Ηταν μία πολύ διαφορετική μέρα στην Ανοιχτή Δομή Φιλοξενίας Προσφύγων στον Ελαιώνα. Δίπλα στους πρόσφυγες είχαν φτάσει από νωρίς δεκάδες -ίσως εκατοντάδες- άνθρωποι από όλον τον κόσμο. Δημοσιογράφοι, φωτορεπόρτερ και τηλεοπτικά συνεργεία που ήρθαν στον Ελαιώνα για έναν πολύ ιδιαίτερο λόγο: Η Ολυμπιακή Φλόγα θα περνούσε για λίγη ώρα στα χέρια του Ιμπραήμ Αλ Χουσεΐν.
Ο Ιμπραήμ Αλ Χουσεΐν είναι Σύρος αναγνωρισμένος πρόσφυγας, αθλητής με συμμετοχές και διακρίσεις στην κολύμβηση και στο τζούντο στη χώρα του. Ο 27χρονος Ιμπραήμ έφτασε με βάρκα στη Σάμο το 2014. Οπως χιλιάδες συμπατριώτες του αναγκάστηκε να διαφύγει από την Συρία όταν ξέσπασε ο πόλεμος. Πριν συμβεί αυτό, ο Ιμπραήμ τραυματίστηκε από βόμβα στην προσπάθεια να βοηθήσει έναν φίλο του. Τα τελευταία δύο χρόνια ζει στην Αθήνα, είναι μέλος της ομάδας μπάσκετ Αμαρουσίου (καλαθοσφαίριση με αμαξίδιο) ενώ παράλληλα προπονείται στην κολύμβηση με το αθλητικό σωματείο του Πανελληνίου Συλλόγου Προσαρμοσμένων Δραστηριοτήτων «ALMA».
Η Μεγάλη Τρίτη ήταν για τον Ιμπραήμ η μεγάλη μέρα. Ανθρωποι από όλον τον κόσμο έφτασαν στην Αθήνα για να δουν από κοντά τον πρόσφυγα που θα κρατήσει την Ολυμπιακή Φλόγα. Το ίδιο σημαντική ημέρα ήταν και για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες που ζουν στην Δομή Φιλοξενίας. Ηταν μία αφορμή για να κάνουν την εικόνα τους να ταξιδέψει μέσω των τηλεοπτικών συνεργείων σε όλη την Ευρώπη. Καθώς ο κόσμος συγκεντρωνόταν στον χώρο όπου θα περνούσε ο Ιμπραήμ, αρκετά πιτσιρίκια στροβιλίζονταν γελώντας ανάμεσα στα πόδια μας. Ηθελαν να φτάσουν κοντά στον άνθρωπο που είναι ένας από αυτούς και εκείνη την ημέρα ήταν το κέντρο του ενδιαφέροντος.
Επειτα από λίγα λεπτά ένας δυνατός θόρυβος έφτασε στα αυτιά μας. Τα τηλεοπτικά συνεργεία και οι δημοσιογράφοι ξεκίνησαν να κινούνται γρήγορα ενώ οι υπεύθυνοι έκαναν έκκληση για ηρεμία. Μέσα από την σκόνη φάνηκε πως η Ολυμπιακή Φλόγα έχει περάσει στα χέρια του Ιμπραήμ. Ο σύρος πρόσφυγας πάσχιζε να περπατήσει αφού ήταν περικυκλωμένος από δεκάδες ανθρώπους με κάμερες και φωτογραφικές μηχανές. Για λίγα δευτερόλεπτα φάνηκε το πρόσωπό του στο οποίο αποτυπώνεται ένα παράξενο μείγμα άγχους και συγκίνησης. Για να διανύσει λίγα μέτρα ο Ιμπραήμ χρειάστηκε πάνω από δέκα λεπτά. Μέσα σε λίγη ώρα όμως η εικόνα του Σύρου πρόσφυγα που κρατάει την Ολυμπιακή Φλόγα ταξίδεψε σε κάθε γωνιά της Ευρώπης και όλου του κόσμου.
Οι κάμερες και οι δημοσιογράφοι συνέχισαν να ακολουθούν τον Ιμπραήμ ακόμα και αφού ο ίδιος παρέδωσε τη Φλόγα στον επόμενο λαμπαδηδρόμο για να συνεχίσει το ταξίδι της. Ολοι του ζητούσαν να σταθεί μπροστά στις κάμερες για να δώσει το δικό του μήνυμα. Αυτό έγινε λίγα λεπτά αργότερα. Εμφανώς τρακαρισμένος ο Ιμπραήμ άρχισε να μιλά: «Θέλω να στείλω ένα μήνυμα σε όλους τους αθλητές. Ημουν και εγώ αθλητής στην χώρα μου αλλά έπρεπε να φύγω. Θέλω να τους πω να κυνηγήσουν τα όνειρά τους».
Δίπλα στον Ιμπραήμ βρισκόταν ο πρόεδρος της Ελληνική Ολυμπιακής Επιτροπής, Σπύρος Καπράλος. Ο άνθρωπος που έφτασε στον καταυλισμό των προσφύγων με την Ολυμπιακή Φλόγα για να την παραδώσει στον πρόσφυγα από την Συρία. «Ηταν η πιο σημαντική στιγμή στην αθλητική μου καριέρα να δίνω την Ολυμπιακή Φλόγα στον Ιμπραήμ» σημειώνει, «αυτό δείχνει ότι ο αθλητισμός μπορεί να αλλάξει τον κόσμο».
Δίπλα μας στριμώχνονταν για ένα καλό πλάνο άνθρωποι από κάθε σημείο της Ευρώπης, από την Ιαπωνία, την Λατινική Αμερική και τον αραβικό κόσμο. Ο Ιμπραήμ κρατώντας την σβηστή δάδα απευθύνθηκε και πάλι στους δημοσιογράφους: «Είναι μεγάλη τιμή για μένα να κρατάω τη Φλόγα. Το κάνω όχι μόνο για τον εαυτό μου και τους συμπατριώτες μου αλλά για κάθε Αραβα που περνάει δύσκολες στιγμές. Εύχομαι αυτή η κρίση να τελειώσει και να μπορέσει κάθε πρόσφυγας να επιστρέψει στην πατρίδα του».
Λίγο μετά ο Ιμπραήμ ολοκλήρωσε τις δηλώσεις του. Η Ολυμπιακή Φλόγα είχε απομακρυνθεί για τα καλά και τα μέλη των τηλεοπτικών συνεργείων μάζευαν τα πράγματά τους. Εξω από την είσοδο του καταυλισμού, δύο τηλεοπτικά συνεργεία ολοκλήρωναν την «ζωντανή σύνδεση». Ανάμεσά τους μια προσφυγοπούλα προσπαθούσε να φουσκώσει ένα λευκό μπαλόνι. Σίγουρα δεν κατάλαβε ποτέ γιατί όλοι αυτοί οι άνθρωποι έτρεχαν για αρκετή ώρα πανικόβλητοι στους χώρους του προσωρινού της σπιτιού.