Ανέβηκαν ξανά οι τόνοι ανάμεσα σε Βόρεια Μακεδονία και Βουλγαρία την Τρίτη, καθώς ο Στέβο Πεντάροφσκι κατηγόρησε τη γειτονική χώρα ότι «εκβιάζει» και επιχειρεί να «ταπεινώσει» τη δική του, προβάλλοντας συνεχώς νέα «απαράδεκτα αιτήματα», για να άρει το βέτο που προβάλλει στην έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων των Σκοπίων με την ΕΕ.
Ο πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας, αναφερόμενος στην πρόταση που υπέβαλε πριν από μερικές ημέρες η γαλλική προεδρία της ΕΕ για την επίλυση της διαφοράς μεταξύ Σόφιας και Σκοπίων, έκρινε ότι θα μπορούσε να αποτελέσει βάση για την εξεύρεση συμβιβαστικής λύσης, όμως, υποστήριξε, η Βουλγαρία θέτει «εξωπραγματικούς όρους».
O Πεντάροφσκι τόνισε ότι μόνο χθες, η Βουλγαρία υπέβαλε στη συνεδρίαση της Επιτροπής Μόνιμων Αντιπροσώπων των χωρών-μελών της ΕΕ (Coreper) πέντε νέα «παράλογα» αιτήματα προκειμένου να άρει το βέτο για τη Βόρεια Μακεδονία και ως εκ τούτου, είπε, η συμμετοχή του πρωθυπουργού της Βόρειας Μακεδονίας, Ντιμίταρ Κοβάτσεφσκι, στη Σύνοδο ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων, το πρωί της Πέμπτης, «χάνει κάθε νόημα».
«Συμβουλεύω τον πρωθυπουργό να μην πάει στις Βρυξέλλες. Μιλήσαμε γι’ αυτό το θέμα πριν από μερικές ημέρες και η συμβουλή μου ήταν ότι όπως εξελίσσονται τα πράγματα, με τους Βούλγαρους να θέτουν συνεχώς νέα παράλογα αιτήματα, δεν έχει κανένα λόγο να μεταβεί εκεί. Να πάει να κάνει τι; Για τις φωτογραφίες και μόνο; Φανταστείτε μια σύνοδο κορυφής ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων με ολόκληρη την περιοχή να μη σημειώνει καμία πρόοδο όσον αφορά την ευρωπαϊκή πορεία της, και εμείς να πηγαίνουμε εκεί απλώς για τη φωτογράφιση», ξέσπασε ο Πεντάροφσκι σε χθεσινοβραδινή συνέντευξή του σε τηλεοπτικό σταθμό της Βόρειας Μακεδονίας.
Ο Στέβο Πεντάροφσκι ανήκει στο κυβερνών Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, του οποίου ηγείται ο Ντιμίταρ Κοβάτσεφσκι.
Ο πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας ανέφερε χαρακτηριστικά πως «τέτοιου είδους ταπεινώσεις και υποτιμήσεις που έχουμε υποστεί ως χώρα τα τελευταία δύο χρόνια από τη Βουλγαρία δεν τις είχαμε βιώσει σε 20 χρόνια διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα».
Ο πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, και οι πρωθυπουργοί της Βόρειας Μακεδονίας, Ντιμίταρ Κοβάτσεφσκι, και της Αλβανίας, Εντι Ράμα, είχαν την Τρίτη τηλεδιάσκεψη στην οποία εξέτασαν το εάν θα μεταβούν στις Βρυξέλλες και θα συμμετάσχουν στη Σύνοδο ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων. Οι ηγέτες των τριών βαλκανικών χωρών θα αποφασίσουν την Τετάρτη εάν τελικά θα μεταβούν ή όχι στις Βρυξέλλες.
Η Βουλγαρία παρεμποδίζει τον τελευταίο ενάμιση χρόνο την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Βόρειας Μακεδονίας με την ΕΕ λόγω ανοιχτών εθνικών, γλωσσικών και ιστορικών διαφορών μεταξύ των δύο κρατών, γεγονός που προκαλεί έντονες αντιδράσεις στα Σκόπια και έχει οδηγήσει σε ψύχρανση των διμερών σχέσεων.
Η στάση της Βουλγαρίας «συμπαρασύρει» την Αλβανία, με δεδομένο ότι η θέση της ΕΕ είναι πως οι υποψηφιότητες των δύο χωρών αυτών πρέπει να προχωρήσουν μαζί, δεν πρέπει να διαχωριστούν.
Η Σερβία από την πλευρά της άρχισε ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ το 2014, όμως ελάχιστη πρόοδος έχει σημειωθεί μέχρι σήμερα.