Η Καταλίν Νοβάκ σε πρόσφατη συνέντευξη Τύπου | EPA/SERGEY DOLZHENKO
Επικαιρότητα

Ουγγαρία: Η πρόεδρος κάλεσε τους βουλευτές να επικυρώσουν την ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Σε αντίθεση με τον Βίκτορ Ορμπαν, που καθυστερεί τη διαδικασία από τον Ιούλιο του 2022, η Καταλίν Νοβάκ απηύθυνε έκκληση στα μέλη του ουγγρικού Κοινοβουλίου να ψηφίσουν υπέρ του αιτήματος των δύο χωρών, ώστε να λυθεί η προτελευταία εκκρεμότητα και να απομείνει μόνο το εμπόδιο του Ερντογάν
Protagon Team

Σε αντίθεση με τον Βίκτορ Ορμπαν που βρίσκει συνεχώς προσχήματα για να καθυστερήσει την επικύρωση της ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, η πρόεδρος της Ουγγαρίας κάλεσε τους βουλευτές να το πράξουν άμεσα.

Την Τετάρτη ξεκίνησε η συζήτηση επί των τροπολογιών του νομοσχεδίου που εκκρεμεί εδώ και μήνες στο ουγγρικό κοινοβούλιο.

«Είναι μία πολύπλοκη απόφαση, με σοβαρές επιπτώσεις, άρα είναι αναγκαία η προσεκτική εξέτασή της», έγραψε στο Facebook η Καταλίν Νοβάκ.

«Η θέση μου είναι ξεκάθαρη: στην παρούσα κατάσταση, η ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας είναι δικαιολογημένη. Εχω εμπιστοσύνη στην Εθνική Συνέλευση ότι θα λάβει μία σώφρονα απόφαση το συντομότερο δυνατόν!», πρόσθεσε.

Η διαδικασία επικύρωσης εκκρεμεί στο ουγγρικό Κοινοβούλιο από τον Ιούλιο, καθώς ο Ορμπαν καθυστερεί συνεχώς τη διαδικασία με διάφορες δικαιολογίες.

Την Παρασκευή μάλιστα, ο ούγγρος πρωθυπουργός ανακάλυψε νέο εμπόδιο, εκφράζοντας τον προβληματισμό του για την ένταξη των δύο χωρών στη Βορειοατλαντική Συμμαχία.

Μεταξύ άλλων, κατηγόρησε τη Σουηδία και τη Φινλανδία ότι διασπείρουν «κατάφωρα ψέματα» για την κατάσταση της δημοκρατίας και του κράτους Δικαίου στην Ουγγαρία.

Ο Ορμπαν, η κυβέρνηση του οποίου βρίσκεται στο στόχαστρο της Ευρωπαϊκής Ενωσης για αυτά τα ζητήματα, δήλωσε ότι απαιτούνται περαιτέρω συζητήσεις πριν από την ψηφοφορία στο ουγγρικό κοινοβούλιο για την ένταξη των δύο χωρών.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Φινλανδίας Πέκα Χααβίστο δήλωσε από την πλευρά του, ότι η Ουγγαρία προτίθεται να στείλει κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία στις 9 Μαρτίου για να συζητήσει την εκκρεμότητα.

Εκπρόσωπος του Ορμπαν είχε δηλώσει ότι η ψηφοφορία για την επικύρωση της ένταξης των δύο χωρών στο ΝΑΤΟ είναι πιθανόν να πραγματοποιηθεί κατά το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου.