Αμερικανο-βρετανική συνάντηση κορυφής στον Λευκό Οίκο, αλλά χωρίς αποφάσεις για τους πυραύλους εναντίον της Ρωσίας | REUTERS/Kevin Lamarque
Επικαιρότητα

Ουκρανία: Καθυστερεί η έγκριση για τους πυραύλους – Ο Πούτιν δεν θα νικήσει, λέει ο Μπάιντεν

Χωρίς «πράσινο φως» για τη χρήση όπλων μεγάλου βεληνεκούς στο ρωσικό έδαφος ολοκληρώθηκε η συνάντηση του αμερικανού προέδρου με τον πρωθυπουργό της Βρετανίας στον Λευκό Οίκο. Νέες συζητήσεις αναμένονται στη Γ.Σ του ΟΗΕ
Protagon Team

«Δεν σκέφτομαι και πολύ τον Πούτιν». Αυτή ήταν η απάντηση του αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν όταν ρωτήθηκε σχετικά με τις απειλές του ηγέτη του Κρεμλίνου και τον κίνδυνο σύγκρουσης μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν είχε δηλώσει την Πέμπτη ότι εάν η Δύση επιτρέψει στο Κίεβο να χρησιμοποιήσει τους πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς που του προμηθεύει για να πλήξει στόχους βαθιά μέσα στο ρωσικό έδαφος, αυτό θα σήμαινε πως «οι χώρες του ΝΑΤΟ βρίσκονται σε πόλεμο με τη Ρωσία».

Κατά την χθεσινή κεκλεισμένων των θυρών συνάντησή του με τον βρετανό πρωθυπουργό Κιρ Στάρμερ στον Λευκό Οίκο, ο Μπάιντεν εξέφρασε για ακόμη μια φορά την πεποίθηση πως ο Πούτιν δεν θα επικρατήσει στον πόλεμο με την Ουκρανία.

Ωστόσο, ενώ όλοι -και κυρίως η Ουκρανία- περιμέναν μια ουσιαστική εξέλιξη στο θέμα της χρήσης όπλων μεγάλου βεληνεκούς, αυτή δεν προέκυψε.

Μπάιντεν και Στάρμερ δεν έδωσαν πολλές πληροφορίες την Παρασκευή σχετικά με τις ενέργειες στις οποίες σκοπεύουν να προβούν.

«Η συνάντηση δεν αφορούσε τη λήψη συγκεκριμένης απόφασης, και θα επαναληφθεί σε λίγες ημέρες με μια ευρύτερη ομάδα», δήλωσε ο  πρωθυπουργός της Βρετανίας, αναφερόμενος στην ετήσια συνεδρίαση της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη στο τέλος του μήνα.

Ωστόσο, σύμφωνα με τους NYT άφησε να εννοηθεί ότι αναμένει ότι η απόφαση για τους πυραύλους θα ληφθεί σύντομα. «Αν κοιτάξετε τόσο την κατάσταση στην Ουκρανία όσο και στη Μέση Ανατολή, είναι προφανές ότι τις επόμενες εβδομάδες και μήνες υπάρχουν πραγματικά σημαντικές πιθανές εξελίξεις», είπε.

Ο Τζον Κίρμπι, εκπρόσωπος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου, δήλωσε την Παρασκευή ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν λαμβάνει σοβαρά υπόψη τις απειλές του Πούτιν, επειδή έχει αποδείξει ότι είναι ικανός για «επιθετικότητα» και «κλιμάκωση». Αλλά ο ίδιος πρόσθεσε: «Δεν υπάρχει καμία αλλαγή στην άποψή μας σχετικά με την παροχή δυνατοτήτων κρούσης μεγάλου βεληνεκούς στην Ουκρανία και δεν θα περίμενα κάποια σημαντική ανακοίνωση σχετικά με αυτό το θέμα από τις συζητήσεις, σίγουρα όχι από τη δική μας πλευρά».

Δυσαρέσκεια στην Ουκρανία

Η καθυστέρηση στις συζητήσεις για την χρήση δυτικών πυραύλων έχει δυσαρεστήσει την Ουκρανία, με τον πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι να λέει ότι οι ΗΠΑ ουσιαστικά στηρίζουν τον Πούτιν.

Οπως γράφουν οι Times του Λονδίνου, ο ουκρανός πρόεδρος αμφισβήτησε τη δέσμευση της Βρετανίας και της Αμερικής να στηρίξουν την άμυνα της Ουκρανίας έναντι της Ρωσίας, εκφράζοντας την απογοήτευσή του για την μη λήψης άμεσης απόφασης σχετικά με τα όπλα μεγάλου βεληνεκούς.

Πριν από την αμερικανο-βρετανική συνάντηση κορυφής στον Λευκό Οίκο, ο Ζελένσκι είχε επιχειρήσει να πιέσει εκ νέου για τους πυραύλους.

Ο ίδιος έγραψε στο Χ: «Οταν ζητάμε αυτά τα συστήματα, ακούμε επανειλημμένα: “Το επεξεργαζόμαστε”. Ο χρόνος περνάει, αλλά οι ρωσικοί πύραυλοι και τα ιρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη συνεχίζουν να τρομοκρατούν τον ουρανό και τον λαό μας. Οι στρατιώτες μας επιδεικνύουν απίστευτο ηρωισμό, αλλά χρειάζονται ενισχύσεις. Αυτές οι ενισχύσεις σημαίνουν εξοπλισμένες, ετοιμοπόλεμες μονάδες σε επαρκή αριθμό, ώστε όχι μόνο να κρατήσουν το έδαφος αλλά και να το ανακτήσουν. Το ζητάμε αυτό από τους εταίρους μας εδώ και μήνες. Είμαι ευγνώμων σε εκείνους που ανέλαβαν τις δεσμεύσεις και τις εκπληρώνουν, αλλά απέχουμε ακόμη πολύ από την πλήρη εφαρμογή των συμφωνηθέντων. Είναι δύσκολο να ακούμε επανειλημμένα «εργαζόμαστε γι’ αυτό», ενώ ο Πούτιν συνεχίζει να καίει τις πόλεις και τα χωριά μας».