Ο τούρκος πρόεδρος, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Εμινέ Ερντογάν, χαιρετίζει τους συμμετέχοντες στην τελετή στο προεδρικό μέγαρο στην Αγκυρα | Presidential Press Office/Handout via REUTERS
Επικαιρότητα

Ο Ερντογάν ορκίσθηκε και άλλαξε βασικούς υπουργούς

Λίγη ώρα μετά την τελετή της ορκωμοσίας του, ο αρχηγός του τουρκικού κράτους ανακοίνωσε τη νέα κυβέρνησή του: Υπουργός Εξωτερικών αναλαμβάνει ο Χακάν Φιντάν, υπουργός Αμυνας ο Γιασάρ Γκιουλέρ, νέος «τσάρος» της οικονομίας ο Μεχμέτ Σιμσέκ
Protagon Team

Ο τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν ορκίσθηκε το Σάββατο για μια νέα πενταετή προεδρική θητεία, παρατείνοντας τη διακυβέρνησή του σε μια τρίτη δεκαετία.

«Εγώ, ως πρόεδρος, ορκίζομαι στην τιμή και την ακεραιότητά μου ενώπιον του μεγάλου τουρκικού έθνους και της Iστορίας να διαφυλάσσω την ύπαρξη και την ανεξαρτησία του κράτους (…) να υπακούω στο σύνταγμα, στους νόμους, στη δημοκρατία, στις αρχές και τις μεταρρυθμίσεις του Ατατούρκ και στις αρχές της κοσμικής δημοκρατίας», δήλωσε ο Ερντογάν στη διάρκεια της τελετής της ορκωμοσίας που διεξήχθη στο κοινοβούλιο στην Aγκυρα και μεταδόθηκε ζωντανά από την τηλεόραση.

Αρχηγός του τουρκικού κράτους με την πιο μακρά θητεία, ο Ερντογάν κέρδισε το 52,2% των ψήφων στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών που διεξήχθη στις 28 Μαΐου.

Μετά την ορκωμοσία του στο κοινοβούλιο, θα πραγματοποιηθεί τελετή στο προεδρικό μέγαρο στην οποία θα παραστούν υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι από 78 χώρες και διεθνείς οργανισμούς, περιλαμβανομένων του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, του προέδρου της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο, του ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπάν, και του αρμένιου πρωθυπουργού Νικόλ Πασινιάν, σύμφωνα με το κρατικό τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, εκ μέρους της Ελλάδας, ο υπουργός Εξωτερικών, Βασίλης Κασκαρέλης, ο οποίος εκπροσώπησε την ελληνική κυβέρνηση στην τελετή ορκωμοσίας του προέδρου της Τουρκίας, θα παρακαθήσει στο δείπνο που θα παραθέσει ακολούθως στους εκπροσώπους των ξένων κυβερνήσεων η τουρκική προεδρία. Στην τελετή της ορκωμοσίας συμμετείχε και ο  Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

Ο Ερντογάν θα ανακοινώσει την κυβέρνησή του, η οποία αναμενόταν να σηματοδοτήσει μια αλλαγή στην ανορθόδοξη προσέγγισή του στην οικονομική πολιτική, αργότερα το Σάββατο, μετέδωσε το Reuters.

Στην κατεύθυνση εξορθολογισμού της οικονομικής πολιτικής συνηγορεί η πληροφορία –η οποία επιβεβαιώθηκε (βλ. παρακάτω)– ότι ο τούρκος πρόεδρος θα συμπεριλάβει στο υπουργικό συμβούλιό του τον πρώην «τσάρου» της τουρκικής οικονομίας Μεχμέτ Σιμσέκ.

Ο Σιμσέκ έχαιρε του σεβασμού των επενδυτών όταν είχε υπηρετήσει ως υπουργός Οικονομικών και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης από το 2009 ως το 2018. Ενας σημαντικός ρόλος γι’ αυτόν τώρα θα μπορούσε να σηματοδοτήσει μια αποστασιοποίηση από χρόνια επιμονής στα χαμηλά επιτόκια παρά τον υψηλό πληθωρισμό και βαρύ κρατικό έλεγχο των αγορών, σχολίασε το διεθνές πρακτορείο ειδήσεων.

Αναλυτές έχουν προειδοποιήσει πως αν συνεχισθούν οι σημερινές πολιτικές η οικονομία οδεύει προς κατάρρευση, καθώς τα αποθέματα ξένου συναλλάγματος έχουν εξανεμισθεί και ο πληθωρισμός αναμενόταν να αυξηθεί.

Σε ό,τι αφορά τη μεγαλύτερη εικόνα, το Reuters συνόψισε: Η νέα πενταετής θητεία επιτρέπει στον Ερντογάν να συνεχίσει τις όλο και πιο αυταρχικές πολιτικές του που έχουν πολώσει τη χώρα, η οποία είναι μέλος του ΝΑΤΟ, αλλά έχουν ενισχύσει τη θέση της ως περιφερειακής στρατιωτικής δύναμης.

Η νέα κυβέρνηση

Αργότερα το ίδιο βράδυ ο Ερντογάν ανακοίνωσε τη σύνθεση της νέας κυβέρνησής του.

Στη θέση του αντιπροέδρου ο Ερντογάν διόρισε τον Τζεβντέτ Γιλμάζ, τον μέχρι σήμερα αντιπρόεδρο του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP).

Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών αναλαμβάνει, όπως αναμενόταν, ο οικονομολόγος Μεχμέτ Σιμσέκ, ο οποίος τάσσεται υπέρ μιας περισσότερο «ορθόδοξης» οικονομικής πολιτικής και προκρίνει την αύξηση των επιτοκίων.

Ο Χακάν Φιντάν, ο επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών, αναλαμβάνει το υπουργείο Εξωτερικών ενώ το υπουργείο Αμυνας αναλαμβάνει ο Γιασάρ Γκιουλέρ, ο μέχρι σήμερα Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων της Τουρκίας.

Υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων διορίστηκε ο Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ.

Ο Σουλεϊμάν Σοϊλού απομακρύνθηκε, όπως αναμενόταν, από το υπουργείο Εσωτερικών, το οποίο αναλαμβάνει ο Αλί Γιερλίκαγια.

Τα λοιπά υπουργεία κατανέμονται ως εξής:

Δικαιοσύνης: Γιλμάζ Τουντς

Οικογένειας και Κοινωνικών Υπηρεσιών: Μαχινούρ Εζντεμίρ Γκοκτάς

Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων: Βεντάτ Ισιχάν

Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής: Μεχμέτ Οζασεκί

Νεολαίας και Αθλητισμού: Οσμάν Ασκίν Μπακ

Πολιτισμού και Τουρισμού: Μεχμέτ Νούρι Ερσόι

Εθνικής Παιδείας: Γιουσούφ Τεκίν

Υγείας: Φαχρετίν Κοτζά

Βιομηχανίας και Τεχνολογίας: Μεχμέτ Φατίχ Κατζίρ

Γεωργίας και Δασών: Ιμπραχίμ Γιουμακλί

Εμπορίου: Ομέρ Μπολάτ

Μεταφορών και Υποδομών: Αμπντουλκαντίρ Ουράλογλου.