Διαδηλωτές κρατούν σημαίες του Ισραήλ έξω από το Festhalle της Φρανκφούρτης | Andreas Arnold/picture alliance via Getty Images
Επικαιρότητα

Οργή σε Βερολίνο και Φρανκφούρτη για τις συναυλίες του «αντισημίτη» Ρότζερ Γουότερς

Εβραϊκές οργανώσεις, οι δημοτικές αρχές και ακτιβιστές διαμαρτυρήθηκαν έξω από το Festhalle της Φρανκφούρτης, όπου οι Ναζί είχαν συγκεντρώσει εκατοντάδες Εβραίους στη Νύχτα των Κρυστάλλων, το 1938. Ερευνα ξεκίνησε η αστυνομία του Βερολίνου για εμφάνιση του καλλιτέχνη με «ναζιστική» στολή πάνω στη σκηνή
Protagon Team

Εβραϊκές ομάδες, γερμανοί πολιτικοί και οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών συμμετείχαν σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας πριν τη συναυλία του Ρότζερ Γουότερς στη Φρανκφούρτη, κατηγορώντας το πρώην μέλος των Pink Floyd για αντισημιτισμό, κάτι που ο ίδιος αρνείται κατηγορηματικά.

Οι διαδηλωτές διοργάνωσαν τελετή μνήμης για τους 3.000 Εβραίους που τον Νοέμβριο του 1938, το βράδυ που έχει μείνει στην Ιστορία ως η Νύχτα των Κρυστάλλων, συνελήφθησαν και βασανίστηκαν από τους Ναζί και αργότερα εστάλησαν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Οι Ναζί είχαν συγκεντρώσει τους Εβραίους στο Festhalle, όπου την Κυριακή έγινε η συναυλία του Γουότερς και η διαδήλωση εναντίον του.

Ο Γουότερς κατηγορείται εδώ και χρόνια για ρατσιστικά και αντισημιτικά σχόλια, ενώ έχει επίσης προκαλέσει την οργή των Εβραίων για την υποστήριξή του στο κίνημα BDS, το οποίο καλεί σε μποϊκοτάζ και κυρώσεις κατά του Ισραήλ, αλλά και λόγω των δηλώσεών του υπέρ του Βλαντίμιρ Πούτιν και της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Εναντίον του έχουν καταφερθεί και οι παλιοί του συνεργάτες, πρώην μέλη των Pink Floyd.

Οι δημοτικές αρχές της Φρανκφούρτης και του Μονάχου είχαν εισηγηθεί από τον Μάρτιο την ακύρωση των συναυλιών του Ρότζερ Γουότερς στις πόλεις τους, λόγω των αντισημιτικών του θέσεων, αλλά ο Γουότερς προσέφυγε επιτυχώς σε τοπικά δικαστήρια.

«Με βάση αυτό το ιστορικό υπόβαθρο, η συναυλία δεν θα έπρεπε να πραγματοποιηθεί σε καμία περίπτωση», δήλωσε ο Σάσα Στάβσκι, μέλος της εβραϊκής κοινότητας της Φρανκφούρτης και επικεφαλής της ομάδας Honestly Concerned, η οποία βοήθησε στην οργάνωση των διαμαρτυριών, σύμφωνα με τον Guardian.

Ο Ελιο Αντλερ, επικεφαλής της εβραϊκής ομάδας WerteInitiative, η οποία υποστήριξε τη διαμαρτυρία, δήλωσε ότι «είναι πολύ απογοητευτικό» το γεγονός ότι η συναυλία πραγματοποιείται όπως είχε προγραμματιστεί, παρόλο που αξιωματούχοι της Φρανκφούρτης και πολλοί άλλοι προσπάθησαν να την αποτρέψουν.

«Τα λόγια και οι εικόνες του διαδίδουν το μίσος κατά των Εβραίων και αποτελούν μέρος μιας τάσης: να δικαιολογηθεί το μίσος κατά του Ισραήλ με το πρόσχημα της προστασίας της ελευθερίας του λόγου ή της τέχνης», δήλωσε ο Αντλερ.

Στη διάρκεια της συναυλίας, ο Γουότερς επανέλαβε πολλές φορές, με δάκρυα στα μάτια, στο μικρόφωνο ότι δεν είναι αντισημίτης.

Την περασμένη εβδομάδα, η αστυνομία του Βερολίνου ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε έρευνα κατά του Γουότερς με την υποψία για παρακίνηση σε βία. Στη συναυλία του στη γερμανική πρωτεύουσα, νωρίτερα τον Μάιο, ο Γουότερς φόρεσε στολή που παρέπεμπε σε αξιωματικό των Ναζί κρατώντας ένα αυτόματο όπλο.

Η αστυνομία επιβεβαίωσε ότι ξεκίνησε έρευνα για τις υποψίες ότι η εμφάνισή του θα μπορούσε να αποτελέσει εξύμνηση, δικαιολόγηση ή έγκριση της ναζιστικής κυριαρχίας και, ως εκ τούτου, διατάραξη της δημόσιας ειρήνης.

Στη Φρανκφούρτη δεν φόρεσε την επίμαχη στολή, «από σεβασμό στους Εβραίους που είχαν υποφέρει στο Festhalle, τον Νοέμβριο του 1938», όπως είπε ο ίδιος επί σκηνής.

Ο Γουότερς απέρριψε τις κατηγορίες σε δήλωσή του στα social media λέγοντας ότι «τα στοιχεία της παράστασής μου που έχουν αμφισβητηθεί είναι ξεκάθαρα μια δήλωση εναντίωσης στον φασισμό, την αδικία και τη μισαλλοδοξία σε όλες τις μορφές της».

Ο ίδιος είπε ότι «οι προσπάθειες να παρουσιαστούν αυτά τα στοιχεία ως κάτι άλλο είναι ανειλικρινείς και πολιτικά υποκινούμενες».

Κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης την Κυριακή στη Φρανκφούρτη, πριν την έναρξη της συναυλίας, οι διαδηλωτές διάβασαν δυνατά τα ονόματα των Εβραίων που συγκεντρώθηκαν στο Festhalle στις 9 Νοεμβρίου 1938, όταν ξεκίνησε το πογκρόμ κατά του εβραϊκού πληθυσμού σε Γερμανία και Αυστρία.

Οι διοργανωτές πραγματοποίησαν επίσης κοινή εβραϊκή-χριστιανική προσευχή για τα θύματα της ναζιστικής τρομοκρατίας στη Φρανκφούρτη. Ο δήμαρχος της πόλης και ο επικεφαλής της τοπικής εβραϊκής κοινότητας μίλησαν στη συγκέντρωση.

Επιπλέον, ορισμένοι από τους περίπου 400 διαδηλωτές μοίρασαν φυλλάδια στους επισκέπτες της συναυλίας και ανέμιζαν ισραηλινές σημαίες. Αλλοι κρατούσαν πανό με συνθήματα όπως «Ισραήλ, είμαστε μαζί σου» και «Ρότζερ Γουότερς, μακάρι να μην ήσουν εδώ», σε μία παραλλαγή του διάσημου τραγουδιού των Pink Floyd «Wish you were here».

Αργότερα, στη διάρκεια της συναυλίας, ένας άνδρας ανέβηκε στη σκηνή ανεμίζοντας μία ισραηλινή σημαία, ενώ το ίδιο έκαναν και θεατές στις κερκίδες.