέμου και ανθρωποκτονία από πρόθεση, κινδυνεύει να καταδικαστεί σε ισόβια.

«Κατανοεί τις κατηγορίες εναντίον του», δήλωσε ο Βίκτορ Οβσιανίκοφ, δικηγόρος του στρατιώτη. Σύμφωνα με τις ουκρανικές αρχές, αυτός συνεργάζεται με τις ουκρανικές αρχές και έχει παραδεχθεί το γεγονός.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο Σισιμαρίν ήταν επικεφαλής μιας μονάδας μιας μεραρχίας τεθωρακισμένων όταν το κομβόι τους δέχθηκε επίθεση. Μαζί με τέσσερις στρατιώτες, έκλεψε ένα αυτοκίνητο για να γλιτώσουν. Αυτοί βρίσκονταν κοντά στο χωριό Τσουπαχίφκα στην επαρχία Σούμι, όταν συνάντησαν τον 62χρονο πάνω σε ένα ποδήλατο.

«Ενας από τους στρατιώτες διέταξε τον κατηγορούμενο να σκοτώσει τον άμαχο προκειμένου να μην τους καταγγείλει» για την κλοπή του αυτοκινήτου, ανέφερε το γραφείο της γενικής εισαγγελέως.

Ο Σισιμαρίν τότε πυροβόλησε με το Καλάσνικοφ από το παράθυρο του αυτοκινήτου και «ο άνδρας σκοτώθηκε επιτόπου, μερικές δεκάδες μέτρα από το σπίτι του».

Ο 21χρονος Βαντίμ Σισιμάριν θα δικαστεί για έγκλημα πολέμου – Facebook
Γενική εισαγγελέας: «Στέλνουμε ξεκάθαρο μήνυμα»

Στις αρχές Μαΐου, οι ουκρανικές αρχές είχαν ανακοινώσει τη σύλληψη του ρώσου στρατιώτη, χωρίς να δώσουν στη δημοσιότητα άλλες λεπτομέρειες. Δημοσίευσαν όμως ένα βίντεο στο οποίο ο Σισιμαρίν φαίνεται να λέει ότι πήγε να πολεμήσει στην Ουκρανία «για να βοηθήσει οικονομικά τη μητέρα του».

Σχολιάζοντας τις κατηγορίες εναντίον του δήλωσε: «Ελαβα εντολή να πυροβολήσω και τον πυροβόλησα δύο φορές. Επεσε κάτω και συνεχίσαμε τον δρόμο μας».

Η υπόθεση είναι δύσκολη, σχολίασε ο δικηγόρος του. «Δεν είχαμε ποτέ στο παρελθόν τέτοια κατηγορία στην Ουκρανία, δεν υπάρχουν προηγούμενα ούτε απόφαση», υπογράμμισε.

Η γενική εισαγγελέας της Ουκρανίας, Ιρίνα Βενεντίκτοβα, σε αναρτήσεις της στο Twitter υπογράμμισε πόσο σημαντική είναι αυτή η υπόθεση για τη χώρα της.

«Εχουμε ξεκινήσει περισσότερες από 11.000 έρευνες για εγκλήματα πολέμου και έχουμε συλλάβει 40 υπόπτους», επεσήμανε. «Με την πρώτη αυτή δίκη στέλνουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα: κανένας δήμιος, κανένας άνθρωπος που διέταξε ή βοήθησε να διαπραχθούν εγκλήματα στην Ουκρανία δεν θα γλιτώσει από τη Δικαιοσύνη».

Την Πέμπτη, μάλιστα, ξεκινά άλλη δίκη δύο ρώσων στρατιωτών, που κατηγορούνται ότι έπληξαν εσκεμμένα με πολλαπλό εκτοξευτή πυραύλων κατοικίες και χώρους όπου είχαν βρει καταφύγιο άμαχοι, κοντά στο Χάρκοβο, καθώς και ένα «εκπαιδευτικό ίδρυμα» στην πόλη Ντεργκατσίβ.

Οι ΗΠΑ δημιουργούν παρατηρητήριο του πολέμου στην Ουκρανία

Η διπλωματία των ΗΠΑ ανακοίνωσε τη δημιουργία «Παρατηρητηρίου πολέμου» στην Ουκρανία, το οποίο θα έχει καταρχήν στη διάθεσή του ποσό έξι εκατομμυρίων δολαρίων, με σκοπό «τη συγκέντρωση, την ανάλυση και την ευρεία δημοσιοποίηση αποδείξεων για τα εγκλήματα πολέμου».

Η νέα πρωτοβουλία έχει σκοπό την «αρχειοθέτηση των πληροφοριών» από δημόσιες, ανοικτές πηγές και δεδομένων από δορυφόρους, τηρώντας τους «διεθνείς κανόνες», ώστε να μπορέσει να τροφοδοτηθεί με αποδεικτικά στοιχεία οποιαδήποτε διαδικασία για να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι για «φρικαλεότητες», ανέφερε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

«Διαδικτυακή πλατφόρμα θα μοιράζεται με το κοινό την τεκμηρίωση του Παρατηρητηρίου πολέμου, προκειμένου να συμβάλει στο να αντικρούονται οι προσπάθειες παραπληροφόρησης της Ρωσίας», ανέφερε το αμερικανικό ΥΠΕΞ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...