Η αυτοβιογραφία του Αλ Πατσίνο κυκλοφορεί στις 15 Οκτωβρίου | GETTY / Photo by Gotham/GC Images/ CreativeProtagon
Επικαιρότητα

Oταν ο Αλ Πατσίνο… πέθανε για λίγα λεπτά

Το 2020 ο εμβληματικός ηθοποιός νόσησε βαριά από Covid και ο σφυγμός του σταμάτησε για λίγο, όπως αποκάλυψε σε συνεντεύξεις του με αφορμή την κυκλοφορία της αυτοβιογραφίας του
Protagon Team

Είναι ένας από τους μεγαλύτερους ηθοποιούς της εποχής μας. Και στη διάρκεια της ζωής του  έχει βιώσει πολλές διαφορετικές εμπειρίες. Μεταξύ αυτών και το άγγιγμα του θανάτου, όπως αποκάλυψε πρόσφατα ο Αλ Πατσίνο, σε συνεντεύξεις του στους New York Times και το περιοδικό People με αφορμή την πολυαναμενόμενη αυτοβιογραφία του με τίτλο «Sonny Boy», που θα κυκλοφορήσει στις 15 Οκτωβρίου.

Ο 84χρονος σταρ του «Σημαδεμένου» και του «Νονού», -μεταξύ πολλών άλλων ταινιών στις οποίες έχει πρωταγωνιστήσει- αποκάλυψε ότι παραλίγο να πεθάνει από κορονοϊό όταν προσβλήθηκε το 2020, πριν από την διάθεση του εμβολίου, λέγοντας ότι «δεν είχε σφυγμό» για αρκετά λεπτά.

«Είπαν ότι ο σφυγμός μου είχε χαθεί. Ηταν σαν να είσαι και να μην είσαι εδώ. Σκέφτηκα: “Ουάου, δεν έχεις καν τις αναμνήσεις σου. Δεν έχεις τίποτα”. Ενα παράξενο συναίσθημα (σαν να είσαι στη στενή)», δήλωσε ο Πατσίνο στους New York Times.

Ο εμβληματικός ηθοποιός είπε ότι δεν αισθανόταν καλά, ένιωθε «ασυνήθιστα άσχημα» και θυμήθηκε ότι είχε πυρετό και αφυδάτωση πριν χάσει τις αισθήσεις του και ζήτησε μια νοσοκόμα για να τον φροντίσει. «Καθόμουν εκεί στο σπίτι μου και ξαφνικά χάθηκα. Κάπως έτσι. Δεν είχα σφυγμό», αποκάλυψε. Μέσα σε λίγα λεπτά έφτασε ένα ασθενοφόρο και ο ηθοποιός ξύπνησε με μια ιατρική ομάδα στο σαλόνι του, αποτελούμενη από έξι νοσηλευτές και δύο γιατρούς, που «με εκείνες τις στολές ήταν σαν να είχαν έρθει από το διάστημα ή κάτι τέτοιο. Ηταν κάπως σοκαριστικό να ανοίγεις τα μάτια σου και να βλέπεις κάτι τέτοιο. Ηταν γύρω μου και έλεγαν: “Επέστρεψε. Είναι εδώ”».

Μιλώντας στο People, ωστόσο, ο εμβληματικός ιταλοαμερικανός ηθοποιός αμφισβήτησε αν όντως είχε πεθάνει, παρά το γεγονός ότι η νοσοκόμα που ήταν μαζί του επιβεβαίωσε την έλλειψη σφυγμού. «Νόμιζα ότι βίωσα τον θάνατο. Μπορεί να μην έγινε … Δεν νομίζω ότι πέθανα. Ολοι νόμιζαν ότι ήμουν νεκρός. Πώς θα μπορούσα να είμαι νεκρός; Μάλλον λιποθύμησα». Οταν άνοιξε τα μάτια του, κοίταξε γύρω του και αναρωτήθηκε: «Τι μου συνέβη;» Και πρόσθεσε «Δεν μπορεί να είχα πεθάνει, γιατί αλλιώς πώς θα ήταν όλοι αυτοί οι άνθρωποι μαζεμένοι και το νοσοκομειακό έξω από το σπίτι μου;»

Μόλις κατάλαβε ότι κάτι δεν πάει καλά, ο «σπουδαίος βοηθός» του Μάικλ Κιν επικοινώνησε με την ιατρική ομάδα που έφθασε αμέσως. Οπως παραδέχτηκε ο Αλ Πατσίνο μιλώντας στους New York Times, η εμπειρία είχε κάτι το μεταφυσικό. «Δεν είδα λευκός φως ή κάτι άλλο. Δεν υπάρχει τίποτα εκεί. Οπως λέει ο Αμλετ, “Να είσαι ή να μην είσαι”. “Η ανεξερεύνητη χώρα από την οποία δεν επιστρέφει κανένας ταξιδιώτης”. Και λέει δύο λέξεις: “τίποτα άλλο”. Δεν υπήρχε τίποτα άλλο. Εφυγες. Δεν το είχα σκεφτεί ποτέ στη ζωή μου. Αλλά τους ξέρετε τους ηθοποιούς: Ακούγεται ωραίο να λέμε ότι πέθανα μια φορά. Τι συμβαίνει όταν δεν υπάρχει τίποτα άλλο πια;»

Παραδέχτηκε, ωστόσο, ότι το σύνολο των θρυλικών ταινιών του, που αφήνει παρακαταθήκη και στο οποίο θα επιστρέφουν οι άνθρωποι κάθε τόσο, είναι παρηγοριά: «Οπως και το να κάνεις, είναι παρηγοριά», τόνισε. Είπε ακόμη:«Είναι φυσικό, υποθέτω, να έχεις διαφορετική άποψη για τον θάνατο καθώς μεγαλώνεις. Απλά έτσι είναι. Δεν το ζήτησα. Απλώς έρχεται, όπως έρχονται πολλά πράγματα. Δεν θέλω να παρατείνω τη νοσηρότητα, αλλά αυτό δεν το βρίσκω νοσηρό».

Παρά την τρομερή εμπειρία του, πάντως, όταν ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους του People αν ο φόβος για την υγεία του άλλαξε τον τρόπο που ζει τώρα πια ο εμβληματικός σταρ απάντησε «Καθόλου».

Ο Αλ Πατσίνο είναι από τους λίγους ηθοποιούς του Χόλγουντ που δεν έχουν παντρευτεί ποτέ. Εχει όμως τέσσερα παιδιά. Το μεγαλύτερο είναι η Τζούλι Μαρί την οποία απέκτησε το 1989 όταν ήταν 50 ετών, με την δασκάλα υποκριτικής Τζαν Τάραντ. Το 2001 γεννήθηκαν τα δίδυμα Αντον Τζέιμς και Ολίβια Ρόουζ από τη σχέση του με την την ηθοποιό Μπέβερλι Ντ’ Αντζελο, ενώ το 2023 έγινε πατέρας για τέταρτη φορά από τη  σχέση του με την 29χρόνη Νουρ Αλφαλάχ που γέννησε τον γιο τους Ρομάν.