Στρατηγική συμφωνία με το βλέμμα στην Κίνα υπογράφουν την Πέμπτη οι ΗΠΑ με τα νησιωτικά κράτη του Ειρηνικού Ωκεανού, στη διάρκεια μιας «πρωτοφανούς» συνόδου στην Ουάσινγκτον.
Αμερικανός αξιωματούχος παραδέχθηκε ότι η Ουάσινγκτον δεν έδινε αρκετή σημασία στην περιοχή του Ειρηνικού τα τελευταία χρόνια, αλλά αυτό άλλαξε από τότε που τα Νησιά του Σολομώντα επέλεξαν να συμμαχήσουν με την Κίνα, υπογράφοντας μία μυστική στρατιωτική συμφωνία, η οποία προκάλεσε μεγάλη ανησυχία στις ΗΠΑ, την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία, που φοβούνται ότι το Πεκίνο θα δημιουργήσει ναυτική βάση στην περιοχή.
Οι ΗΠΑ πλέον συνεργάζονται με τις συμμαχικές τους χώρες στον Ειρηνικό για «να προσθέσουν πόρους, ικανότητες και να αυξήσουν τη διπλωματική τους δέσμευση», σύμφωνα με τον αξιωματούχο.
«Επιδιώξαμε να εναρμονίσουμε τη στρατηγική μας για να εκπληρώσουμε τους δικούς τους στόχους», σημείωσε.
Οι αρχές των νησιών του Σολομώντα είχαν ενημερώσει τις άλλες χώρες που συμμετέχουν στη διάσκεψη ότι δεν θα υπογράψουν το τελικό ανακοινωθέν που αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα την Πέμπτη. Αυτό, όμως, φαίνεται ότι θα αλλάξει την τελευταία στιγμή, μετά την επικείμενη ανακοίνωση της οικονομικής βοήθειας από τις ΗΠΑ, σύμφωνα με τον Guardian.
Σύμφωνα με την Washington Post, η κυβέρνηση Μπάιντεν θα ανακοινώσει ότι θα επενδύσει άλλα 860 εκατ. δολάρια σε προγράμματα βοήθειας στα νησιά, τη στιγμή που την τελευταία δεκαετία έχει ήδη προσφέρει 1,5 δισ. δολάρια στην περιοχή.
Μετά τις αρχικές διαμαρτυρίες των ηγετών για το ύψος της βοήθειας, φαίνεται πως η Ουάσινγκτον αύξησε το ποσό προσαρμόζοντάς το στις απαιτήσεις των νησιωτικών κρατών.
Οπως ανέφερε αμερικανός αξιωματούχος, πρόκειται για μία «πρωτοφανή» σύνοδο. «Εχουμε πραγματοποιήσει συναντήσεις με ηγέτες της περιοχής του Ειρηνικού και στο παρελθόν. Συνήθως για μία ώρα στη Χαβάη ή αλλού. Ποτέ στο παρελθόν δεν έχει γίνει κάτι τέτοιο. Είναι πρωτοφανές».
Στη σύνοδο συμμετέχουν 14 νησιωτικά κράτη: Νησιά Φίτζι, Νησιά του Σολομώντα, Μικρονησία, Βανουάτου, Ναούρου, Νησιά Μάρσαλ, Παπούα Νέα Γουινέα, Σαμόα, Τουβάλου, Τόνγκα, Νήσοι Κουκ, Γαλλική Πολυνησία, Νέα Καληδονία και Παλάου.
Στη διάρκεια της συνόδου η κυβέρνηση Μπάιντεν παρουσίασε στους εταίρους της «νέες ουσιαστικές πρωτοβουλίες» και «νέες επενδύσεις» σε διάφορους τομείς, από το περιβάλλον και την υγεία, ως την αντιμετώπιση της παράνομης αλιείας.
Καθώς η νούμερο-ένα απειλή για τα κράτη αυτά είναι η άνοδος της στάθμης των ωκεανών, που προκαλείται από την κλιματική αλλαγή και κινδυνεύει να τα «καταπιεί» στις επόμενες δεκαετίες, ένα μεγάλο μέρος της βοήθειας στοχεύει στην θωράκισή τους και την καταπολέμηση των κλιματικών φαινομένων.
Ο Μπάιντεν έχει χαρακτηρίσει «πολύ σημαντική» την προσωπική επαφή μεταξύ των ηγετών, σύμφωνα με την εκπρόσωπό του Καρίν Ζαν-Πιέρ.
Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Αντονι Μπλίνκεν, καλωσόρισε τους ηγέτες των νησιωτικών κρατών, τονίζοντας ότι μπορούν να βασίζονται στη συμμαχία των ΗΠΑ.
Αναφερόμενος έμμεσα στην επιθετικότητα της Κίνας, ο Μπλίνκεν τόνισε ότι οι ΗΠΑ θα συνεργαστούν με τα νησιά «για να διατηρήσουν ελεύθερη και ανοιχτή την περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού, όπου κάθε κράτος, μικρό και μεγάλο, έχει το δικαίωμα να επιλέξει τον δικό του δρόμο».
Στο πλαίσιο της νέας στενότερης συνεργασίας τους, ο Μπάιντεν θα διορίσει τον πρώτο πρεσβευτή των ΗΠΑ για τα νησιά του Ειρηνικού και θα αυξήσει τον αριθμό των διπλωματικών αποστολών στην περιοχή, από έξι σε εννέα.
Επίσης, οι ΗΠΑ θα λειτουργήσουν ξανά το ομοσπονδιακό Γραφείο Βοήθειας στα Νησιά Φίτζι και θα επεκτείνουν συμφωνίες της αμερικανικής ακτοφυλακής, του Πενταγώνου και της Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας με τα νησιωτικά κράτη.
Η σύνοδος θα ολοκληρωθεί την Πέμπτη με ομιλία του αμερικανού προέδρου και δείπνο στον Λευκό Οίκο.