O Αθπιλικουέτα της Τσέλσι πανηγυρίζει, η μπάλα είναι στα δίχτυα, όμως το γκολ ακυρώθηκε και το σκορ στο Τσέλσι - Αγιαξ έμεινε στο... 4-4 | REUTERS/David Klein
Επικαιρότητα

Οταν το ποδόσφαιρο… έχει κέφια

Ενα ματς χωρίς φρένα (4-4). Δύο αποβολές και ένα πέναλτι, σε βάρος της ίδιας ομάδας, στην ίδια φάση! Το ρεκόρ του 19χρονου νορβηγού «killer», που θα ζήλευαν ο Κριστιάνο και ο Μέσι. Ο άσημος γκολκίπερ που σταμάτησε την Μπαρτσελόνα. Η μπάλα βρίσκει τρόπους να ανανεώνει τον έρωτά μας γι' αυτήν
Sportscaster

Ηταν, ίσως, το πιο συναρπαστικό παιχνίδι του εφετινού Champions League. Μέχρι το επόμενο. Δύο νεανικές ομάδες, η Τσέλσι και ο Αγιαξ, αρνήθηκαν να υπακούσουν στον υπ’ αριθμόν ένα κανόνα του σύγχρονου ποδοσφαίρου -«πρώτα διασφαλίζουμε ότι δεν θα σκοράρουν οι αντίπαλοι»- και χάρισαν στο παγκόσμιο κοινό ένα υπερθέαμα οκτώ τερμάτων (4-4), που θα αργήσει να ξεχαστεί.

Ο χορός των γκολ στο «Στάμφορντ Μπριτζ» του Λονδίνου άρχισε από το δεύτερο, κιόλας, λεπτό της αναμέτρησης. Αυτογκόλ του Αμπραχαμ και 1-0 για τους Ολλανδούς. Τρία λεπτά αργότερα ο Ζορζίνιο ισοφάρισε για τους «Μπλε» (με πέναλτι) σε 1-1. Δεύτερο γκολ για τον Αγιαξ, με τον Πρόμες στο 20′, και νέο αυτογκόλ του Αριθαμπαλάγα στο 35′, Οταν σκόραρε και ο φαν ντε Μπέεκ (το 4-1), στις αρχές του β’ μέρους, όλοι πίστεψαν ότι το ματς είχε κριθεί. Λάθος!

Στο 63′ η Τσέλσι μείωσε (4-2) με τον Αθπιλικουέτα. Τέσσερα λεπτά αργότερα συνέβη το απίθανο: δύο αποβολές και ένα πέναλτι, εις βάρος της ίδιας ομάδας (Αγιαξ), στην ίδια φάση! Ο Μπλιντ, που είχε δεχθεί κίτρινη κάρτα στο 33′, έκανε ένα αντιαθλητικό φάουλ στον Αμπραχαμ, προκειμένου να σταματήσει μια επικίνδυνη αντεπίθεση των γηπεδούχων. Ο ιταλός διαιτητής άφησε το παιχνίδι να συνεχιστεί, καθώς η μπάλα παρέμεινε στην κατοχή της Τσέλσι. Ο Χάντσον-Οντόι σούταρε προς την εστία του Ονάνα, και ο Φέλτμαν, που είχε δει κι αυτός κίτρινη κάρτα, έβαλε το χέρι του στην πορεία της μπάλας. Πέναλτι. Δεύτερη κίτρινη (αποβολή) για τον Φέλτμαν. Δεύτερη κίτρινη (αποβολή) και για τον Μπλιντ.

Ο Ζορζίνιο ευστόχησε στο πέναλτι, και στη συνέχεια οι Λονδρέζοι (που έπαιζαν με αριθμητικό πλεονέκτημα) ισοφάρισαν. Στο τέλος πέτυχαν και πέμπτο γκολ, όμως ο ρέφερι το ακύρωσε, αφού συμβουλεύτηκε το VAR. Την ίδια ώρα στο «Μεστάγια» η Βαλένθια με τη Λιλ βρίσκονταν στο 1-1 (στο 82′). Η κατάσταση στον όμιλο έδειχνε να ξεκαθαρίζει, όμως οι «Νυχτερίδες» πέτυχαν τρία γκολ μέσα σε οκτώ λεπτά. Πλέον, Αγιαξ, Τσέλσι και Βαλένθια ισοβαθμούν στους επτά πόντους. Το φινάλε θα είναι «χιτσκοκικό».

«Ματσάρα» -και φοβερή ανατροπή- είχαμε και στη Βεστφαλία. Η Ιντερ, του Κόντε, προηγήθηκε 2-0 στο ημίχρονο, όμως στην επανάληψη η Μπορούσια Ντόρτμουντ έφερε «τα πάνω, κάτω». Μόνο το πείσμα των Γερμανών θα μπορούσε να εξαφανίσει το προβάδισμα -δύο τερμάτων- ιταλικής ομάδας. Η Ιντερ ηττήθηκε (3-2) και μπήκε σε μπελάδες.

Στη σκηνή του Champions League, το βράδυ της Τρίτης, το ποδόσφαιρο είχε κέφια. Για κακή τύχη της Νάπολι και της Μπαρτσελόνα, που έπεσαν θύματα δύο νέων πρωταγωνιστών της διοργάνωσης. Στο «Σαν Πάολο» ο φιλόδοξος σύλλογος του ιταλικού Νότου δεν κατάφερε να ξεπεράσει το εμπόδιο της Ζάλτσμπουργκ (1-1). Σκόρερ των Αυστριακών -με πέναλτι- ήταν ο Ερλινγκ Χάαλαντ, το καινούργιο «φαινόμενο» των γηπέδων, που όλες οι πλούσιες ομάδες της Ευρώπης έχουν βάλει στο μάτι.

Teenager ακόμη (19 ετών), ο πανύψηλος (1,94) νορβηγός φορ έγινε ο πρώτος ποδοσφαιριστής στα χρονικά, που σκόραρε και στα τέσσερα πρώτα του παιχνίδια του στους ομίλους. Ούτε ο Κριστιάνο, ούτε ο Μέσι το είχαν καταφέρει. Ο Χάαλαντ μετρά, εφέτος, επτά γκολ (σε 4 ματς) στο Champions League και 23 (σε 17 ματς) με τη φανέλα της Ζάλτσμπουργκ σε όλες τις διοργανώσεις. Επίσης, είναι ο νεαρότερος -μετά τον Γουέιν Ρούνεϊ- παίκτης που έχει πετύχει «χατ-τρικ» στο ντεμπούτο του στο τουρνουά.

Η άλλη «αποκάλυψη», που πίκρανε την Μπαρτσελόνα, είναι ο νεαρός τερματοφύλακας της Σλάβια Πράγας, Οντρεϊ Κολάρ. Ο κυριότερος λόγος για τον οποίο η ομάδα του έφυγε… ατσαλάκωτη από το «Καμπ Νου» (0-0), απέναντι στους Καταλανούς που ζητούσαν εξιλέωση για την ντροπιαστική τους ήττα (3-1) από τη Λεβάντε. Η «Μπάρτσα» απογοήτευσε και πάλι. Ο Αντουάν Γκριζμάν δεν έχει προσαρμοστεί, ακόμη, στο νέο του περιβάλλον, ο Ουσμάν Ντεμπελέ δεν έγινε, ποτέ, ο «αντί – Νεϊμάρ» που ο σύλλογος είδε στο πρόσωπό του προ διετίας, ο Πικέ είναι αγνώριστος (προς το χειρότερο), και η ομάδα τα περιμένει όλα από τον Μέσι. Αλλά, χωρίς τις απίθανες αποκρούσεις του τσέχου γκολκίπερ (ιδίως προς το τέλος του πρώτου ημιχρόνου), η Μπαρτσελόνα -έστω με μόλις δέκα τελικές προσπάθειες- θα είχε πάρει τη νίκη.

Τον Κολάρ η Σλάβια τον αγόρασε, τον Ιανουάριο του 2018, έναντι ενός εκατομμυρίου ευρώ. Ηδη από χθες βράδυ, κοστίζει πολύ περισσότερα.