Δεν είναι η πρώτη και δεν θα είναι η τελευταία ηγέτης στον κόσμο που πέφτει θύμα τηλεφωνικής φάρσας. Το πρόβλημα στην περίπτωση της Τζόρτζια Μελόνι, είναι ότι στη διάρκεια της κλήσης εξέθεσε την Ουκρανία λέγοντας ότι «όλες οι πλευρές» είναι «κουρασμένες» από τον πόλεμο με τη Ρωσία, και ότι είχε κάποιες «ιδέες» για μια «άμεση διέξοδο».
Σύμφωνα με τη βρετανική Guardian, το γραφείο της Μελόνι επιβεβαίωσε ότι η ιταλίδα πρωθυπουργός «παραπλανήθηκε» από το τηλεφώνημα – το οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες, οργανώθηκε από δύο ρώσους κωμικούς– που έλαβε χώρα στις 18 Σεπτεμβρίου, «από έναν απατεώνα που υποδύθηκε τον πρόεδρο της Επιτροπής της Αφρικανικής Ενωσης».
Σύμφωνα με δημοσιεύματα του ιταλικού Τύπου, οι τηλεφωνητές ήταν δύο ρώσοι κωμικοί, ο Βλαντίμιρ Κουζνέτσοφ και ο Αλεξέι Στολιάροφ –από κοινού γνωστοί ως «Βοβάν και Λέξους»– ένας από τους οποίους παρουσιάστηκε στη Μελόνι ως «αφρικανός πολιτικός». Το φιλορωσικό κωμικό ντουέτο έχει κατηγορηθεί για διασυνδέσεις με τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες, αν και δεν υπάρχουν στοιχεία που να τεκμηριώνουν τους ισχυρισμούς.
«Υπάρχει πολλή κούραση από όλες τις πλευρές», ακούγεται να λέει η Μελόνι σχετικά με τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία. «Πλησιάζει η στιγμή που όλοι θα καταλάβουν ότι χρειαζόμαστε μια διέξοδο». Η ηχογράφηση της κλήσης δημοσιεύτηκε στην καναδική πλατφόρμα κοινής χρήσης βίντεο Rumble, πριν την παραλάβει το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ria Novosti.
«Η αντεπίθεση της Ουκρανίας δεν πάει όπως αναμενόταν», λέει η Μελόνι στην ηχογράφηση. «Δεν άλλαξε τη μοίρα της σύγκρουσης και όλοι καταλαβαίνουν ότι αυτή θα μπορούσε να διαρκέσει πολλά χρόνια εάν δεν βρούμε λύση. Οι Ουκρανοί κάνουν αυτό που πρέπει να κάνουν και εμείς προσπαθούμε να τους βοηθήσουμε».
Το πρόβλημα, λέει η Μελόνι, είναι «να βρεθεί μια διέξοδος αποδεκτή και για τις δύο πλευρές [Ουκρανία και Ρωσία], χωρίς να καταστρέψει το διεθνές δίκαιο». Και προσθέτει: «Εχω κάποιες ιδέες σχετικά με τη διαχείριση αυτής της κατάστασης, αλλά περιμένω την κατάλληλη στιγμή για να τις θέσω στο τραπέζι».
Δημόσια, η Μελόνι ήταν πάντα σταθερή στην υποστήριξή της στην Ουκρανία, μια θέση που επανέλαβαν κυβερνητικές πηγές στον ιταλικό Τύπο μετά την αποκάλυψη του τηλεφωνήματος. Οι Βόβαν και Λέξους είναι γνωστοί για την εμπειρία τους να πείθουν πολιτικούς ηγέτες να ανταποκρίνονται στις τηλεφωνικές τους φάρσες.
Το γραφείο της Μελόνι είπε ότι η πρωθυπουργός στοχοποιήθηκε κατά τη διάρκεια μιας «έντονης» περιόδου, όταν εργαζόταν για να «ενδυναμώσει τις σχέσεις» της χώρας της με αφρικανούς ηγέτες, με τους οποίους είχε κανονίσει να συναντηθεί στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, μεταξύ 19 και 21 Σεπτεμβρίου.
Η Μελόνι έχει επίσης ζητήσει τη βοήθεια αφρικανών ηγετών για να σταματήσει τα πλοία των μεταναστών να περνούν στις ακτές της Ιταλίας, ένα θέμα που αποτελεί θεμέλιο λίθο της ιδεολογίας και της πολιτικής της, και το οποίο έθιξε κατά τη διάρκεια της κλήσης με τους φαρσέρ.
Είπε: «Η Ευρώπη πιστεύει εδώ και πολύ καιρό ότι μπορεί να λύσει το πρόβλημα, περιορίζοντάς το στην Ιταλία. Αυτό που δεν καταλαβαίνουν είναι ότι κάτι τέτοιο είναι αδύνατο. Η διάσταση αυτού του φαινομένου είναι τέτοια, που δεν αφορά μόνο την Ε.Ε., αλλά κατά τη γνώμη μου και τον ΟΗΕ. Το πρόβλημα είναι ότι οι άλλοι δεν νοιάζονται και όλοι συμφωνούν ότι η Ιταλία πρέπει να λύσει αυτό το πρόβλημα μόνη της».