Διάταγμα για κήρυξη στρατιωτικού νόμου στην Ουκρανία υπέγραψε ο πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο τη Δευτέρα 26 Νοεμβρίου.
Ο Ποροσένκο δήλωσε πως θα επιβάλει στρατιωτικό νόμο σε όλη τη χώρα από την Τετάρτη 28 Νοεμβρίου αλλά είπε πως το διάταγμά του δεν περιλαμβάνει περιορισμούς στα δικαιώματα των πολιτών, ούτε ακύρωση των εκλογών του 2019.
Σε τηλεοπτικό διάγγελμα, ο ουκρανός πρόεδρος πρότεινε στο Κοινοβούλιο την επιβολή στρατιωτικού νόμου για 30 ημέρες (και όχι για 60 ημέρες όπως είχε αρχικά προβλεφθεί από το αρμόδιο συμβούλιο ασφαλείας της ουκρανικής προεδρίας).
«Εκπλήρωσα το συνταγματικό καθήκον μου και πριν από μερικές ώρες, με το διάταγμά μου, επέβαλα στρατιωτικό νόμο σε όλη την Ουκρανία από τις 9.00 π.μ. της 28ης Νοεμβρίου» είπε.
Είναι η πρώτη φορά που τίθεται σε ισχύ ο στρατιωτικός νόμος στην Ουκρανία από την έναρξη των εχθροπραξιών με τη Ρωσία, το 2014.
Ενέκρινε η Βουλή
Οι ουκρανοί βουλευτές ενέκριναν αργά το βράδυ της Δευτέρας την πρόταση του προέδρου Πέτρο Ποροσένκο για την επιβολή στρατιωτικού νόμου, διάρκειας 30 ημερών, σε περιοχές της χώρας που είναι πιο ευάλωτες σε μια επίθεση από τη Ρωσία.
Επίσης ψήφισαν για τη διεξαγωγή προεδρικών εκλογών στις 31 Μαρτίου.
Την ίδια ώρα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ανακοίνωσε ότι η κήρυξη του στρατιωτικού νόμου δεν έχει καμία επίπτωση στη συνεργασία του με την Ουκρανία.
Η επιβολή του στρατιωτικού νόμου έρχεται σε απάντηση στο περιστατικό της κατάληψης τριών σκαφών στα ανοιχτά της Κριμαίας.
Τα τρία πλοία (δύο μικρά περιπολικά και ένα ρυμουλκό) έπλεαν με προορισμό το λιμάνι της Μαριούπολης. Για να φτάσουν εκεί πρέπει να μπουν στη Αζοφική Θάλασσα, την μοναδική είσοδο της οποίας, στο Κερτς, ελέγχει η Ρωσία.
Το απόγευμα της Κυριακής, ρωσικά πλοία κινήθηκαν κατά των ουκρανικών, ένα μάλιστα προσπάθησε να εμβολίσει το ρυμουλκό, χωρίς να προκαλέσει ζημιές.
Τα πλοία συνέχισαν προς το Κερτς, αλλά η μοναδική δίοδος προς την Αζοφική θάλασσα ήταν κλειστό με ένα… τάνκερ που ήταν τοποθετημένο κάθετα πάνω στο πέρασμα.
H Ουκρανία μιλά για «επιθετική ενέργεια», αλλά και έξι τραυματίες από αυτή. Αντιθέτως, η Ρωσία ισχυρίζεται ότι τα πλοία μπήκαν παράνομα στα χωρικά της ύδατα – με άλλα λόγια στα ύδατα γύρω από την Κριμαία την οποία έχει καταλάβει από το 2014. Η Μόσχα θεωρεί ότι η ενέργεια της Ουκρανίας ήταν «προσχεδιασμένη πρόκληση».
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ κατηγόρησε τη Δευτέρα τα ουκρανικά πλοία ότι εισήλθαν παράνομα στα ρωσικά χωρικά ύδατα και ότι αγνόησαν τις προσπάθειες των ρώσων συνοριοφυλάκων να επικοινωνήσουν μαζί τους.
Τελικά τα πλοία καταλήφθηκαν και μεταφέρθηκαν στο Κερτς όπου ανακρίνονται τα πληρώματα.
Πρόκειται για το πρώτο περιστατικό απευθείας αντιπαράθεσης μεταξύ των ενόπλων δυνάμεων των δύο χωρών.