Στο γαϊτανάκι των αμερικανικών και ρωσικών συμφερόντων για τη Συμφωνία των Πρεσπών ήρθε να προστεθεί ένα ρεπορτάζ των New York Times για τον υποτιθέμενο ρόλο του Ιβάν Σαββίδη στην υπόθεση της συμφωνίας Ελλάδας και ΠΓΔΜ. Το επίμαχο άρθρο δεν αρκείται μόνο σε αποκαλύψεις και ισχυρισμούς για τη δραστηριότητα του αφεντικού του ΠΑΟΚ στο γεωπολιτικά ακανθώδες ζήτημα με τα Σκόπια, αλλά περιγράφει και το πώς η γενικότερη παρουσία του Ιβάν στα της Θεσσαλονίκης και της ελληνικής πολιτικής τον έβαλε στο μικροσκόπιο των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών –που ως φαίνεται δρουν χωρίς πρόβλημα στην Ελλάδα.
Συμπτωματικά ή όχι, το ρεπορτάζ των New York Times δημοσιεύεται ενώ: α) το Κρεμλίνο μόλις επιβεβαίωσε την επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στη Μόσχα για συνάντηση με τον Βλαντίμιρ Πούτιν στις 12 Δεκεμβρίου, και β) ο Πάνος Καμμένος –ένας από τους έλληνες πολιτικούς με τις καλύτερες σχέσεις με τον Ιβάν– επισκέπτεται το αμερικανικό Πεντάγωνο και συμφωνεί με τους Αμερικανούς στην αναγκαιότητα εποπτείας της ρωσικής δραστηριότητας στην ευρύτερη περιοχή…
Το κείμενο των Ελεν Κούπερ και Ερικ Σμιτ δεν αφήνει καμία αμφιβολία για τις προθέσεις του ήδη από τον τίτλο: «Η αμερικανική αντικατασκοπεία και η παρασκηνιακή διπλωματία αποκαλύπτουν τη ρωσική ανάμειξη σε ψηφοφορία-κλειδί στα Βαλκάνια». Η ψηφοφορία είναι αυτή που έγινε στην ΠΓΔΜ στις 30 Σεπτεμβρίου για τη Συμφωνία των Πρεσπών. Η ρωσική ανάμειξη έχει, κατά το ρεπορτάζ, το πρόσωπο του Ιβάν.
«Για χρόνια, ο Ιβάν Σαββίδης ήταν ο άνθρωπος του Κρεμλίνου στην Ελλάδα. Eνας ελληνορώσος δισεκατομμυριούχος, πρώην μέλος της ρωσικής Δούμας και ιδιοκτήτης επαγγελματικής ελληνικής ποδοσφαιρικής ομάδας, ο κ. Σαββίδης κινήθηκε άψογα ανάμεσα στους αθλητικούς κόσμους και των δύο χωρών. Eχει παρουσία σχεδόν σε κάθε πτυχή της ζωής στη Θεσσαλονίκη, την ελληνική παραθαλάσσια πόλη όπου ζει και είναι ένας πολύ γνωστός παίκτης στον συχνά γεμάτο διαμάχες κόσμο των ελλήνων και ρώσων ολιγαρχών» αναφέρει το κείμενο στους New York Times, και συνεχίζει:
«Αυτά προκάλεσαν το ενδιαφέρον των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών»….
Το αποτέλεσμα; Σύμφωνα με τους NY Times, βρέθηκαν στοιχεία για την εμπλοκή του κ. Σαββίδη ως… υπονομευτή της Συμφωνίας των Πρεσπών.
Πώς; Η έγκυρη εφημερίδα δεν έχει κανένα πρόβλημα να πει ότι οι Αμερικανοί είναι σε θέση να κατασκοπεύουν πολίτες και επιχειρηματίες στη χώρα μας και να εξασφαλίζουν με «χαρακτηριστική άνεση» στοιχεία για τη δραστηριότητά τους.
«Αμερικανοί αξιωματούχοι δηλώνουν ότι κατέγραψαν επικοινωνίες τον Ιούνιο στις οποίες φαίνεται ο κ. Σαββίδης να δρα ως ρωσικός παράγων για την υπονόμευση της συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ που θα άνοιγε το δρόμο της τελευταίας για την ένταξη στο ΝΑΤΟ» αναφέρουν οι New York Times, για να συμπληρώσουν:
«Σε αντίποινα, αμερικανοί αξιωματούχοι έκαναν μια ασυνήθιστα επιθετική κίνηση: Παρέδωσαν τις συνομιλίες στην αριστερή ελληνική κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα. Η ελληνική κυβέρνηση απάντησε προβαίνοντας σε μια ασυνήθιστη διακοπή των σχέσεων με τη Μόσχα, με την απέλαση δύο ρώσων διπλωματών από την Αθήνα και απαγορεύοντας την είσοδο σε δύο ακόμα…»
Κατά την εφημερίδα, τον περασμένο Ιούνιο από τις παρακολουθήσεις των επικοινωνιών του κ. Σαββίδη (email, SMS, τηλεφωνικές συνδιαλέξεις) αμερικανοί αξιωματούχοι κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι κατέβαλε χρηματικά ποσά στους οργανωτές των διαμαρτυριών για τη Συμφωνία των Πρεσπών. Η διμερής συμφωνία μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων υπογράφηκε στις Πρέσπες στις 17 Ιουνίου.
«Ανώτατος αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε ότι αμερικανικές υπηρεσίες κατάφεραν με σχετική ευκολία να συλλέξουν οικονομικά δεδομένα βάση των οποίων ο κ. Σαββίδης βρίσκεται πίσω από πληρωμές σε πολίτες και οπαδούς προκειμένου να προκαλέσουν βίαια επεισόδια για το θέμα της “Μακεδονίας”», αναφέρει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα.
Το ρεπορτάζ των NY Times επικαλείται επίσης την οργάνωση Organized Crime and Corruption Reporting Project, σύμφωνα με την οποία ο κ. Σαββίδης πλήρωσε στους πολέμιους της καμπάνιας για την αλλαγή της ονομασίας της ΠΓΔΜ τουλάχιστον 350.000 δολάρια. Αποδέκτες των χρημάτων εμφανίζονται πολιτικοί και εθνικιστικές οργανώσεις στην ΠΓΔΜ και οργανωμένοι οπαδοί της Βαρντάρ που έστησαν βίαιες διαμαρτυρίες μπροστά στο κοινοβούλιο των Σκοπίων.
Η αντίδραση του Μαξίμου στο δημοσίευμα ήρθε μέσω διαρροής, όπου υπογραμμίζεται ότι «η ελληνική κυβέρνηση ουδέποτε έχει λάβει τα στοιχεία που επικαλείται το δημοσίευμα των NYT».