Ο Αρμάνι απέκρουσε ένα πέναλτι που έδωσε μία νίκη στην Ρίβερ Πλέιτ αλλά και το πρωτάθλημα στην Μπόκα Τζούνιορς | GettyImages
Επικαιρότητα

Οταν οι οπαδοί της Μπόκα… λάτρεψαν τον γκολκίπερ της Ρίβερ

Ηταν στο χέρι της Ρίβερ Πλέιτ, να στερήσει -με αθέμιτο τρόπο- από τη μισητή της αντίπαλο, Μπόκα Τζούνιορς, το τρόπαιο του πρωταθλητή. Αλλά στη χώρα όπου το ποδόσφαιρο εξάπτει τα πάθη όσο σε καμία άλλη γειτονιά του Κόσμου, οι ομάδες σέβονται τον εαυτό τους. Το συναρπαστικό φινάλε του αργεντίνικου πρωταθλήματος ήταν ένα μάθημα αξιοπρέπειας
Sportscaster

Οι οπαδοί της Μπόκα Τζούνιορς πικάρουν τους αντιπάλους τους με το προσωνύμιο «gallinas» (κότες). Εκείνοι της Ρίβερ Πλέιτ, τους αποκαλούν «chanchitos» (γουρουνάκια), υπονοώντας ότι μυρίζουν άσχημα. Εξαιτίας των καταβολών τους από την εργατική τάξη, αλλά και γιατί ο ποταμός κοντά στο «Μπομπονέρα» αναδίδει έντονη δυσοσμία. Δυστυχώς, το απύθμενο μίσος που χωρίζει τους δυο ιστορικούς συλλόγους της Αργεντινής δεν εξαντλείται σε αυτά τα χαριτωμένα πειράγματα. Οι αναμετρήσεις τους στο γήπεδο, συχνά βάφονται με αίμα.

Σχεδόν 8 στους 10 ποδοσφαιρόφιλους στη χώρα υποστηρίζουν, είτε την Μπόκα, είτε τη Ρίβερ. Οταν η μέρα που θα παίξουν οι «Χενέισες» (Γενοβέζοι) με τους «Μιγιονάριος» (Εκατομμυριούχοι) πλησιάζει, αδέλφια τσακώνονται, ζευγάρια χωρίζουν, φιλίες δοκιμάζονται. Τα μαχαιρώματα στους δρόμους -σε τυχαίες συναντήσεις, ή σε «ραντεβού θανάτου» αντίπαλων οπαδών- είναι καθημερινά φαινόμενα. Το «superclásico» είναι το απόλυτο ντέρμπι. «Ενα θέαμα που κάθε φίλαθλος πρέπει να απολαύσει, έστω μια φορά, προτού αφήσει τον μάταιο τούτο κόσμο», όπως έγραψε το 2004 ο Observer. Η κορυφαία από τις 50 εμπειρίες που όλοι οι φίλαθλοι οφείλουν να βιώσουν, σύμφωνα με τον Guardian.

Οποιοι γνωρίζουν για την αδιανόητη έχθρα των δυο club, την οποία η Wikipedia εξιστορεί με 22.000 λέξεις, ακόμη δεν μπορούν να πιστέψουν αυτό που συνέβη στην κυριακάτικη, τελευταία αγωνιστική του εφετινού αργεντίνικου πρωταθλήματος. Η Ρίβερ Πλέιτ «χάρισε» τον τίτλο στη μισητή της αντίπαλο, Μπόκα Τζούνιορς! Απίστευτο, κι όμως αληθινό.

Η πρωτοπόρος της βαθμολογίας, Μπόκα, υποδεχόταν στο «Μπομπονέρα» την Ιντεπεντιέντε. Την ίδια ώρα η Ράσινγκ Κλουμπ, που βρισκόταν έναν βαθμό πίσω από την Μπόκα, έπαιζε στην έδρα της με αντίπαλο τη Ρίβερ. Στον αγώνα του «Μπομπονέρα» η Ιντεπεντιέντε προηγήθηκε στο σκορ, στο 32′. Η Μπόκα ισοφάρισε δυο λεπτά αργότερα, και στο 54’ πέτυχε δεύτερο γκολ. Οι πανηγυρισμοί των οπαδών της στις εξέδρες ακούγονταν από χιλιόμετρα. Αλλά στο 81’ η Ιντεπεντιέντε «πάγωσε» τους γηπεδούχους, κάνοντας το 2-2 (που ήταν και το τελικό αποτέλεσμα). Αν, στο άλλο παιχνίδι, η Ράσινγκ νικούσε τη Ρίβερ, θα κατακτούσε εκείνη το τρόπαιο.

Στην Αβεγιανέδα (γειτονιά του Μπουένος Αϊρες στην οποία εδρεύει) η Ράσινγκ είχε πάρει προβάδισμα με εκτέλεση πέναλτι. Στο 80′ η Ρίβερ ισοφάρισε. Στο 90’ η Ράσινγκ κέρδισε πέναλτι. Αν ο Γκαλβάν ευστοχούσε, θα στεφόταν πρωταθλήτρια, όμως ο γκολκίπερ της Ρίβερ, Φράνκο Αρμάνι, απέκρουσε. Το δεύτερο γκολ της Ρίβερ, στο 5ο λεπτό των καθυστερήσεων, ήταν… η χαριστική βολή στις ελπίδες της Ράσινγκ.

Στο «Μπομπονέρα», όπου οι οπαδοί της Μπόκα παρακολουθούσαν τα τελευταία, δραματικά λεπτά του αγώνα Ράσινγκ – Ρίβερ από τα κινητά τους τηλέφωνα, έπεσε νεκρική σιγή όταν ο διαιτητής καταλόγισε το πέναλτι υπέρ της Ράσινγκ. Κανείς δεν περίμενε ότι ο τερματοφύλακας της μισητής αντιπάλου τους θα προσπαθούσε, έστω, να αποτρέψει το γκολ που θα τους στερούσε τον τίτλο. Η απόκρουσή του πανηγυρίστηκε έξαλλα, σαν να είχε σκοράρει γκολ η Μπόκα. Από τη μια στιγμή στην άλλη, ο Αρμάνι έγινε το πιο αγαπητό πρόσωπο στη Λα Μπόκα του Μπουένος Αϊρες. Αλλά και εξόργισε τους υποστηρικτές της δικής του ομάδας, οι οποίοι τον «σταύρωσαν» στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Αρκετοί, μάλιστα, ζητούσαν την αποπομπή του από τον σύλλογο.

Βεβαίως, η επιλογή του 36χρονου αργεντινού γκολκίπερ -να κάνει το καθήκον του ως επαγγελματίας ποδοσφαιριστής- δεν ήταν, μόνο, δική του. Αν η διοίκηση της Ρίβερ αποφάσιζε να εμποδίσει με αθέμιτο τρόπο την Μπόκα να κατακτήσει το 35ο πρωτάθλημα της ιστορίας της, θα του είχε δώσει εντολή να επιτρέψει στον αντίπαλό του να σκοράρει. Στη φάση του πέναλτι, και όχι μόνο… Αλλά ακόμη και στην Αργεντινή, όπου το ποδόσφαιρο εξάπτει τα πάθη όσο σε καμία άλλη γειτονιά του Κόσμου, οι ομάδες σέβονται τον εαυτό τους.

Ορκισμένοι εχθροί είναι και η Ιντεπεντιέντε με τη Ράσινγκ. Ωστόσο, οι «Ανεξάρτητοι» δεν πήγαν στο «Μπομπονέρα» πρόθυμοι να ηττηθούν, ώστε να μην πάρει τον τίτλο η Ράσινγκ. Το φινάλε του αργεντίνικου πρωταθλήματος δεν ήταν, μόνο, συναρπαστικό, αλλά και ένα καλό μάθημα αξιοπρέπειας.