Η μεταφράστρια μεταφέρει με γουρλωμένα μάτια τα λεγόμενα του Ντόναλντ Τραμπ στον Σέρτζιο Ματαρέλα | REUTERS
Επικαιρότητα

Οταν ο Τραμπ έκανε τις ΗΠΑ «συνομήλικες» της… αρχαίας Ρώμης

Μία εβδομάδα μετά την μνημειώδη επιστολή του στον Ερντογάν, ο αμερικανός πρόεδρος «ζωγράφισε» ξανά στην συνέντευξη Τύπου με τον ιταλό ομόλογό του, αφήνοντας άναυδη τη μεταφράστρια
Protagon Team

Αν είσαι ο Ντόναλντ Τραμπ, όλα μπορείς να τα κάνεις: Ακόμα και τις ΗΠΑ «συμμάχους» της Ιταλίας από τα χρόνια της… αρχαίας Ρώμης!

Και καλά οι αμερικανοί δημοσιογράφοι που είναι διαπιστευμένοι στον Λευκό Οίκο, είναι πλέον συνηθισμένοι στα μαργαριτάρια του προέδρου τους. Η ιταλίδα μεταφράστρια όμως, που κλήθηκε να μεταφράσει στον ιταλό πρόεδρο τα λόγια του Τραμπ, στη διάρκεια της κοινής τους συνέντευξης Τύπου, δεν μπορούσε να κρύψει την απορία της και την έκπληξή της. Το πρόσωπό της τα έλεγε όλα. Και δεν πέρασε απαρατήρητο ούτε από τους ανταποκριτές ούτε από τα σόσιαλ μίντια, που… έκαναν πάρτι!

Μιλώντας την Τετάρτη στον Λευκό Οίκο, ο Τραμπ είπε το εξής εκπληκτικό: «Οι ΗΠΑ και η Ιταλία μοιράζονται μία κοινή πολιτιστική και πολιτική κληρονομιά, που χρονολογείται χιλιάδες χρόνια πριν, από την αρχαία Ρώμη».

Σε άλλο σημείο των κοινών δηλώσεων των δύο ηγετών, η διερμηνέας του Σέρτζιο Ματαρέλα προσπαθεί να καταλάβει τι λέει ο Τραμπ στους αμερικανούς δημοσιογράφους και απορεί. Η έκφρασή της, «όλα τα λεφτά».

«Η μεταφράστρια του ιταλού προέδρου που ακούει τον Ντόναλντ Τραμπ είναι όλοι εμείς», έγραψε ένας χρήστης του Twitter, ανεβάζοντας τη φωτογραφία της.

Ο Τραμπ ίσως να ήθελε να πει κάτι άλλο, ίσως να εννοούσε τη λατρεία των «πατέρων του έθνους», που έγραψαν το Σύνταγμα, για την αρχαία Ρώμη, την οποία ανέφεραν στους λόγους τους και στη δομή της νεοσύστατης κυβέρνησης, τη Γερουσία και που αργότερα αποτυπώθηκε στην αρχιτεκτονική των δημόσιων κτιρίων της Ουάσινγκτον, το Καπιτώλιο, το Μνημείο του Λίνκολν, τον Αρειο Πάγο κλπ.

Η απορία ζωγραφισμένη στο πρόσωπο της μεταφράστριας, «καθώς ακούει τα… τραμπικά και προσπαθεί να τα μεταφράσει», γράφει ένας χρήστης του Twitter

Το ενδιαφέρον πάντως, είναι ότι όποιος χειρίζεται τον επίσημο λογαριασμό του Λευκού Οίκου στο Twitter φάνηκε να μην βρίσκει τίποτα το περίεργο σε αυτή τη δήλωση και την ανάρτησε στη συνέχεια.

«Στα αλήθεια, είπε ότι η κληρονομιά ΗΠΑ και Ιταλίας χρονολογείται πριν χιλιάδες χρόνια μέχρι την αρχαία Ρώμη, δύο ημέρες μετά την 527η επέτειο της άφιξης του Κολόμβου. Και μετά ο λογαριασμός του Λευκού Οίκου το επανέλαβε», έγραψε απορημένος ένας χρήστης.

«Αρχαία Ρώμη; Είναι σοβαρός; Οι ΗΠΑ είναι 243 χρόνων, η Αρχαία Ρώμη ήταν πριν από ΧΙΛΙΑΔΕΣ χρόνια. Για αυτό και λέγεται “Αρχαία”», έγραψε ένας άλλος.

Στη συνέντευξη Τύπου, τόσο ο Τραμπ όσο και ο Ματαρέλα, εξήραν τον Χριστόφορο Κολόμβο για την ανακάλυψη της αμερικανικής ηπείρου. «Για μένα θα λέγεται πάντα η Ημέρα του Κολόμβου. Σε κάποιους δεν αρέσει, αλλά σε εμένα αρέσει», είπε ο αμερικανός πρόεδρος αναφερόμενος στην αλλαγή της ονομασίας της ημέρας της εθνικής αργίας σε κάποιες πολιτείες και πόλεις στις ΗΠΑ σε «Ημέρα των Αυτόχθονων».