Ο Λόιντ Οστιν στην έναρξη της διάσκεψης για την Ουκρανία, που γίνεται στη Γερμανία | REUTERS/Kai Pfaffenbach
Επικαιρότητα

Οστιν: Η Ουκρανία μπορεί να κερδίσει τον πόλεμο

Δύο ημέρες μετά την επίσκεψή του στο Κίεβο, μαζί με τον Αντονι Μπλίνκεν, ο αμερικανός υπουργός Αμυνας προεδρεύει διάσκεψης για την άμυνα της Ουκρανίας, στην αεροπορική βάση Ραμστάιν, στη Γερμανία, στην οποία συμμετέχουν 40 χώρες
Protagon Team

Συνομιλίες για την άμυνα της Ουκρανίας με περισσότερες από 40 χώρες ξεκίνησε την Τρίτη, στη Γερμανία, ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ, Λόιντ Οστιν, που την Κυριακή βρέθηκε στο Κίεβο μαζί με τον Αντονι Μπλίνκεν.

Κατά την έναρξη της διάσκεψης, ο Οστιν τόνισε ότι η Ουκρανία μπορεί να υπερισχύσει απέναντι στη Ρωσία στον πόλεμο που διαρκεί ήδη περισσότερο από δύο μήνες.

«Η αντίστασή σας έχει αποτελέσει έμπνευση για τον ελεύθερο κόσμο», δήλωσε, χαρακτηρίζοντας «απαράδεκτη» την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

«Η Ουκρανία πιστεύει σαφώς ότι μπορεί να νικήσει, το ίδιο πιστεύουν και όλοι εδώ (που συμμετέχουν στη διάσκεψη για την άμυνα)», είπε.

Την ώρα που η Ρωσία στοχεύει τον πλήρη έλεγχο της νότιας Ουκρανίας και της περιοχής του Ντονμπάς, «μπορούμε να κάνουμε περισσότερα μέσω της αμυντικής βιομηχανικής μας βάσης ώστε να συνεχίσουμε να βοηθάμε την Ουκρανία να αμυνθεί με ακόμη πιο αποτελεσματικό τρόπο», δήλωσε ο Οστιν.

«Θα συνεχίσουμε να κινούμε γη και ουρανό ώστε να μπορέσουμε να τους ικανοποιήσουμε», πρόσθεσε.

Το ζήτημα της ασφάλειας και της κυριαρχίας της Ουκρανίας μακροπρόθεσμα θα είναι το κύριο θέμα στις συνομιλίες περίπου 40 χωρών που συμμετέχουν στη διάσκεψη η οποία διεξάγεται σε αεροπορική βάση των ΗΠΑ στη Γερμανία.

Η διάσκεψη για την Ουκρανία ξεκίνησε την Τρίτη στην αεροπορική βάση Ραμστάιν, στη Γερμανία – REUTERS/Kai Pfaffenbach

Υπουργοί Αμυνας και άλλοι αξιωματούχοι που έχουν προσκληθεί στην αμερικανική αεροπορική βάση Ραμστάιν από τον Οστιν, αναμένεται, μεταξύ άλλων, να εστιάσουν στις αμυντικές ανάγκες της Ουκρανίας μετά τον πόλεμο.

Το υπουργείο Αμυνας των ΗΠΑ κατέστησε σαφές πως η διάσκεψη δεν τελεί υπό την αιγίδα του ΝΑΤΟ. Μεταξύ των προσκεκλημένων φέρεται να είναι και μη μέλη της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.