Η Ρωσία έχει σταθεροποιήσει τη θέση της στο ουκρανικό μέτωπο αφού κατέλαβε περισσότερα εδάφη στην ανατολική Ουκρανία και προσπαθεί να σπάσει τις ουκρανικές αμυντικές γραμμές πριν φτάσει το πολυαναμενόμενο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας των ΗΠΑ.
Την Κυριακή, τα ρωσικά στρατεύματα προέλασαν κοντά στην πόλη Αβντιίβκα.
Κατέλαβαν δύο χωριά και επέκτειναν έναν στενό διάδρομο γύρω από τον αγροτικό οικισμό Οσερέτινε, στον οποίο μπήκαν οι Ρώσοι πριν από μια εβδομάδα.
Οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν το χωριό Νοβομπακχμούτιβκα στην περιφέρεια Ντονέτσκ της Ουκρανίας, κοντά στο Οσερέτινε, που έχει γίνει επίκεντρο των μαχών τις τελευταίες μέρες, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax επικαλούμενο το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.
Ουκρανοί αξιωματούχοι ασφαλείας περιέγραψαν την κατάσταση στην περιοχή του Ντονμπάς, όπου η Ρωσία επιτίθεται σε πολλαπλά μέτωπα, ως «πολύ δύσκολη, αλλά όχι κρίσιμη ή καταστροφική».
Οι μάχες στο Οσερέτινε ακολούθησαν μια αιφνιδιαστική ρωσική επίθεση. Ο ελιγμός επέτρεψε στις ρωσικές μάχιμες μονάδες να παρακάμψουν ένα δίκτυο ουκρανικών χαρακωμάτων, όπως ανέφερε ο Guardian.
Έκτοτε έχουν καταλάβει γειτονικούς οικισμούς και προσπαθούν να προχωρήσουν προς τα δυτικά.
Η ανατολική διοίκηση της Ουκρανίας είπε ότι οι δυνάμεις της ελέγχουν τα δύο τρίτα του Οσερέτινε, όπου μαίνονται σκληρές μάχες.
Η Ρωσία κατέλαβε την Αβντίβκα τον Φεβρουάριο μετά την αποχώρηση των ουκρανικών στρατευμάτων. Οι δυνάμεις της Μόσχας προελαύνουν από τότε.
Βορειοδυτικά της Αβντιίβκα, οι ρωσικές ταξιαρχίες έχουν φτάσει σε απόσταση περίπου 30 χλμ από την πόλη Πορκόφσκ, έναν ουκρανικό στρατιωτικό κόμβο.
Βορειότερα, οι Ρώσοι συνεχίζουν να επιτίθενται στην πόλη Τσασίβ Γιαρ, κοντά στο Μπαχμούτ, χρησιμοποιώντας βόμβες ολίσθησης που ρίχνονται από αέρος για να σφυροκοπούν τις ουκρανικές θέσεις.
Οι ρωσικές δυνάμεις απώθησαν παράλληλα μια σειρά από ουκρανικές αντεπιθέσεις κοντά στο Τσασίβ Γιαρ, ανακοίνωσε το υπουργείο. Πρόκειται για ένα ακόμη κομβικό σημείο στην περιφέρεια αυτή όπου οι δύο πλευρές έχουν επανειλημμένως συγκρουστεί.
«Αυτή τη στιγμή τα πράγματα δεν είναι κρίσιμα ή καταστροφικά. Αλλά είναι πολύ δύσκολα», δήλωσε την Κυριακή ένας ανώτερος αξιωματούχος στο Κίεβο.
Ο ίδιος είπε ότι θα χρειαζόταν «ένας με δύο μήνες» μέχρι να φτάσει η αμερικανική στρατιωτική βοήθεια ύψους 61 δισεκατομμυρίων δολαρίων στα στρατεύματα στο μέτωπο η οποία θα τους επιτρέψει να αντιμετωπίσουν τις ρωσικές επιθέσεις. Ορισμένα όπλα, όπως πυρομαχικά πυροβολικού των 155 mm, θα έφταναν νωρίτερα, είπαν αξιωματούχοι.
Η κατάσταση στο πεδίο της μάχης στην ανατολική Ουκρανία έχει επιδεινωθεί με τα στρατεύματα του Κιέβου να έχουν οπισθοχωρήσει σε νέες θέσεις σε τουλάχιστον τρία σημεία κατά μήκος του μετώπου, επισήμανε ο αρχηγός του ουκρανικού στρατού.
Ο Ολεξάντρ Σίρσκι έγραψε στο Telegram ότι τα στρατεύματά του έλαβαν νέες θέσεις δυτικά των χωριών Μπερντίτσι, Σεμένιβκα και Νοβομιχαΐλιβκα προκειμένου να εξοικονομήσουν δυνάμεις.
Το σχέδιο της Μόσχας
Σύμφωνα με το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου, το Κρεμλίνο επιδιώκει να εκμεταλλευτεί ένα παράθυρο ευκαιρίας πριν παραδοθεί η βοήθεια των ΗΠΑ.
Η Μόσχα φέρνει ενισχύσεις και έχει πολλαπλό πλεονέκτημα σε ορισμένους τομείς.
Τα πρόσφατα κέρδη της υποδηλώνουν ένα φιλόδοξο σχέδιο να περικυκλώσει τις ουκρανικές οχυρωμένες πόλεις Σλοβιάνσκ και Κραματόρσκ σε ρωσική επίθεση το καλοκαίρι.
Το Ινστιτούτο εκτιμά πάντως ότι η Ρωσία είναι απίθανο να συντρίψει τις ουκρανικές άμυνες.
«Η άφιξη της αμερικανικής βοήθειας στο μέτωπο τις επόμενες εβδομάδες θα επιτρέψει στις ουκρανικές δυνάμεις να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα και να αμβλύνουν τις συνεχιζόμενες ρωσικές επιθετικές επιχειρήσεις. Οι ρωσικές δυνάμεις φαίνεται να εντείνουν τις προσπάθειες για να αποσταθεροποιήσουν την άμυνα της Ουκρανίας και να κερδίσουν έδαφος».
Σύμφωνα με τον Guardian, ουκρανοί στρατιωτικοί πιστεύουν ότι οι αρχικοί πολεμικοί στόχοι του Βλαντίμιρ Πούτιν παραμένουν αμετάβλητοι, περισσότερα από δύο χρόνια μετά την εισβολή του.
Αυτοί περιλαμβάνουν την κατάληψη του Κιέβου, του Χαρκόβου και της Οδησσού και της νότιας ακτής της Μαύρης Θάλασσας της Ουκρανίας.
Εκτιμούν ότι η Ρωσία δεν θα μπορέσει να εισβάλει στο Χάρκοβο, μια πόλη με περισσότερους από ένα εκατομμύριο κατοίκους κοντά στα ρωσικά σύνορα, αλλά θα συνεχίσει να βομβαρδίζει και να την απειλεί.
Οι αξιωματούχοι εκτιμούν ότι οι επόμενοι μήνες θα είναι κρίσιμοι. Οι ουκρανοί στρατιώτες είναι κουρασμένοι και με πεσμένο ηθικό.
Τα αποθέματα αντιαεροπορικών πυραύλων της σοβιετικής εποχής εξαντλήθηκαν εδώ και πολύ καιρό, με τα ρωσικά πολεμικά αεροσκάφη να μπορούν να επιχειρούν ελεύθερα κοντά στην πρώτη γραμμή. Η Ουκρανία έχει λιγότερα τανκς και τεθωρακισμένα οχήματα.
Τους τελευταίους μήνες η Μόσχα έχει επανειλημμένα στοχεύσει τις ουκρανικές υποδομές. Μια πυραυλική επίθεση το Σάββατο έπληξε εγκαταστάσεις ηλεκτροδότησης στην κεντρική και δυτική Ουκρανία.
Η DTEK, η μεγαλύτερη ιδιωτική εταιρεία ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας, δήλωσε ότι τέσσερις από τους έξι θερμοηλεκτρικούς σταθμούς της υπέστησαν ζημιές. Οι πυροσβέστες έσβησαν πυρκαγιές σε εγκαταστάσεις ενέργειας στις δυτικές περιοχές του Λβιβ και του Ιβάνο-Φρανκίβσκ, ανέφερε η εταιρεία.
Νωρίς την Κυριακή, ρωσικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη έπληξαν ξενοδοχείο στο νότιο λιμάνι του Μικολάιφ, δήλωσε ο κυβερνήτης της περιοχής Βιτάλι Κιμ. Μια μονάδα παραγωγής θερμότητας υπέστη επίσης ζημιές.
Η Ρωσία ισχυρίστηκε ότι στόχευε «αγγλόφωνους μισθοφόρους», όπως είχε πει νωρίτερα φέτος όταν χτύπησε ξενοδοχεία στο Χάρκοβο, όπου τραυματίστηκαν αρκετοί ξένοι δημοσιογράφοι και τοπικό προσωπικό.
Η Ρωσία είπε επίσης ότι κατέρριψε 17 εχθρικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη πάνω από το έδαφός της.
Παράλληλα, όπως ανέφερε ο Guardian, υπήρχαν ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες ότι ο ουκρανικός στρατός έπληξε μια ρωσική μονάδα αεράμυνας στο ακρωτήριο Ταρχανκούτ, στη δυτική ακτή της κατεχόμενης Κριμαίας. Χρησιμοποιήθηκαν πύραυλοι μεγάλου βεληνεκούς ATACMS που τους προμήθευσαν οι ΗΠΑ αυτόν τον μήνα.
Εκρήξεις σημειώθηκαν επίσης στην πόλη Τζανκόγε της βόρειας Κριμαίας, μετά από προηγούμενη επίθεση εκεί σε αεροδρόμιο και ρωσικό σύστημα εκτόξευσης πυραύλων.