Η Ουγγαρία του 2010, όταν ανέλαβε την πρωθυπουργία ο Βίκτορ Ορμπαν, δεν είναι ίδια με την Ουγγαρία του σήμερα. Αν εκλεγεί για άλλες δύο τετραετίες όπως επιθυμεί, η χώρα το 2030 θα είναι ακόμη περισσότερο αλλαγμένη.
Εξι αντιπολιτευόμενα κόμματα που συμμάχησαν ενόψει των εκλογών στις 3 Απριλίου με επικεφαλής τον Πέτερ Μάρκι-Ζάι, θέλουν να κλείσουν τον δρόμο στον Ορμπαν και, αν πιστέψουμε τις δημοσκοπήσεις, ο αγώνας τους δεν είναι μάταιος. Στις εκλογές του 2018, ψήφισαν εξάλλου 2,8 εκατ. άνθρωποι το Fidesz του Ορμπαν και τα αντιπολιτευόμενα κόμματα άλλα 2,7 εκατ., με συμμετοχή στο 70%.
Είναι όμως δύσκολο έργο. Η κυβέρνηση του Ορμπαν, γράφει το BBC, έχει με το μέρος της τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, όπως και άφθονα χρήματα. Το πλέον ισχυρό «όπλο» της είναι ο ίδιος ο Ορμπαν, ο οποίος ενδιαφέρεται να εξαγάγει το «ουγγρικό μοντέλο» της εθνικής κυριαρχίας στην Ευρώπη και πέρα από αυτή. «Σκεφτόμαστε διαφορετικά για το μέλλον των εθνών και των εθνών-κρατών, για την παγκοσμιοποίηση, σκεφτόμαστε πλεόν διαφορετικά και για την οικογένεια», είχε πει πρόσφατα.
Απέναντι σε αυτό ο 49χρονος Μάρκι-Ζάι αντιπαρατάσσει το ότι και αυτός είναι συντηρητικός και παιδί της επαρχίας. Νεότερος κατά εννιά χρόνια από τον πρωθυπουργό, πιο ψηλός και πιο γυμνασμένος (και αυτά έχουν τη σημασία τους στις μέρες μας), αλλά και με περισσότερα παιδιά, επτά έναντι των πέντε του Ορμπαν.
Η κριτική -ιδεολογικά μιλώντας- γίνεται από τα δεξιά και εκ των έσω και ο Ορμπαν δεν μπορεί να ξιφουλκεί κατά της φιλελεύθερης Αριστεράς που τον επικρίνει για τις πολιτικές του.
Ο Μάρκι-Ζάι ισχυρίζεται ότι ο Ορμπαν δεν είναι πατριώτης και ότι όσα λέει για την υπεράσπιση της πατρίδας είναι ένα ψέμα. «Δεν είναι ούτε Χριστιανός», συνεχίζει, «θα κάνει ο,τιδήποτε για να μείνει στην εξουσία και να γίνει πιο πλούσιος».
Η κυβέρνηση δεν είναι, φυσικά, καθόλου ενθουσιασμένη με τον αντίπαλο που κέρδισε αναπάντεχα τις προκριματικές τις οποίες οργάνωσε το φθινόπωρο η αντιπολίτευση. Αφίσες και διαφημίσεις στο YouTube τον παρουσιάζουν σαν «μίνι-Φέρι», δηλαδή σαν την μαριονέτα του Φέρεντς Γκιουρτσάνι, του σοσιαλιστή πρωθυπουργού από το 2004 ως το 2009.
Τον κατηγορούν ακόμη ότι υποτιμά τις γυναίκες και τους συνταξιούχους και ότι προσβάλει τους ψηφοφόρους του Fidesz του Ορμπαν.
Απέναντι σε αυτή την επικοινωνιακή θύελλα (οι δαπάνες της κυβέρνησης στα κοινωνικά δίκτυα είναι τριπλάσιες από αυτές της αντιπολίτευσης), ο Μάρκι-Ζάι κινείται εκ των ενόντων και οικογενειακά: βασίζεται σε υλικό για τα social media που φτιάχνουν τα παιδιά του ενώ η σύζυγός του είναι επικεφαλής της ομάδας των συνεργατών του.
Οι εκτιμήσεις του Nezopont, ενός φιλοκυβερνητικού think-tank, είναι ότι το Fidesz θα κερδίσει τις εκλογές, αλλά με μειωμένη επιρροή, πέφτοντας από τις 133 στις 110 έδρες επί συνόλου 199. Οι αναποφάσιστοι, προσθέτει, είναι λίγοι, μόλις 200.000 άνθρωποι στα 8,3 εκατ. ψηφοφόρων.
Αντιθέτως, ο Μάρκι-Ζάι επικαλείται δημοσκόπηση που δείχνει ότι το 53% των Ούγγρων θέλει κυβερνητική αλλαγή και προσπαθεί να μιλήσει στο ένα τρίτο του εκλογικού σώματος που δεν ταυτίζεται ούτε με την κυβέρνηση ούτε με την αντιπολίτευση. Είναι ένα αξιοσημείωτο τμήμα που μπορεί να ανατρέψει μια ολόκληρη δεκαετία ορμπανισμού.