Διασώστες στα συντρίμμια του καφενείου. Δεν έμεινε τίποτα όρθιο από την τρομακτική έκρηξη | Kharkiv Regional Prosecutor's Office/Handout via REUTERS
Επικαιρότητα

Ουκρανία: Αγνωστο γιατί οι Ρώσοι έπληξαν με πύραυλο το χωριό Χρόζα – νεκροί 51 άμαχοι

Ο ρωσικός πύραυλος έπληξε ένα καφενείο όπου είχε συγκεντρωθεί το ένα πέμπτο των κατοίκων σε μνημόσυνο για έναν συγχωριανό τους στρατιώτη. Η τρομακτική έκρηξη «ακούστηκε σε απόσταση 15 χιλιομέτρων»
Protagon Team

Ηταν μία από τις χειρότερες σφαγές ουκρανών αμάχων από τους Ρώσους, στη διάρκεια του 18μηνου πολέμου, που έχει στοιχίσει τη ζωή σε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους.

Ενας στους πέντε κατοίκους του χωριού Χρόζα σκοτώθηκε την Πέμπτη όταν ρωσικός πύραυλος έπεσε σε καφενείο όπου είχαν συγκεντρωθεί για να θρηνήσουν έναν συγχωριανό τους στρατιώτη.

Από τους 250 περίπου κατοίκους αυτού του χωριού που βρίσκεται στη βορειοανατολική Ουκρανία, σε απόσταση μόλις 30 χλμ από το μέτωπο, σκοτώθηκαν οι 51, ανάμεσά τους ένα οκτάχρονο παιδί, ενώ τραυματίστηκαν άλλοι έξι.

Ο Βολοντίμιρ Μουχοβάτι, ένας 70χρονος κάτοικος της Χρόζα, έχασε τον γιο του, ενώ πιστεύει ότι η σύζυγός του επί 48 χρόνια και η νύφη του επίσης σκοτώθηκαν.

«Μόλις έβγαλαν (από τα χαλάσματα) τον γιο μου, χωρίς κεφάλι, χωρίς χέρια, χωρίς πόδια… Τον αναγνωρίσαμε από την ταυτότητα, το δίπλωμα οδήγησης», είπε ο ηλικιωμένος άνδρας. «Η γυναίκα μου και η νύφη μου… Ποιος ξέρει… Μέχρι στιγμής, δεν τις έχουμε βρει», πρόσθεσε, εκφράζοντας την ελπίδα ότι ίσως να είναι μεταξύ των ανθρώπων που τραυματίστηκαν και τις πήραν τα ασθενοφόρα. Οι ελπίδες όμως είναι «λιγοστές», είπε. «Δεν θα ζήσω για πολύ μόνος μου. Η γυναίκα μου με αγαπούσε πολύ», λέει.

Γύρω στις 7 το απόγευμα, με τη νύχτα να πέφτει, στρατιώτες μετέφεραν σε ένα φορτηγό τους λευκούς σάκους που περιείχαν τα άψυχα σώματα των θυμάτων.

Διασώστες και στρατιωτικοί μεταφέρουν τη σορό ενός από τα θύματα – Ministry of Internal Affairs of Ukraine/Handout via REUTERS

Ο Γιούρι Τσεκάλο έχασε την επί 38 χρόνια σύζυγό του, Αννα, και όπως είπε περίλυπος στην Telegraph, «δεν ξέρω τι να κάνω τώρα, να ουρλιάζω; Και στο μέλλον τι να κάνω; Να πίνω συνέχεια; Η γυναίκα μου συμπαθούσε τους Ρώσους, είναι γείτονές μας, εγώ τους σεβόμουν. Αλλά τώρα, θέλω να πάρω ένα όπλο και να τους σκοτώσω».

Η έκρηξη, η οποία πιθανολογείται ότι προκλήθηκε από πύραυλο Iskander, που μπορεί να μεταφέρει έναν τόνο εκρηκτικών, ήταν τόσο ισχυρή, που ακούστηκε σε απόσταση 15 χιλιομέτρων.

Κάτοικοι από τα γειτονικά χωριά έσπευσαν στη Χρόζα αγωνιώντας για συγγενείς και φίλους.

Οπως σημείωσε ο ανταποκριτής της Telegraph, Κόλιν Φρίμαν, που έφτασε στο χωριό, κάποιοι έλεγαν ότι ο στρατιώτης, τον οποίο θρηνούσαν οι κάτοικοι, είχε σκοτωθεί το 2014, σε μάχη στην ανατολική Ουκρανία και τώρα, μετέφεραν τα οστά του από άλλη περιοχή για να τα θάψουν στο χωριό του.

Η Χρόζα, που ανήκει στην επαρχία του Χαρκόβου, είχε βρεθεί υπό ρωσική κατοχή από την αρχή της εισβολής του Πούτιν στην Ουκρανία, και παρέμεινε μέχρι το καλοκαίρι, όταν την ανακατέλαβαν οι ουκρανικές δυνάμεις.

Το τελευταίο διάστημα, η περιοχή βάλλεται και πάλι από τους Ρώσους, που επιχειρούν αντεπίθεση ως αντιπερισπασμό για την αντεπίθεση των Ουκρανών στην Ζαπορίζια.

Πρόσφατα, συντάκτης της Telegraph είχε δει μεγάλο αριθμό ουκρανών στρατιωτών «να ξεκουράζονται» στη Χρόζα.

Την περασμένη Τρίτη, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι είχε επισκεφθεί στρατεύματα στην περιοχή.

Ο σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας Μιχαήλο Ποντολιάκ κατήγγειλε τη νέα ρωσική «ύπουλη επίθεση που δεν έχει καμία στρατιωτική λογική» και τόνισε ότι πρέπει να λειτουργήσει ως «υπενθύμιση σε όλους εκείνους που είναι έτοιμοι να σφίξουν το χέρι του εγκληματία πολέμου Πούτιν στα διεθνή συνέδρια».

«Η Ρωσία του Πούτιν είναι η ενσάρκωση του Κακού» και «πρέπει να την νικήσουμε, όλοι μαζί», κατέληξε.

«Η δολοφονία αμάχων είναι έγκλημα πολέμου», έγραψε επίσης στο Twitter o gερμανός πρεσβευτής στην Ουκρανία, Μάρτιν Γιέγκερ. «Αυτό που συνέβη σήμερα στο χωριό Χρόζα είναι βάρβαρο και απάνθρωπο. Η Ρωσία είναι η μόνη υπεύθυνη για αυτήν τη σφαγή αμάχων», πρόσθεσε.

Λευκός Οίκος: Τρομακτικό το πλήγμα

«Τρομακτικό» χαρακτήρισε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου το ρωσικό πλήγμα στο χωριό Χρόζα της ανατολικής Ουκρανίας, όπου σκοτώθηκαν 51 άνθρωποι.

«Πρέπει να συνεχίσουμε να στηρίζουμε τον ουκρανικό λαό επειδή αυτή είναι η τρομακτική πραγματικότητα την οποία ζει καθημερινά», είπε η Καρίν Ζαν-Πιερ.

Σούνακ: Μόνο ο Πούτιν ευθύνεται για τον πόλεμο

Ο βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ δήλωσε ότι συζήτησε με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι για την νέα σφαγή αμάχων από τους Ρώσους.

«Συζητήσαμε για αυτήν την αποτρόπαιη επίθεση… η οποία καταδεικνύει τη βαρβαρότητα της Ρωσίας», είπε ο Σούνακ σε δημοσιογράφους, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Ζελένσκι στο περιθώριο της συνόδου της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας στη Γρανάδα της Ισπανίας.

«Ο πρόεδρος (της Ρωσίας) Πούτιν μπορεί να λέει ό,τι θέλει. Μόνο ένας ευθύνεται για αυτόν τον παράνομο και απρόκλητο πόλεμο. Και είναι ο ίδιος!», τόνισε ο βρετανός πρωθυπουργός, διαβεβαιώνοντας ότι το Λονδίνο θα εξακολουθήσει ακλόνητα να στηρίζει το Κίεβο.