Ο Λαμίν Γιαμάλ ανάρτησε στο X την παλιά φωτογραφία του μωρό με τον Μέσι, αφού πρώτα πέτυχε ένα τρομερό γκολ στο Euro | Creative Protagon/ Χ -@LamineeYamal/ Reuters
Επικαιρότητα

Οταν ο Μέσι συνάντησε τον διάδοχό του

Πώς τα φέρνει η μοίρα: Ο 17χρονος σκόρερ Λαμίν Γιαμάλ, μωρό στην αγκαλιά του Μέσι. To 2007 για τις ανάγκες ενός φιλανθρωπικού καταλόγου ο αργεντινός άσσος κράτησε στα χέρια του ένα βρέφος. Το μωράκι μεγάλωσε και την Τρίτη, 9 Ιουλίου, φορώντας τη φανέλα της Εθνικής Ισπανίας έβαλε ένα εκπληκτικό γκολ στο Euro 2024, στέλνοντας τη χώρα του στον τελικό του Βερολίνου
Protagon Team

Το 2007, ο νεαρός Λιονέλ Μέσι πόζαρε με ένα μωρό στα αποδυτήρια του Καμπ Νου της Βαρκελώνης για μια φωτογράφιση που θα έμπαινε σε ένα φιλανθρωπικό ημερολόγιο. Οπως θυμίζει η ιστοσελίδα του BBC, o Μέσι, που ήταν τότε 20 ετών, «ήταν ήδη γνωστός και θα γινόταν αναμφισβήτητα ο μεγαλύτερος ποδοσφαιριστής όλων των εποχών. Αλλά ο φωτογράφος δεν ήξερε ότι το μωρό θα έκανε κι αυτό θραύση στο διεθνές ποδόσφαιρο σε λιγότερο από 17 χρόνια». Το μωρό ήταν ο Λαμίν Γιαμάλ, ο έφηβος ποδοσφαιριστής της Εθνικής Ισπανίας.

Το βράδυ της Τρίτης (9/7), με ένα εκπληκτικό γκολ, ο μαθητής που δεν έχει συμπληρώσει ακόμη τα 17 του χρόνια χάρισε ουσιαστικά την πρόκριση στην Ισπανία για τον τελικό του Euro στο Βερολίνο. Μετά από το διαστημικό του γκολ με σουτ έξω από την περιοχή των Γάλλων, ο Γιαμάλ έκανε πολλούς (ίσως… ιερόσυλους) να τον συγκρίνουν με τον Μέσι.

Το ίδιο βράδυ ο Λαμίν Γιαμάλ ανέβασε στο X τη φωτογραφία του μωρό με τον Μέσι:

Ο Μέσι στην παλιά φωτογραφία έκανε μπάνιο τον Λαμίν Γιαμάλ για τις ανάγκες της φωτογράφισης για τον φιλανθρωπικό κατάλογο. Ούτε 17 χρόνια μετά ο Γιαμάλ επιλέχθηκε από τον προπονητή του Λουίς ντε λα Φουέντε αρχικά στις 15 Ιουνίου για την ενδεκάδα της Ισπανίας στον αγώνα της εναντίον της Κροατίας (3-0).

Ετσι, σε ηλικία 16 ετών και 338 ημερών, έγινε ο νεαρότερος παίκτης που αγωνίστηκε σε τελική φάση Euro. Κατέρριψε το ρεκόρ του Κάσπερ Κοζλόφσκι, ο οποίος στο Euro 2020 (το 2021) ήταν 17 ετών και 246 ημερών όταν έπαιξε –ως αλλαγή– στην αναμέτρηση της Πολωνίας με την Ισπανία.

Τον Ιούνιο ο Γιαμάλ είχε αναρτήσει μια ακόμη φωτογραφία με τον Μέσι στο X (πρώην Twitter) με τον εαυτό του σε μεγαλύτερη ηλικία και όχι πια μωρό:

Το γκολ που πέτυχε την Τρίτη ο Γιαμάλ στον ημιτελικό με τη Γαλλία είναι ένα γκολ που θα συζητιέται για δεκαετίες. Στα 16 του χρόνια και 362 ημέρες, ο άσσος της Ισπανίας έγινε ο νεότερος ποδοσφαιριστής που σκοράρει στην ιστορία των Euro.

Δείτε στα στιγμιότυπα του αγώνα από την ΕΡΤ το ήδη διάσημο γκολ:

Η ξεχασμένη από καιρό φωτογραφία του Μέσι και του Γιαμάλ επανεμφανίστηκε αφότου ο πατέρας του μικρού την ανέβασε στο Instagram την περασμένη εβδομάδα με την παρακάτω λεζάντα: «Η αρχή δύο θρύλων». Οι φωτογραφίες του 2007 τραβήχτηκαν από τον φωτογράφο Τζόαν Μονφορτ ο οποίος εργάζεται ως ανεξάρτητος συνεργάτης του Associated Press. «Ο Μέσι είναι ένας αρκετά εσωστρεφής τύπος, είναι ντροπαλός» δήλωσε ο Μόνφορτ στο Associated Press.

Ο Γιαμάλ σουτάρει και γράφει ιστορία ισοφαρίζοντας τη Γαλλία και ανοίγοντας τον δρόμο της Ισπανίας για τον τελικό του Euro της Γερμανίας (REUTERS/Heiko Becker)

«Η αποστολή δεν ήταν απλή», πρόσθεσε ο φωτογράφος: «Ο Μέσι έβγαινε από τα αποδυτήρια και ξαφνικά βρέθηκε σε έναν άλλο χώρο αποδυτηρίων με μια πλαστική μπανιέρα γεμάτη νερό και μέσα σε αυτή ένα μωρό. Ηταν περίπλοκο. Στην αρχή δεν ήξερε καν πώς να κρατήσει το μωρό»…

«Είναι πολύ συναρπαστικό να σχετίζεσαι με κάτι που έχει προκαλέσει τέτοια αίσθηση» πρόσθεσε ο φωτογράφος μιλώντας τις τελευταίες ημέρες, αφότου το καρέ που τράβηξε το 2007 είχε αρχίσει να γίνεται viral και να χαρακτηρίζεται προφητικό.