Κατά την έναρξη της συνάντησης στην αμερικανική βάση Ράμσταϊν στη Γερμανία, την Παρασκευή, όπου παρευρίσκονται υπουργοί Αμυνας από περίπου 50 χώρες, ο Αμερικανός Λόιντ Οστιν κάλεσε τους συμμάχους να εντείνουν την υποστήριξή τους προς την Ουκρανία.
«Η Ρωσία ανασυντάσσεται, στρατολογεί και προσπαθεί να εξοπλιστεί εκ νέου», είπε ο Οστιν κατά την έναρξη της διάσκεψης.
«Δεν είναι η στιγμή να επιβραδύνουμε. Είναι η ώρα να προσπαθήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις. Ο ουκρανικός λαός μάς παρακολουθεί», είπε χαρακτηριστικά.
Μέσω βιντεοκλήσης, ο Ζελένσκι απηύθυνε έκκληση προς τους δυτικούς συμμάχους «να επιταχύνουν» τις αποστολές όπλων, ζητώντας κυρίως τανκς.
Οι σύμμαχοι «δεν πρέπει να διαπραγματευθούν σχετικά με τις διαφορετικές ποσότητες αρμάτων μάχης, αλλά να αποφασίσουν μαζική προμήθεια που θα σταματήσει το κακό», είπε.
Νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας 2,5 δισ. δολαρίων από τις ΗΠΑ
Στο μεταξύ, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθεια στην Ουκρανία, αξίας 2,5 δισ. δολαρίων, το οποίο περιλαμβάνει εκατοντάδες τεθωρακισμένα οχήματα διαφορετικών τύπων μεν, αλλά όχι βαριά άρματα μάχης M1 Abrams.
Στο νέο πακέτο εντάχθηκαν 59 ελαφριά τεθωρακισμένα οχήματα μάχης (ΤΟΜΑ) τύπου Bradley, τα οποία προστίθενται στα άλλα 50 που υποσχέθηκε πρόσφατα η Ουάσινγκτον και 90 τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού (ΤΟΜΠ) τύπου Stryker, διευκρίνισε το αμερικανικό Πεντάγωνο.
Ο αμερικανικός στρατός θα στείλει επίσης στον ουκρανικό 53 τεθωρακισμένα οχήματα ικανά να αντέξουν πλήγματα από νάρκες (MRAP) και 350 οχήματα M998, πιο γνωστά ως Χάμβι.
Oμως το νέο πακέτο δεν περιλαμβάνει κανένα βαρύ άρμα μάχης, όπως τα Abrams, που κορυφαίο στέλεχος του Πενταγώνου έκανε σαφές αυτή την εβδομάδα πως η Ουάσιγκτον δεν είναι ακόμη έτοιμη να στείλει στο Κίεβο, επικαλούμενο ζητήματα συντήρησης και εκπαίδευσης.
Το πακέτο περιλαμβάνει πυρομαχικά για συστήματα αντιαεροπορικής και αντιπυραυλικής άμυνας NASAMS, πυρομαχικά για τα συστήματα του πυροβολικού HIMARS, οκτώ νέες συστοιχίες συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας μικρού βεληνεκούς Avenger -ικανά να προσαρμοστούν σε οχήματα και να κινούνται ταυτόχρονα με χερσαίες δυνάμεις- πυρομαχικά και υλικό διαφόρων τύπων: 20.000 οβίδες 155 χιλιοστών και 600 τέτοιες οβίδες «ακριβείας» (κατευθυνόμενες με GPS), 95.000 οβίδες 105 χιλιοστών, νάρκες, πύραυλοι κατά ραντάρ, τρία εκατομμύρια σφαίρες, συστήματα νυχτερινής όρασης κ.λπ.
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας ευχαρίστησε στο Twitter τις ΗΠΑ: «Ευχαριστώ που δώσατε στην Ουκρανία ένα ακόμη ισχυρό πρόγραμμα στήριξης της άμυνας», έγραψε. Τα όπλα του νέου πακέτου (στα οποία δεν περιλαμβάνονται βαρέα άρματα μάχης Abrams) «αποτελούν σημαντική βοήθεια στον αγώνα μας κατά του εισβολέα».
Το νέο πακέτο αυξάνει στα 26,7 δισ. δολάρια την αξία της στρατιωτικής βοήθειας από τις ΗΠΑ στην Ουκρανία αφότου άρχισε η ρωσική εισβολή.
Ποιες χώρες ετοιμάζονται να στείλουν Leopard 2 χωρίς την έγκριση Σολτς
Την Πέμπτη, ο Ζελένσκι επέκρινε τους δισταγμούς της Γερμανίας ως προς την παράδοση βαρέων αρμάτων μάχης Leopard 2.
Παράλληλα, ο υφυπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας, Πάβελ Γιαμπλόνσκι, δήλωσε ότι η Πολωνία μπορεί να στείλει άρματα μάχης Leopard 2 στην Ουκρανία, ακόμη κι αν δεν εγκρίνει την επανεξαγωγή τους η Γερμανία.
Η Βαρσοβία και άλλες χώρες του ΝΑΤΟ ασκούν πιέσεις στη Γερμανία να εγκρίνει την αποστολή αυτών των αρμάτων μάχης γερμανικής κατασκευής στην Ουκρανία.
«Δεν αποκλείω να είμαστε έτοιμοι να κάνουμε ένα τέτοιο βήμα», επεσήμανε ο Γιαμπλόνκσι μιλώντας στον ιδιωτικό ραδιοφωνικό σταθμό RMF FM αναφερόμενος στο ενδεχόμενο να σταλούν Leopard 2 στην Ουκρανία.
«Αυτή την περίοδο προσπαθούμε να πείσουμε τη Γερμανία όχι μόνο να συμφωνήσει στην αποστολή αυτών των αρμάτων μάχης από την Πολωνία ή άλλες χώρες, αλλά να το πράξει και η ίδια», πρόσθεσε.
«Πιστεύω ότι αν υπάρχει σθεναρή αντίθεση, θα είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε ακόμη και μη τυπικές ενέργειες (…) αλλά ας μην προτρέχουμε», κατέληξε ο πολωνός υφυπουργός.
Οι δηλώσεις του ήρθαν να προστεθούν στα σχόλια του πολωνού πρωθυπουργού Ματέους Μοραβιέτσκι την Τετάρτη, όταν υπονόησε ότι η Βαρσοβία ενδέχεται να στείλει Leopard 2 στην Ουκρανία στο πλαίσιο ενός ευρύτερου συνασπισμού, αν η Γερμανία δεν δώσει την έγκρισή της.
Και ο υπουργός Αμυνας της Λιθουανίας, Αρβίντας Ανουσάουσκας, επεσήμανε ότι κάποιες χώρες θα ανακοινώσουν την αποστολή αυτών των αρμάτων μάχης στη διάρκεια της σημερινής διάσκεψης στο Ράμσταϊν.