Η Τζαμάλα έχει μόλις κερδίσει τον τελικό της Eurovision, το 2016 | Michael Campanella/Getty Images
Επικαιρότητα

Ουκρανή νικήτρια της Eurovision στη λίστα καταζητούμενων της Ρωσίας

Ο λόγος, σύμφωνα με κυβερνητικά ρωσικά μέσα, είναι ότι διέδωσε «ψευδείς πληροφορίες» για τη σφαγή στην Μπούτσα το 2022
Protagon Team

Η τελευταία προσθήκη της Ρωσίας στη λίστα καταζητούμενων είναι η η Τζαμάλα, η ουκρανή τραγουδίστρια που είχε κερδίσει τον Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό Τραγουδιού.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του BBC, η τραγουδίστρια, της οποίας το πραγματικό όνομα είναι Σουζάνα Τζαμαλντίνοβα, φέρεται να κατηγορείται για διάδοση ψευδών πληροφοριών σχετικά με τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις, όπως μετέδωσαν ρωσικά μέσα ενημέρωσης.

Το Κρεμλίνο συχνά διατυπώνει τέτοιες κατηγορίες εναντίον όσων μοιράζονται λεπτομέρειες για την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, οι οποίες έρχονται σε αντίθεση με την επίσημη γραμμή του. Η Τζαμάλα έχει ασκήσει ανοιχτή κριτική στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Βρέθηκε στον κατάλογο καταζητούμενων τον περασμένο μήνα, σύμφωνα με τον ανεξάρτητο ρωσικό ιστότοπο για τα ανθρώπινα δικαιώματα Mediazona. Οι λεπτομέρειες της καταχώρισης συλλέχθηκαν μόλις τη Δευτέρα.

Σύμφωνα με όσα μετέδωσε το ρωσικό κανάλι έκτακτων ειδήσεων Telegram Shot, η Τζαμάλα ήταν στη λίστα επειδή δημοσίευσε «ψεύτικες» πληροφορίες σχετικά με τις θηριωδίες στην Μπούτσα το 2022.

Το Κρεμλίνο έχει αρνηθεί την ευθύνη για τη σφαγή που σημειώθηκε εκεί, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν στοιχεία που αποδεικνύουν ότι ήταν έργο των ρωσικών δυνάμεων.

Η Τζαμάλα, που αυτή τη στιγμή βρίσκεται στην Αυστραλία, απάντησε στην είδηση δημοσιεύοντας μια φωτογραφία της μπροστά από την Oπερα του Σίδνεϊ, με έναν σύνδεσμο για ένα σχετικό άρθρο και ένα emoji με ένα πρόσωπο που χτυπάει το κεφάλι του, σύμφωνα με το βρετανικό Μέσο.

Η 40χρονη και η οικογένειά της εγκατέλειψαν την Ουκρανία μετά την εισβολή της Ρωσίας, τον περασμένο Φεβρουάριο. Κέρδισε τον διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision πριν από επτά χρόνια με το τραγούδι της «1944», το οποίο ήταν εμπνευσμένο από την αναγκαστική απέλαση του λαού της –των Τατάρων της Κριμαίας– από τη Ρωσία εκείνη τη χρονιά.

Η επιλογή του συγκεκριμένου τραγουδιού είχε προκαλέσει σάλο, με ισχυρισμούς ότι οι στίχοι παραβίαζαν τον κανόνα του διαγωνισμού που απαγόρευε τη συμμετοχή ανοιχτά πολιτικών τραγουδιών. Ωστόσο, οι διοργανωτές το επέτρεψαν και τελικά ανέτρεψε τα προγνωστικά, κερδίζοντας τον τίτλο από τη Ρωσία.

Πολλοί τότε είχαν διακρίνει στο τραγούδι ένα σαφές μήνυμα για την παράνομη προσάρτηση της χερσονήσου της Κριμαίας από την Ουκρανία το 2014.

Μιλώντας στο BBC νωρίτερα μέσα στη χρονιά για την κυκλοφορία του νέου της άλμπουμ, «Qirim», η Jamala είπε πως ήταν η δική της προσπάθεια «να δώσει ισχυρή φωνή στην πατρίδα μου, την Κριμαία».

«Η Ρωσική Αυτοκρατορία, στη συνέχεια η Σοβιετική Ενωση και τώρα η Ρωσία έκαναν μεγάλη προπαγάνδα για να μας φιμώσουν. Μετά είπαν σε όλον τον κόσμο ότι δεν υπάρχουμε. Αλλά εμείς ξέρουμε την αλήθεια. Εγώ ξέρω την αλήθεια. Και γι’ αυτό για μένα είναι πολύ σημαντικό να δείξω αυτή την αλήθεια, μέσα από τις ιστορίες πίσω από κάθε τραγούδι αυτού του άλμπουμ».