Αρκετοί ευρωπαίοι πανεπιστημιακοί φέρονται να έχουν ήδη προχωρήσει σε διευθετήσεις για την αποχώρησή τους | REUTERS/Peter Nicholls
Επικαιρότητα

Τι φοβάται η Οξφόρδη εν όψει Brexit – Εγγυήσεις ζητά από τη Μέι

Επιταχύνονται οι εξελίξεις στη Βρετανία σε σχέση την έξοδό της από την ΕΕ και το αρχαιότερο πανεπιστήμιο της χώρας ζητά εγγυήσεις από την πρωθυπουργό, καθώς θεωρεί ότι η αβεβαιότητα της μετα-Brexit εποχής θα του «κοστίσει» την αποχώρηση πολύτιμων πανεπιστημιακών
Protagon Team

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι αναμένει το έναυσμα για άμεση ενεργοποίηση του άρθρου 50 για έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ -«ακόμη και αύριο», όπως επισημαίνει η γερμανική Deutsche Welle- από τη Βουλή των Κοινοτήτων, όπου σήμερα, Δευτέρα, ψηφίζονται δύο τροπολογίες κλειδιά.

Η πρώτη αφορά τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των ευρωπαίων πολιτών που ζουν και εργάζονται στη Βρετανία και η δεύτερη τον ρόλο του κοινοβουλίου «πριν πέσουν οι υπογραφές» για το Brexit.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τους Times του Λονδίνου, oι επικεφαλής 35 κολλεγίων του αρχαιότερου πανεπιστημίου της Βρετανίας, της Οξφόρδης, προειδοποίησαν με επιστολή τους προς τη Μέι ότι εάν δεν εγκριθεί το νομοσχέδιο για τους ευρωπαίους, που θα διασφαλίζει τη θέση και τα δικαιώματά τους στη μετα-Brexit εποχή, το πανεπιστήμιο θα υποστεί σημαντικό πλήγμα αφού αρκετοί πανεπιστημιακοί, ανάμεσα στους οποίους πολύτιμοι ερευνητές και λέκτορες, σχεδιάζουν να αποχωρήσουν μαζικά από τη χώρα.

Στην ίδια επιστολή αναφέρουν ότι «συνάδελφοί τους από χώρες της ΕΕ είναι ανήσυχοι εξαιτίας της άρνησης της κυβέρνησης να εγγυηθεί δια νόμου τη θέση τους».

Σύμφωνα με ανεπίσημα στοιχεία, πολλοί ευρωπαίοι πανεπιστημιακοί της Οξφόρδης έχουν ήδη ζητήσει να επιστρέψουν στις χώρες καταγωγής τους, λόγω της αβεβαιότητας για το μελλοντικό καθεστώς μετανάστευσης.

Οπως αναφέρεται στην επιστολή «δεν γνωρίζουν τι θα συμβεί με την εργασία, με την κατοικία τους και αν τα παιδιά τους θα είναι σε θέση να παραμείνουν σε βρετανικό έδαφος».

Μέχρι το βράδυ της Δευτέρας το νομοσχέδιο θα έχει εγκριθεί και θα έχει επιστραφεί για κύρωση στη Βουλή των Λόρδων, η οποία δεν σκοπεύει να εκτροχιάσει τα σχέδια της Μέι, να ενεργοποιήσει το άρθρο 50 άμεσα, ακόμη και πριν από τις εκλογές στην Ολλανδία, στο τέλος της εβδομάδας, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές στο Λονδίνο.

Η Deutche Welle αναφέρεται και στις ανησυχίες των 27 της Ευρώπης. Η ισπανική κυβέρνηση προειδοποιεί ότι ένα σκληρό Brexit θα επιβαρύνει την οικονομία της έως και 4 δισ. ευρώ, εκτός των επιπλέον πληρωμών που θα κληθεί να καταβάλλει ώστε να κλείσει την τρύπα του 15% στον Κοινοτικό Προϋπολογισμό.

Βρετανία και Ισπανία φέρονται να έχουν συμφωνήσει παρασκηνιακά σε διακρατική συνεργασία μετά Brexit, όπως και με την κυβέρνηση της Πολωνίας, με την οποία η Μέι φέρεται να έχει συμφωνήσει να καλύπτει οικονομικά το ποσοστό επιδοτήσεων προς την χώρα αυτή έως το 2019.

Την ίδια ώρα η Αυστρία ζήτησε από την ΕΕ να καλύψει το κενό στον προϋπολογισμό της, ύψους 14 δισ. ευρώ το χρόνο λόγω του Brexit, με μέτρα λιτότητας.