Ποτέ τα τελευταία χρόνια οι σχέσεις της Γαλλίας με την Τουρκία δεν ήταν καλές –το Παρίσι ήταν το πρώτο που το 2001 αναγνώρισε τη Γενοκτονία των Αρμενίων. Αλλά αυτό που συμβαίνει τα τελευταία 24ωρα είναι χωρίς προηγούμενο, καθώς η οργή των Τούρκων έχει προσωποποιηθεί: στόχος είναι ο πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος πήρε θέση δημοσίως υπέρ της Ελλάδας και της Κύπρου αμφισβητώντας παράλληλα το «δικαίωμα» του Ταγίπ Ερντογάν να το παίζει «σερίφης» της ανατολικής Μεσογείου.
Οχι ότι ο Μακρόν και ο Ερντογάν τα πήγαιναν καλά. Δεν έχουν περάσει παρά λίγοι μήνες από τότε που ο πρόεδρος της Τουρκίας καθύβριζε τον γάλλο ομόλογό του ως «εγκεφαλικά νεκρό», επειδή είχε αμφισβητήσει τον ρόλο του ΝΑΤΟ (εδώ). Ομως είναι άλλο οι επικρίσεις και οι προβληματισμοί του Μακρόν για τα υπαρξιακά του ΝΑΤΟ και άλλο να υποδέχεται τον Νίκο Αναστασιάδη με κάθε επισημότητα στο Ελιζέ, να αναρτά μηνύματα συμπαράστασης σε Αθήνα και Λευκωσία γραμμένα στα ελληνικά (!) και να δηλώνει δημοσίως ότι είναι λάθος να αφήσει η διεθνής κοινότητα την ασφάλεια της ανατολικής Μεσογείου στα χέρια των Τούρκων και να διοργανώνει Σύνοδο των 7 του Νότου στο Παρίσι για να δουν τι θα κάνουν με τον Ερντογάν (εδώ).
Ο Μακρόν εξόργισε το σύστημα Ερντογάν. Το οποίο από το βράδυ της Πέμπτης άρχισε τις επιθέσεις κατά της Γαλλίας. Η διπλωματία της Τουρκίας χαρακτήρισε «άκυρες» τις δηλώσεις του προέδρου της Γαλλίας, επειδή τόλμησε να κατηγορήσει την Αγκυρα ότι παραβιάζει την εθνική κυριαρχία της Ελλάδας και της Κύπρου με τις ενέργειές της στην Ανατολική Μεσόγειο.
Ο Μακρόν έκανε τις δηλώσεις που απορρίπτει η Τουρκία υποδεχόμενος στον Παρίσι τον κύπριο ομόλογό του, Νίκο Αναστασιάδη.
«Θέλω για μία ακόμη φορά να επαναλάβω την πλήρη αλληλεγγύη της Γαλλίας προς την Κύπρο, αλλά και προς την Ελλάδα, μπροστά στην παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας τους από την Τουρκία», τόνισε ο πρόεδρος της Γαλλίας, η δήλωση του οποίου μεταφορτώθηκε —και στα ελληνικά— στη σελίδα του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Facebook.
«Δεν είναι αποδεκτό ο θαλάσσιος χώρος ενός κράτους μέλους της Ένωσής μας να παραβιάζεται ή να απειλείται. Όσοι συμβάλλουν σε αυτό, πρέπει να υφίστανται κυρώσεις», πρόσθεσε ο Μακρόν.
Οι δηλώσεις του Μακρόν είναι «άκυρες» και η απειλή επιβολής κυρώσεων από πλευράς του προέδρου της Γαλλίας «δεν θα οδηγήσει σε τίποτε», αντέτεινε ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Χαμί Αξόι.
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της τουρκικής διπλωματίας, η Άγκυρα δρα στην ανατολική Μεσόγειο συμμορφούμενη προς το διεθνές δίκαιο.
Γαλλία και Τουρκία είναι στη θεωρία σύμμαχες χώρες, μέλη του NATO, αλλά οι σχέσεις τους έχουν μπει σε τροχιά επιδείνωσης το τελευταίο διάστημα, ιδίως εξαιτίας των διαφωνιών τους όσον αφορά την κρίση στη Λιβύη και την κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο.
Ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών επιδόθηκε σε σφοδρή κριτική της πολιτικής της Γαλλίας στην περιοχή.
«Η Γαλλία πρέπει να σταματήσει να τηρεί αλαζονική στάση και να ασκήσει πιο λογική πολιτική» Το Παρίσι θα όφειλε «να πάψει να υποστηρίζει τους πραξικοπηματίες στη Λιβύη, τους τρομοκράτες στη Συρία και όσους νομίζουν ότι “εγώ είμαι το μόνο αφεντικό εδώ” στην ανατολική Μεσόγειο», υποστήριξε ο Αξόι.
Νωρίτερα ο Ιμπραήμ Καλίν, σύμβουλος του Ερντογάν, είπε κατά τη διάρκεια εκδήλωσης κέντρου μελετών στις Βρυξέλλες ότι «η χρήση της γλώσσας των απειλών περί κυρώσεων δεν θα γίνει ποτέ αποδεκτή (…) και δεν θα έχει καμία επίπτωση» στην «αποφασιστικότητα» της Τουρκίας να προωθήσει αυτά που αποκάλεσε «τα εθνικά συμφέροντά της».
Η Άγκυρα υποστηρίζει στρατιωτικά και πολιτικά στη Λιβύη τη διεθνώς αναγνωρισμένη Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (KEE), επικεφαλής της οποίας είναι ο Φαγέζ αλ Σάραζ και έδρα της οποίας είναι η Τρίπολη, στο δυτικό τμήμα της χώρας. Η Τουρκία ανέπτυξε στρατεύματα και υλικό στη χώρα.
Το μεγαλύτερο μέρος της Λιβύης, το ανατολικό και το νότιο τμήμα της, ελέγχεται από τις δυνάμεις του στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ που υποστηρίζεται από την Αίγυπτο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τ η Σαουδική Αραβία και τη Ρωσία.
Η Γαλλία έχει διαψεύσει επανειλημμένα ότι υποστηρίζει τον στρατάρχη Χαφτάρ, όπως την κατηγορεί η Τουρκία.
Τσαβούσογλου: Ο Μακρόν δεν είναι πια ουδέτερος
Την Μακρόν στα ελληνικά σχολίασε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, κάνοντας λόγο για «απώλεια της ουδετερότητας» από την πλευρά της Γαλλίας.
Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, ο Τσαβούσογλου τόνισε πως η Γαλλία έχασε και την ευκαιρία να συμβάλει στη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ επεσήμανε πωε το Παρίσι «πρέπει να σταματήσει να μεγιστοποιεί τον ρόλο της και να ακολουθεί διακριτικές, ορθολογικές πολιτικές».