Βρετανοί εθελοντές αναζητούν κατοίκους στα ερείπια πολυκατοικίας στο Μπαχμούτ για να τους απομακρύνουν | REUTERS/Anna Kudriavtseva
Επικαιρότητα

Ουκρανία: Αντιδράσεις για την εκεχειρία των Ρώσων – για υποκρισία τους κατηγορεί το Κίεβο

Η 36ωρη η κατάπαυση του πυρός για να γιορτάσουν τα Χριστούγεννα με το παλαιό ημερολόγιο, θα διαρκέσει από το μεσημέρι της Παρασκευής έως τα μεσάνυχτα του Σαββάτου. «Θέλουν να κερδίσουν χρόνο», απάντησε ο Ζελένσκι. Τεθωρακισμένα στέλνουν στο Κίεβο ΗΠΑ, Γαλλία, Γερμανία
Protagon Team

Η εκεχειρία που διέταξε η Ρωσία για τα Χριστούγεννα, τα οποία εορτάζονται στη χώρα στις 7 Ιανουαρίου με το παλαιό ημερολόγιο, ξεκίνησε το μεσημέρι της Παρασκευής.

Είναι η πρώτη γενική εκεχειρία που ανακοίνωσε η Μόσχα αφότου ξεκίνησε η εισβολή, μια χειρονομία την οποία ερμήνευσε το Κίεβο και οι σύμμαχοί του ως επιθυμία της Μόσχας να κερδίσει χρόνο.

Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Αμυνας, η Ουκρανία βομβάρδισε ρωσικές στρατιωτικές θέσεις σε περιοχές του Λουγκάνσκ, του Ντονέτσκ και της Ζαπορίζια, στη διάρκεια της εκεχειρίας.

Επειτα από έκκληση του πατριάρχη της ρωσικής ορθόδοξης Εκκλησίας, Κύριλλου, και πρόταση του Ρετζέπ Ερντογάν, ο Βλαντίμιρ Πούτιν διέταξε την Πέμπτη τον στρατό του να τηρήσει «κατάπαυση του πυρός σε όλη τη γραμμή επαφής ανάμεσα στα μέρη από τις 12:00 της 6ης Ιανουαρίου μέχρι τις 24:00 της 7ης Ιανουαρίου».

Κάλεσε τις ουκρανικές δυνάμεις να σεβαστούν την εκεχειρία ώστε να δώσουν την ευκαιρία στους ορθοδόξους, που αποτελούν την πλειονότητα των κατοίκων στην Ουκρανία αλλά και στη Ρωσία «να λάβουν μέρος στις λειτουργίες της παραμονής και ανήμερα των Χριστουγέννων».

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι επέκρινε την ανακοίνωση αυτή η οποία δεν είναι παρά, όπως είπε, μια «δικαιολογία με σκοπό τουλάχιστον να σταματήσει η προώθηση των στρατευμάτων μας στο Ντονμπάς και να φέρει εξοπλισμό, πυρομαχικά και να προσεγγίσει τις θέσεις μας. Ποιο θα είναι το αποτέλεσμα; Περισσότεροι θάνατοι», είπε.

ΗΠΑ, Γαλλία και Γερμανία στέλνουν τανκς στο Κίεβο

Ο Ζελένσκι χαιρέτισε, αντίθετα, την «πολύ σημαντική απόφαση» των ΗΠΑ και της Γερμανίας που υποσχέθηκαν στο Κίεβο την παράδοση τεθωρακισμένων αρμάτων μάχης Bradley και Marder αντίστοιχα. Νωρίτερα, η Γαλλία είχε ανακοινώσει την αποστολή τεθωρακισμένων οχημάτων αναγνώρισης εφοδιασμένων με ισχυρά πυροβόλα, που χαρακτηρίζονται «ελαφρά άρματα μάχης».

Ειδικά η Γερμανία θα παραδώσει στην Ουκρανία περίπου 40 τεθωρακισμένα οχήματα μάχης πεζικού Marder, πριν από το τέλος του πρώτου τριμήνου, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της καγκελαρίας, Στέφεν Χέμπεστραϊτ.

Παράλληλα, θα παραδοθεί στο Κίεβο και ένα αντιαεροπορικό σύστημα Patriot από τα γερμανικά αμυντικά αποθέματα. Η παράδοση του αναφερόμενου συστήματος, θα γίνει μέσα στο πρώτο τρίμηνο του χρόνου.

Η εκπαίδευση των Ουκρανών στα οχήματα Marder θα γίνει στην Γερμανία και θα έχει διάρκεια περίπου οκτώ εβδομάδων.

Μπάιντεν: Ο Πούτιν θέλει να πάρει μια ανάσα

Η εκεχειρία που διέταξε η Μόσχα είναι η πρώτη γενική εκεχειρία αφότου ξεκίνησε ο πόλεμος καθώς μόνο τοπικές συμφωνίες είχαν επιτευχθεί μέχρι τώρα, όπως για την απομάκρυνση των αμάχων από τη χαλυβουργία Azovstal στη Μαριούπολη τον Απρίλιο.

«Η Ρωσία πρέπει να εγκαταλείψει τα κατεχόμενα εδάφη, τότε μόνο θα υπάρξει προσωρινή εκεχειρία. Κρατείστε την υποκρισία σας», αντέδρασε στο Twitter ο σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας, Μιχαΐλο Ποντολιάκ.

Ο Τζο Μπάιντεν σχολίασε ότι ο Πούτν επιδιώκει «να πάρει ανάσα. Ηταν έτοιμος να βομβαρδίσει νοσοκομεία, νηπιαγωγεία και εκκλησίες στις 25 Δεκεμβρίου και την Πρωτοχρονιά».

Αυτή η εκεχειρία «δεν θα κάνει τίποτα για να προωθήσει τις προοπτικές της ειρήνης», είπε ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών Τζέιμς Κλέβερλι, ζητώντας την οριστική αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων. Μια τέτοια εκεχειρία δεν θα φέρει «ούτε ελευθερία ούτε ασφάλεια» στην Ουκρανία, ανέφερε ανακοίνωση του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Στο μέτωπο στην Ουκρανία, οι βομβαρδισμοί συνεχίστηκαν την Πέμπτη κυρίως με τον θάνατο μιας γυναίκας και του 12χρονου γιου της σε ρωσικό βομβαρδισμό στο Μπερισλάβ, κοντά στη Χερσώνα, σύμφωνα με τον αναπληρωτή επικεφαλής της προεδρικής διοίκησης, Κιρίλο Τιμοσένκο.

Δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν επίσης και τρεις άλλοι τραυματίστηκαν από πλήγμα σε χωριό της επαρχίας Ζαπορίζια, σύμφωνα με τον κυβερνήτη, Ολεξάντρ Στάρουχ.

Κάτοικοι της πόλης Τσασίφ Ιάρ, στα ανατολικά, είπαν πως τα ξημερώματα της Πέμπτης, ρωσικός πύραυλος έπληξε ένα κτίριο, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν ένας άνδρας και μία γυναίκα.