Επικαιρότητα

Oταν ο τίγρης Αμούρ έπαιξε μπάλα με τον τράγο Τιμούρ

Μια ξεχωριστή φιλία ξεπήδησε από τους πάγους του Πριμόρσκι Σαφάρι Παρκ στις εσχατιές της Σιβηρίας και αποδεικνύει πως και τα θηρία ακόμα έχουν ανάγκη από φίλους για να διασκεδάσουν την αιχμαλωσία τους
Protagon Team

Οταν οι υπάλληλοι του ζωολογικού κήπου άφησαν έναν τράγο στο μαντρωμένο ενδιαίτημα του Αμούρ, μιας 3χρονης σιβηριανής τίγρης, για το κολατσιό της, δεν περίμεναν πως η υπόθεση θα πάρει τόσες και τέτοιες διαστάσεις. Αντί η τίγρη να καταβροθχίσει τον τράγο, όπως έκανε συνήθως με τέτοια εδέσματα, άρχισε να παίζει μαζί του και έγιναν σχεδόν αμέσως οι καλύτεροι φίλοι, ενώ το σχετικό ντοκιμαντέρ διαρκείας 44 λεπτών που πρόβαλε ένας από τους κρατικούς τηλεοπτικούς σταθμούς της Ρωσίας εκτόξευσε τους δύο «αταίριαστους» στο καλλιτεχνικό στερέωμα και τους έκανε σταρ εν ριπή οφθαλμού! «Πρόκειται για κάτι ανεπανάληπτο» επισημαίνει στον Μάικλ Μπέρνμπομ και την The Washington Post o Ντμίτρι Μεζέντσεφ, διευθυντής του Πριμόρσκι Σαφάρι Παρκ, που βρίσκεται στη ρωσική άπω ανατολή και έχει διαφορά με τη Μόσχα επτά ολόκληρες ώρες. «Επί τρία χρόνια ταΐζουμε τον Αμούρ με κατσίκες, κριάρια, λαγούς και πετεινάρια. Κατά τη γνώμη μου σ΄ αυτό που έγινε έβαλε το χέρι της κάποια ανώτερη δύναμη» καταλήγει ο Μεζέντσεφ, δίνοντας μια μεταφυσική διάσταση στο γεγονός.

Ο Αμούρ ο τίγρης και ο Τιμούρ ο τράγος σε αγαστή συνύπαρξη (Оф.группа/Facebook)

Η παράδοξη φιλία ξεκίνησε αφού ο τράγος Τιμούρ εξεδίωξε τον τίγρη Αμούρ από το μέρος όπου κοιμόταν και εκείνος σοκαρισμένος που ο Τιμούρ δεν συμπεριφερόταν ως θύμα, αποπροσανατολίστηκε εντελώς και για να κοιμηθεί αναγκάστηκε να καταφύγει στη σκεπή του κλουβιού του. «Είναι η πρώτη φορά που ο Αμούρ σνομπάρει το φαγητό του» υπογραμμίζει ο Μεζέντσεβ. «Μόνο μία φορά δεν έφαγε αμέσως τον τράγο που του είχαμε δώσει, αλλά το έπραξε νωρίς το επόμενο πρωί». Μόλις η περίεργη φιλία έγινε γνωστή, πολύς κόσμος από την πόλη Σκότοβο όπου βρίσκεται ο ζωολογικός κήπος και από τη γύρω περιοχή συρρέει εκεί για να δει με τα μάτια του τα δύο ζώα να παίζουν μεταξύ τους και να χοροπηδούν ευδιάθετα στο μαντρωμένο κλουβί του Αμούρ. «Κάθε πρωί ο Αγιος Βασίλης φέρνει μια αγκαλιά μήλα ή λάχανα για τον Τιμούρ και μπόλικο κρέας για τον Αμούρ», σχολιάζει ο φύλακας του ζωολογικού κήπου. Τώρα το διαιτολόγιο του Αμούρ δεν περιλαμβάνει πια τράγους, αλλά δύο κουνέλια, δύο φορές την εβδομάδα και λογής άλλα κρέατα κάθε μέρα.

Οι δύο φίλοι αφήνονται με νάζι στα βλέμματα των επισκεπτών (Оф.группа/Facebook)

Τα δύο ζώα παίζουν κυνηγώντας μία μπάλα και όπως λέει χαριτολογώντας ο Μεζέντσεφ «ετοιμάζονται για το παγκόσμιο κύπελλο ποδοσφαίρου που θα διεξαχθεί στη Ρωσία το 2018». Η σιβηριανή τίγρη είναι από τα αιλουροειδή εκείνα που απειλούνται με εξαφάνιση – ο πληθυσμός τους υπολογίζεται σε μόλις 550 άτομα. Ομως ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν τέθηκε επικεφαλής της εκστρατείας διάσωσής τους ελευθερώνοντας τρεις σκύμνους το 2014 και ο αριθμός τους άρχισε να σταθεροποιείται. Σε τέτοιο βαθμό μάλιστα που παραλίγο να δημιουργήσουν διπλωματικό επεισόδιο, καθώς κάποιες σιβηριανές τίγρεις πέρασαν τη σινορωσική μεθόριο και προτού γυρίσουν στη βάση τους ξεκλήρισαν με μεγάλη μανία όσα κοπάδια κινέζων κτηνοτρόφων βρέθηκαν στο διάβα τους.