O τότε πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ συνομιλεί με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν τον Ιούλιο του 2020, στο Νταβός | HUM Images/Universal Images Group via Getty Images
Επικαιρότητα

Οταν ο Τραμπ έλεγε ότι οι ΗΠΑ δεν θα βοηθήσουν την ΕΕ σε περίπτωση επίθεσης

«Δεν θα έρθουμε ποτέ για να σας βοηθήσουμε και να σας υποστηρίξουμε. Παρεμπιπτόντως, το ΝΑΤΟ είναι νεκρό και εμείς θα φύγουμε», φέρεται να έλεγε στους ευρωπαίους αξιωματούχους πριν λίγα χρόνια ο πρώην αμερικανός πρόεδρος, που διεκδικεί την επιστροφή του στον Λευκό Οίκο. «Πρέπει να είμαστε έτοιμοι για όλα τα ενδεχόμενα» προειδοποίησε ο επίτροπος Τιερί Μπρετόν
Protagon Team

Το περιστατικό της κατ’ ιδίαν προειδοποίησης του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα βοηθήσουν την Ευρωπαϊκή Ενωση σε περίπτωση που η δεύτερη δεχθεί στρατιωτική επίθεση εξιστόρησε την Τρίτη ένας εκ των κορυφαίων αξιωματούχων του ευρωπαϊκού μπλοκ.

«Πρέπει να καταλάβετε ότι, εάν η Ευρώπη δεχθεί επίθεση, δεν θα έρθουμε ποτέ για να σας βοηθήσουμε και να σας υποστηρίξουμε» είχε πει συγκεκριμένα ο Τραμπ στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν το 2020, στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός, σύμφωνα με τον ευρωπαίο επίτροπο Τιερί Μπρετόν, ο οποίος επίσης ήταν παρών στη συνάντηση.

«Παρεμπιπτόντως, το ΝΑΤΟ είναι νεκρό και θα φύγουμε, θα βγούμε από το ΝΑΤΟ» φέρεται να είπε ακόμη ο Τραμπ, πάντα κατά τον Μπρετόν, προσθέτοντας, με την ευκαιρία, πως οι Ευρωπαίοι του χρωστούν 400 δισ. δολάρια «γιατί δεν πληρώσατε εσείς οι Γερμανοί όσα έπρεπε να πληρώσετε για την Αμυνα».

Το «παρών» στην τεταμένη συνάντηση, πλην των Φον ντερ Λάιεν και Μπρετόν, είχε δώσει και ο τότε αρμόδιος ευρωπαίος επίτροπος για το Εμπόριο Φιλ Χόγκαν.

Σύμφωνα με το Politico, ο Μπρετόν, ο γάλλος επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς της Κομισιόν, αφηγήθηκε τα παραπάνω σε εκδήλωση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες, την Τρίτη, λίγες ημέρες πριν από τις προκριματικές εκλογές του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος στην Αϊοβα, την Πολιτεία από την οποία ξεκινάει στις 15 Ιανουαρίου η μάχη για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών.

Τα μέλη του κόμματος θα ψηφίσουν για τον προεδρικό υποψήφιοι της προτίμησής τους, έχοντας να επιλέξουν μεταξύ του Τραμπ, του κυβερνήτη της Φλόριντα Ρον ΝτεΣάντις και της πρώην κυβερνήτη της Νότιας Καρολίνας Νίκι Χέιλι – οι δύο τελευταίοι υστερούν σημαντικά στις δημοσκοπήσεις έναντι του πρώην προέδρου.

Κατά το ίδιο μέσο, οι Βρυξέλλες ανησυχούν για την πιθανότητα επιστροφής του Τραμπ στον Λευκό Οίκο.

Ως επίτροπος με αρμοδιότητα, μεταξύ άλλων, τη βιομηχανική πολιτική και την ατζέντα άμυνας της ΕΕ, ο Μπρετόν ώθησε την ΕΕ να ενισχύσει τις δικές της αμυντικές ικανότητες εν μέσω του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία και την Τρίτη άναψε το «πράσινο φως» για την εκταμίευση ενός πακέτου 100 δισ. ευρώ για την ενίσχυση της πολεμικής βιομηχανίας της Ενωσης.

«Αυτά (που είπε) ήταν ένα δυνατό καμπανάκι και (ο Τραμπ) μπορεί να επιστρέψει» είπε ο Μπρετόν για τον πρώην αμερικανό πρόεδρο. «Τώρα, λοιπόν, περισσότερο από ποτέ, γνωρίζουμε ότι είμαστε μόνοι μας, φυσικά. Είμαστε μέλη του ΝΑΤΟ σχεδόν όλοι μας (τα κράτη-μέλη της ΕΕ), φυσικά έχουμε συμμάχους, αλλά δεν έχουμε άλλες επιλογές από το να αυξήσουμε δραστικά αυτόν τον πυλώνα (της Αμυνας) προκειμένου να είμαστε έτοιμοι (για) ό,τι και αν συμβεί».