Η φωτογραφία στο δελτίο Τύπου που μοίρασε την Πέμπτη το υπουργείο Εργασίας μοιάζει με το στιγμιότυπο της ένωσης δύο κόσμων, κάπου στον χωροχρόνο της Μεταπολίτευσης. Στο μέσον η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Δόμνα Μιχαηλίδου, και γύρω της επτά άνδρες, μέλη του προεδρείου της ΓΣΕΕ.
Ο ένας κόσμος εκπροσωπείται από μια νέα γυναίκα που έχει σπουδάσει στη Βρετανία, έχει διδάξει στο Κέιμπριτζ και αποτελεί σήμερα μια από τις (λίγες ακόμη) υπουργούς της κυβέρνησης. Ο άλλος κόσμος είναι αυτός του παραδοσιακού μεταπολιτευτικού μας σύμπαντος: εκπροσωπείται από επτά μεσήλικες, άνδρες, και συνδικαλιστές. Τρίτος από δεξιά εικονίζεται ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γιάννης Παναγόπουλος και, τρίτος από αριστερά, ο Νίκος Φωτόπουλος, πρώην πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ.
Σύμφωνοι, οι γυναίκες στην πολιτική και στην κυβέρνηση είναι λιγότερες από όσες θα έπρεπε. Στους χώρους εργασίας όμως δεν υπάρχει ούτε μια; Ή μήπως δεν συνδικαλίζονται; Πώς δικαιολογείται αλλιώς η απουσία έστω και μιας γυναίκας από το προεδρείο που εκπροσώπησε την Πέμπτη τους εργαζόμενους της χώρας; Η απάντηση ίσως είναι ότι ο μεταπολιτευτικός συνδικαλισμός είχε πάντα τη δική του δυναμική αλλά και τους δικούς του ρυθμούς προσαρμογής στην κοινωνική πραγματικότητα.
Κατά τα άλλα, σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, «κατά την διάρκεια της συνάντησης, η οποία έγινε στο πλαίσιο συναντήσεων εργασίας με τους κοινωνικούς εταίρους, τέθηκαν όλες οι προτεραιότητες για τα εργασιακά θέματα και την ασφάλεια του εργατικού δυναμικού της χώρας. Μεταξύ άλλων, συζητήθηκε η διεύρυνση της συμμετοχής της Συνομοσπονδίας στον κοινωνικό διάλογο, η ανάληψη πρωτοβουλιών σε ευρωπαϊκό επίπεδο και η προοπτική επέκτασης των συλλογικών συμβάσεων».
Η υπουργός
«Υποδέχτηκα σήμερα στο Υπουργείο το Προεδρείο της ΓΣΕΕ», μας πληροφορεί η υπουργός. Και προσθέτει: «Ακουσα με προσοχή τις θέσεις και τις προτάσεις της Συνομοσπονδίας και συζητήσαμε για τα θέματα που απασχολούν τις εργαζόμενες και τους εργαζομένους. Ευελπιστώ κατά τη διάρκεια της θητείας μου, να έχουμε έναν ανοιχτό και ανεμπόδιστο διάλογο. Στόχος μας, μια εποικοδομητική συνεργασία η οποία θα είναι αποτέλεσμα εκατέρωθεν σωστής και αδιαμεσολάβητης ενημέρωσης, για να διασφαλίσουμε την προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων».
Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ
«Η συνάντηση με τη νέα Υπουργό Εργασίας ήταν εθιμοτυπική, αλλά μπήκαμε στην ουσία σε κάποια ζητήματα που θεωρούμε ότι πρέπει να είναι προτεραιότητες, αυτήν την περίοδο. Αυτά τα ζητήματα τα αναδεικνύει και η συγκυρία της μεγάλης ακρίβειας που έχει τσακίσει τα εισοδήματα των μισθωτών» δήλωσε από την πλευρά του ο κ. Παναγόπουλος.
«Θέσαμε το ζήτημα της επαναφοράς της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης και του προσδιορισμού του κατώτατου μισθού από τους εργοδότες και τους εργαζόμενους και την αποκατάσταση όλων των προτεραιοτήτων του συλλογικού εργατικού δικαίου, που τα μνημόνια είχαν καταργήσει» πρόσθεσε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ.
Οι επόμενοι
Τις επόμενες ημέρες η υπουργός Εργασίας θα πραγματοποιήσει συναντήσεις με την Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ), την Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ), τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ), τον Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) και τον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ).