Ηταν κάτι που η ίδια η Νίκη Κεραμέως είχε προαναγγείλει, όταν προ ημερών προετοίμαζε μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς ότι δεν θα ανοίξουν τα σχολεία μετά τις «διακοπές» του Πάσχα, στις 27 Απριλίου. Και αυτό επιβεβαιώθηκε την Παρασκευή με την υπογραφή Κοινής Υπουργικής Απόφασης, σύμφωνα με την οποία το κλείσιμο των σχολείων και των εκπαιδευτικών δομών της χώρας παρατείνεται ως τις 10 Μαΐου.
Τέλος Απριλίου, με αρχές Μαΐου θα αποφασιστεί πότε και αν θα ανοίξουν ξανά εφέτος τα σχολεία της χώρας. Ολο και περισσότεροι συζητούν το ενδεχόμενο να μην ανοίξουν για εφέτος ξανά οι σχολικές μονάδες και να οδηγηθούμε κατ’ ευθείαν στις πανελλαδικές εξετάσεις, που όμως αφορούν μόνο τη Γ’ Λυκείου.
«Επειδή πολλά ακούγονται, εγώ δεν έχω πάρει ακόμα εισήγηση ότι δεν πρέπει να ξανανοίξουν τα σχολεία», τόνισε η υπουργός Παιδείας μιλώντας στον ΣΚΑΪ, λίγο μετά την υπογραφή της σχετικής ΚΥΑ. Εξήγησε δε ότι η παράταση για τις 10 Μαΐου δόθηκε για «να ενισχυθεί» η προσπάθεια που γίνεται αυτόν τον κρίσιμο μήνα, που, όπως είπε, είναι ο Απρίλιος.
Με την ΚΥΑ «αποφασίζεται η παράταση της προσωρινής απαγόρευσης λειτουργίας όλων των εκπαιδευτικών δομών, όπως αυτή ρυθμιζόταν στην προηγούμενη ΚΥΑ, έως και τις 10 Μαΐου 2020, για προληπτικούς λόγους, κατόπιν εισήγησης της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας Δημόσιας Υγείας έναντι του κορονοϊού COVID-19».
Η κυρία Κεραμέως επανέλαβε ότι «οι ειδικοί είναι αισιόδοξοι», ιδίως για το θέμα των πανελλαδικών εξετάσεων, ώστε να γίνουν το αργότερο μέσα στον Ιούλιο. Σημείωσε ότι έχει ήδη υπάρξει η μέριμνα για τις αίθουσες και η πρόβλεψη να ξεκινούν νωρίτερα τα πρωινά οι εξετάσεις, αν υπάρχει μεγάλη ζέστη.
Η υπουργός Παιδείας εμφανίστηκε αισιόδοξη, αλλά σε κάθε ερώτηση –από την επαναλειτουργία των σχολείων μέχρι την εξεταστική στα ΑΕΙ– παρέπεμπε στους ειδικούς. Για τις προαγωγικές, για παράδειγμα, είπε ότι «δεν έχει ληφθεί κάποια απόφαση».
Λίγο νωρίτερα, η κυρία Κεραμέως, μιλώντας στο Mega, είχε προαναγγείλει ότι η επιτροπή θα λάβει απόφαση για παράταση της αναστολής λειτουργίας των σχολικών μονάδων, σημειώνοντας όμως ταυτόχρονα ότι «στόχος του υπουργείου Παιδείας είναι να ξεκινήσουν οι Πανελλαδικές τον Ιούνιο». Το ίδιο επανέλαβε και στην τηλεοπτική της παρουσία στον ΣΚΑΪ αργότερα.
Αν ανοίξουν τα σχολεία από τον Μάιο, είχε προσθέσει με νόημα η υπουργός, θα υπάρξει παράταση του σχολικού έτους, ενδεχομένως και μία αλλαγή στη διάρκεια της σχολικής ώρας, από 45 σε 35 λεπτά. «Εχουμε λάβει όλα τα μέτρα για να καλύψουμε το χαμένο έδαφος» είπε.
Η κυρία Kεραμέως τόνισε πως έχει δημιουργηθεί μία τεράστια αναστάτωση με το θέμα των εξετάσεων λόγω της πανδημίας και γι’ αυτό ανακοινώθηκε εγκαίρως (εδώ) η μείωση της εξεταστέας ύλης για τη Γ΄ λυκείου.
«Ο Απρίλης είναι ο πιο κρίσιμος μήνας. Τότε θα κριθεί σε τι βαθμό τα μέτρα έχουν αποτελεσματικότητα. Είμαστε αισιόδοξοι. Έχουμε μιλήσει για τη σταθερή επιδίωξή μας να ξεκινήσουν οι Πανελλαδικές κοντά στις καθιερωμένες ημερομηνίες. Στόχος μας να ξεκινήσουν οι Πανελλαδικές τον Ιούνιο».
Το υπουργείο Παιδείας θέλει με κάθε τρόπο να αποφύγει το σενάριο του Σεπτεμβρίου, καθώς μια τέτοια εξέλιξη θα δυσκόλευε ιδιαίτερα τους υποψηφίους, αφού ύστερα από μια μακρά περίοδο εγκλεισμού στο σπίτι λόγω της πανδημίας, θα έπρεπε να προετοιμάζονται καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού για τις Πανελλαδικές.
Η αρμόδια υπουργός κυρία Κεραμέως έχει ξεκαθαρίσει ότι θα κάνει τα πάντα ώστε –εάν είναι εφικτό και δοθεί το «πράσινο φως» από τους ειδικούς– να πραγματοποιηθούν οι εξετάσεις κοντά στον αρχικό προγραμματισμό.
Για το θέμα των προαγωγικών εξετάσεων, τόνισε ότι το υπουργείο εξετάζει όλα τα δεδομένα. «Η πρώτη προτεραιότητα είναι η κάλυψη της ύλης. Θα δούμε τι θα κάνουμε και με τις προαγωγικές εξετάσεις».