Στο Λβιβ της δυτικής πλευράς της Ουκρανίας νεαροί εκπαιδεύονται για να ριχτούν στα μέτωπα του Ντονμπάς – καρέ της 1ης Οκτωβρίου | REUTERS/Pavlo Palamarchuk
Επικαιρότητα

Ουκρανία: 100.000 στρατιωτικοί έχουν σκοτωθεί στον πόλεμο  

Μεγάλο το δημογραφικό πρόβλημα στη χώρα, αφού οι πεσόντες στα διάφορα μέτωπα είναι άνδρες αναπαραγωγικής ηλικίας. Κλειδί για τη μεταπολεμική ανάκαμψη, η επιστροφή των Ουκρανών του εξωτερικού
Protagon Team

H στατιστικολόγος Ελα Λιμπάνοβα, διευθύντρια της Ουκρανικής Ακαδημίας Επιστημών, εξήγησε στην Corriere della Sera πώς έχουν τα πράγματα όσον αφορά τις απώλειες των ουκρανών στρατιωτικών από την αρχή του πολέμου, καθώς η κυβέρνηση του Κιέβου δεν έχει δώσει κανέναν αριθμό. Η Λιμπάνοβα είπε ότι είναι 100.000 οι σκοτωμένοι ουκρανοί στρατιωτικοί, αν και ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ανέφερε προ ημερών ότι είναι 71.000.

«Τα επίσημα στοιχεία για τους θανάτους είναι μυστικά. Ετσι, πρέπει να αρκεστούμε στις εκτιμήσεις. Στο Εθνικό Ινστιτούτο Πτούκα χρησιμοποιήσαμε πολλούς δείκτες, συμπεριλαμβανομένων των καρτών SIM από τα κινητά τηλέφωνα, και των γεωγραφικών τοποθεσιών. Συνδυάσαμε όλα τα στοιχεία και, δυστυχώς, διαπιστώσαμε ότι  οι νεκροί είναι 100.000. Ανδρες, και μάλιστα στην πιο παραγωγική ηλικία».

Μετά το σοκ, η επόμενη ερώτηση των Ιταλών αφορούσε τους ουκρανούς πολίτες. Από την απάντηση προέκυψε ότι υπάρχουν «μαύρες τρύπες» στον χάρτη. «Πρέπει να διαπιστώσουμε αν ο σύζυγός μου, ο οποίος πέθανε από καρδιακή προσβολή κατά τη διάρκεια βομβαρδισμού, πρέπει να θεωρείται θύμα πολέμου ή όχι. Το μεγαλύτερο πρόβλημα, όμως, είναι οι καταμετρήσεις στα κατεχόμενα.

»Η μαύρη τρύπα είναι η Μαριούπολη. Εκεί μπορεί να υπήρξαν δεκάδες χιλιάδες θύματα κατά τη διάρκεια της πολιορκίας. Ισως δεν μάθουμε ποτέ τον πραγματικό αριθμό. Ωστόσο, ο αριθμός των σκοτωμένων πολιτών, συνολικά, είναι πολύ μικρότερος από αυτόν των στρατιωτικών». Η καθηγήτρια αναφέρει τρομερά πράγματα με ήρεμο τρόπο όταν μιλάει για αριθμούς, που είναι το εργαλείο της εργασίας της. Την αναστατώνει όμως η φράση «ερημοποίηση», την οποία διαβάζει στα γραφήματα.

«Αν ο πόλεμος τελειώσει το 2025, υπολογίζουμε ότι το 2033 θα υπάρχουν 26-32 εκατομμύρια Ουκρανοί. Δεν μπορούμε να μειώσουμε τη διαφορά των έξι μονάδων, διότι υπάρχουν πάρα πολλοί άγνωστοι παράγοντες. Πόσοι πρόσφυγες θα επιστρέψουν από το εξωτερικό; Θα υπάρξει ασφάλεια και οικονομική ανάκαμψη; Αυτές οι μεταβλητές είναι απρόβλεπτες και θα επηρεάσουν τις επιλογές μεγάλων κοινωνικών ομάδων».

Οι Ιταλοί θυμήθηκαν ότι το 1993, δύο χρόνια μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ενωσης, η Ουκρανία είχε 52,3 εκατομμύρια κατοίκους. Σύμφωνα με το χειρότερο σενάριό σας, ρώτησαν την Ουκρανή, 40 χρόνια μετά, το 2033, η χώρα σας θα έχει τον μισό πληθυσμό;

«Πηγαίναμε προς αυτή την κατεύθυνση και πριν από τον πόλεμο. Βιώναμε για χρόνια τη μείωση των γεννήσεων και την ερήμωση. Το ποσοστό γονιμότητας το 2021 ήταν μόλις 1,2 παιδιά ανά γυναίκα και, προς επιδείνωση της κατάστασης, είχαμε 3 εκατομμύρια μετανάστες. Η δημογραφική κρίση πλήττει όλη την Ευρώπη, όμως με τον πόλεμο έγινε τραγωδία στη χώρα μας. Το 2022, το ποσοστό γονιμότητας έπεσε στο 0,9 και του χρόνου αναμένω να είναι 0,7».

Αναφορά με την ουκρανική μετανάστευση, είπε: «Ευτυχώς, υπάρχουν λιγότεροι πρόσφυγες στην Ευρώπη από τα 7 εκατομμύρια που ακούω. Είναι το πολύ 4 εκατομμύρια, στα οποία πρέπει να προσθέσουμε 1,2 εκατομμύριο στη Ρωσία και άλλο ένα εκατομμύριο στη Βρετανία και στις ΗΠΑ. Το πρόβλημα είναι ότι είναι κυρίως γυναίκες και παιδιά, έτσι, μόνες τους, με τους άνδρες μακριά, είναι δύσκολο να μείνουν έγκυοι».

Το χειρότερο για την Ουκρανία είναι το γεγονός ότι «οι ηλικιακές ομάδες που αποδεκατίστηκαν περισσότερο από τις μάχες είναι ακριβώς αυτές της αναπαραγωγικής ηλικίας, κάτι που θα επηρεάσει τα δημογραφικά δεδομένα για δεκαετίες ολόκληρες. Τα άτομα ηλικίας 20-64 ετών θα μειωθούν κατά 15%. Και οι γυναίκες της πιο γόνιμης ηλικίας, 20-34 ετών, κατά 11%. Δεν μπορούμε να βγούμε από τον δημογραφικό χειμώνα με αυτούς τους αριθμούς».

Τα θετικά στοιχεία που εντόπισε η Λιμπάνοβα: «Οι Ουκρανοί έχουν ισχυρή προσκόλληση στην πατρίδα τους. Τους πρώτους μήνες του πολέμου, 200.000 άνδρες επέστρεψαν από το εξωτερικό για να πολεμήσουν. Με την ειρήνη πολλοί πρόσφυγες θα επιστρέψουν, και αρκετοί μετανάστες. Ομως πρέπει να νικήσουμε… μετά τον πόλεμο». Δεύτερο σοκ για τους Ιταλούς. Τη ρώτησαν, λοιπόν, τι ακριβώς εννοεί, και πήραν την απάντηση ότι η μεταπολεμική κατάσταση στην Ουκρανία απαιτεί «ασφάλεια και οικονομικές συνθήκες ελκυστικές για τους Ουκρανούς του εξωτερικού, που είναι κάπου 9 εκατομμύρια άτομα». Από αυτούς θα εξαρτηθεί το μέλλον της χώρας.