«Στην Τουρκία πάντα θα υπάρχουν διανοούμενοι, άνθρωποι φιλελεύθεροι και πρόθυμοι να παροτρύνουν την τουρκική κυβέρνηση να επιλύσει το πρόβλημα μαζί με τους Κούρδους και όχι με τον πόλεμο. Εγώ είμαι ένας από αυτούς τους ανθρώπους και υπάρχουν και άλλοι πολλοί σαν και εμένα στην Τουρκία και δεν είναι όλοι Κούρδοι. Και πολλοί από αυτούς δέχονται διαρκώς πιέσεις ή βρίσκονται στη φυλακή» δήλωνε το βράδυ της Τρίτης ο Ορχάν Παμούκ, μιλώντας τηλεφωνικώς με τη Μόνικα Ρίτσι Σαρτζεντίνι της Corriere della Sera από το σπίτι του στη Νέα Υόρκη.
Μερικές ώρες, ωστόσο, αργότερα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αποδείκνυε με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο πως έχει απόλυτα αντίθετη άποψη από τον συμπατριώτη του νομπελίστα συγγραφέα, ανακοινώνοντας μέσω του Twitter την έναρξη των τουρκικών στρατιωτικών επιχειρήσεων στα εδάφη των Κούρδων στη βορειοανατολική Συρία. Ο Τούρκος πρόεδρος υποστηρίζει πως η έναρξη της επιχείρησης «Πηγή Ειρήνης» θα έχει ως κατάληξη την εγκαθίδρυση της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή. Για τους ανθρώπους, όμως, που ζουν στις επίμαχες περιοχές πρόκειται απλά για ακόμη έναν γύρο ενός πολυετούς και αιματηρού πολέμου.
Συγκρατημένα αισιόδοξος εμφανίζεται, ωστόσο, ο Αχμέτ Ινσέλ. Σύμφωνα με τον τούρκο οικονομολόγο, εκδότη, δημοσιογράφο και πολιτολόγο ο οποίος έχει διατελέσει και αντιπρόεδρος του Πανεπιστημίου Σορβόνης, ο Ερντογάν δεν θα καταφέρει να επιτύχει τον στόχο του.
Ο 64άχρονος ακαδημαϊκός υποστηρίζει πως οι τουρκικές επιχειρήσεις στη Συρία αποτελούν απλά «ένα εθνικιστικό τέχνασμα» μέσω του οποίου ο τούρκος πρόεδρος επιδιώκει να ανασυγκροτήσει την εκλογική του βάση. Πιστεύει πως «στο τέλος η Τουρκία θα αρκεστεί στη δημιουργία μιας συμβολικής ζώνης ασφαλείας βάθους 10-15 χιλιομέτρων» ενώ θεωρεί ανέφικτο τον στόχο μεταφοράς δύο εκατομμυρίων σύρων προσφύγων στη συγκεκριμένη περιοχή. «Οι περισσότεροι από αυτούς είναι Αραβες που κατάγονται από το Χαλέπι, τη Δαμασκό, τη Γούτα. Πολύ δύσκολα θα μπορέσουν να ενσωματωθούν με τους τοπικούς πληθυσμούς» υποστήριξε, μιλώντας στην ιταλική εφημερίδα από το Παρίσι όπου ζει μόνιμα.
Αλλά ο Φαμπρίς Μπαλάς, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Λιόν με ειδίκευση στην Πολιτική Γεωγραφία της Μέσης Ανατολής έχει τη γνώμη πως αυτός ακριβώς είναι ο απώτατος σκοπός του Ερντογάν: ο αφανισμός του κουρδικού στοιχείου από την Βορειοανατολική Συρία μέσω της δημιουργίας μιας νέας αμιγώς αραβικής ζώνης. «Ο Ερντογάν επιδιώκει να εκδιώξει τον κουρδικό πληθυσμό και να οικοδομήσει νέες πόλεις με τους άραβες πρόσφυγες. Με αυτόν τον τρόπο η κουρδική ταυτότητα θα καταστραφεί» εξήγησε.
Υπό κανονικές συνθήκες η παγκόσμια κοινότητα θα αντιτασσόταν με σθένος σε ένα τέτοιο εγχείρημα, δεδομένου ότι ουσιαστικά αποτελεί απόπειρα εθνοκάθαρσης των Κούρδων κατά μήκος των τουρκοσυριακών συνόρων. Αλλά ο Ερντογάν διαθέτει ένα πολύ ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί: τους αλλοδαπούς πρώην μαχητές του ISIS που σήμερα βρίσκονται στα χέρια των Κούρδων. «Η Ευρώπη δεν θέλει σε καμία περίπτωση να επιστρέψουν οι τζιχαντιστές. Ο Ερντογάν δεσμεύτηκε πως θα τους αναλάβει εκείνος. Και το γεγονός αυτό του προσφέρει χώρο για διαπραγματεύσεις» σημείωσε ο Ινσέλ.