Στιγμιότυπο από τα όσα συνέβησαν την Τρίτη στο Σύνταγμα | ΙΝΤΙΜΕΝΕWS/ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
Επικαιρότητα

Οργή της Αγκυρας για το κάψιμο τουρκικής σημαίας στο Σύνταγμα – καταδικάζει το ελληνικό ΥΠΕΞ

Τα όσα συνέβησαν στο Σύνταγμα το βράδυ της Τρίτης έδωσαν πάτημα στην Τουρκία να επικρίνει την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων και οδήγησαν το υπ. Εξωτερικών να καταδικάσει το συμβάν
Protagon Team

H εικόνα του κτιρίου της ελληνικής Βουλής και μπροστά του να καίγεται η σημαία μιας ξένης χώρας είναι μια άσχημη εικόνα. Οταν δε πρόκειται για τη σημαία ενός γειτονικού κράτους με το οποίο πασχίζεις να διατηρήσεις έναν δίαυλο επικοινωνίας, τότε η εικόνα προκαλεί πρόβλημα.

Η Αγκυρα, όπως θα ανέμενε κανείς, αντέδρασε οργισμένα βλέποντας κάποιους συμπολίτες μας να καίνε την τουρκική σημαία στο Σύνταγμα, στο περιθώριο των εκδηλώσεων για την Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ποντίων. Και το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών βρέθηκε απολογούμενο να δηλώνει ότι τέτοιες ενέργειες είναι αντίθετες με τον πολιτισμό των Ελλήνων…

«Oταν ο στρατός μας πήρε πίσω τη Σμύρνη, ο Ατατούρκ δεν πάτησε την ελληνική σημαία που ήταν απλωμένη μπροστά του, λέγοντας ότι είναι “η τιμή ενός έθνους”. Εκατό χρόνια έχουν περάσει από τότε. Οι ρατσιστές δεν έχουν πάρει το απαιτούμενο μάθημα. Κανείς δεν μπορεί να απλώσει χέρι στην ένδοξη σημαία μας», έγραψε στο Twitter ο Χαμί Ακσόι, εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, με ανακοίνωσή του, καταδίκασε το κάψιμο της σημαίας, κάνοντας λόγο για ενέργειες που είναι αντίθετες με τον πολιτισμό του ελληνικού λαού. «Η Ελλάδα καταδικάζει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο κάθε ενέργεια προσβολής εθνικού συμβόλου οιασδήποτε χώρας και εν προκειμένω της Τουρκίας. Ανάλογες ενέργειες είναι αντίθετες με τον πολιτισμό και τις παραδόσεις του ελληνικού λαού», ανέφερε στην ανακοίνωσή του το υπ. Εξωτερικών.

Αυτή η ενέργεια, έδωσε εξάλλου πάτημα στους Τούρκους να επικρίνουν την Αθήνα για ολόκληρη την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων, ένα ιστορικό συμβάν, ένα φρικαλέο έγκλημα διαρκείας, το οποίο η Αγκυρα, για ευνόητους αλλά ανιστόρητους λόγους, αρνείται ότι συνετελέσθη.

Σε ανακοίνωσή του, το υπ. Εξωτερικών της Τουρκίας έκανε και πάλι λόγο για «αβάσιμες και παράλογες δηλώσεις του ελληνικού κοινοβουλίου και των ελληνικών αρχών με πρόσχημα την επέτειο της 19ης Μαΐου 1919, οι οποίες δεν συμβαδίζουν με τα ιστορικά γεγονότα ή τις αξίες του 21ου αιώνα». Μάλιστα καυτηρίασε το ότι η Αθήνα επέλεξε αυτήν την ημέρα για την Ημέρα Μνήμης, η οποία είναι γιορτή για τους Τούρκους (στις 19 Μαΐου 1919 ο Κεμάλ Ατατούρκ αποβιβάστηκε στη Σαμψούντα του Πόντου, αρχίζοντας τον τουρκικό πόλεμο της ανεξαρτησίας και ουσιαστικά τη δημιουργία του σύγχρονου τουρκικού κράτους).

«Η ημερομηνία της 19ης Μαΐου 1919 δεν αποτελεί μονάχα το πρώτο βήμα του Πολέμου της Ανεξαρτησίας μας και μόνο μία ημέρα γιορτής για το Έθνος μας, αλλά και για όλα τα καταπιεσμένα έθνη που πολέμησαν ενάντια στον ιμπεριαλισμό», ανέφερε αρχικά στην ανακοίνωσή του το τουρκικό υπ. Εξωτερικών.

«Η ελληνική ηγεσία, ανίκανη να αντιμετωπίσει την ίδια την ιστορία της, πρέπει να θυμάται τις εκθέσεις της ερευνητικής επιτροπής των Συμμάχων και τα γεγονότα πίσω από το άρθρο για τα εγκλήματα πολέμου στη Συνθήκη της Λωζάνης. Το άρθρο 59 της Συνθήκης όρισε ότι οι πράξεις του ελληνικού στρατού όταν εισέβαλαν στην Ανατολία ήταν ενάντια στους κανόνες του πολέμου», ισχυρίστηκαν μεταξύ άλλων από το τουρκικό υπ. Εξωτερικών, που έφτασαν μάλιστα να κάνουν λόγο για «ανεύθυνους πολιτικούς και ακραίους κύκλους που επιχειρούν να διαβάσουν ανάποδα την ιστορία σήμερα», ενώ καταλήγει: «Η Ελλάδα, που επιμένει να παραμένει αδιάφορη στις εκκλήσεις μας για την επίλυση των διμερών προβλημάτων μέσω διαλόγου και να δεχθεί τη χείρα φιλίας που τείνουμε, όπως στο παρελθόν, πρέπει να καταλάβει τον κόσμο μας που αλλάζει».