Την οργή της αμερικανικής κυβέρνησης προκάλεσε η διαρροή της συνάντησης της λίβυας υπουργού Εξωτερικών με τον ισραηλινό ομόλογό της, από την μεριά των Ισραηλινών.
Η αποκάλυψη της συνάντησης -η οποία έγινε στη Ρώμη, την περασμένη εβδομάδα- προκάλεσε βίαιες διαδηλώσεις τη Δευτέρα στην Τρίπολη και άλλες πόλεις της Λιβύης, χώρα που δεν αναγνωρίζει το κράτος του Ισραήλ και υποστηρίζει την Παλαιστίνη.
Προκάλεσε επίσης τη δημόσια καταδίκη από το προεδρικό συμβούλιο της Λιβύνς και από τον μεταβατικό πρωθυπουργό, Αμπντελχαμίντ Ντμπέιμπα, ο οποίος όμως, σύμφωνα με διεθνή ΜΜΕ, φέρεται να είχε δώσει τη συγκατάθεσή του για τη συνάντηση, που υποτίθεται ότι θα κρατούνταν μυστική.
Ο ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Ελι Κοέν γνωστοποίησε την Κυριακή τη συνάντηση με τη λίβυα ομόλογό του Νάιλα αλ-Μανγκούς, προκαλώντας οργή στη Λιβύη για την προσπάθεια εξομάλυνσης των σχέσεων με τους Ισραηλινούς -η οποία, σύμφωνα με τη νομοθεσία της χώρας, είναι παράνομη- αλλά και θύελλα επικρίσεων στο εσωτερικό του Ισραήλ και στην Ουάσινγκτον για την αποκάλυψή του.
Η Μανγκούς τη Δευτέρα αποπέμφθηκε από τον Ντμπέιμπα για τη συνάντησή της με τον Κοέν, εν μέσω πολιτικών αντιδράσεων τόσο στην Ιερουσαλήμ όσο και στην Τρίπολη για την απόφαση του κορυφαίου διπλωμάτη του Ισραήλ να αποκαλύψει ότι οι δύο υπουργοί είχαν μια «ιστορική» συνάντηση στη Ρώμη.
Η λίβυα υπουργός μάλιστα, δέχθηκε απειλές για τη ζωή της και, σύμφωνα με πληροφορίες τις οποίες επιβεβαίωσε η τουρκική εφημερίδα Sabah, καθώς και ισραηλινά ΜΜΕ, έφυγε το βράδυ της Δευτέρας για την Κωνσταντινούπολη, με ιδιωτικό αεροσκάφος ή σύμφωνα με άλλες πηγές, με αεροσκάφος της υπηρεσίας Εσωτερικής Ασφαλείας της Λιβύης.
Σύμφωνα με τους Times of Israel, αμερικανοί αξιωματούχοι προειδοποίησαν το Ισραήλ ότι το επεισόδιο θα αποτρέψει άλλες χώρες από το να ξεκινήσουν μια διαδικασία εξομάλυνσης με την Ιερουσαλήμ, ανέφεραν τη Δευτέρα πολλά ισραηλινά ΜΜΕ.
Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε επίσης ότι η διαρροή έβαλε «ταφόπλακα» στο κανάλι συνομιλίας με τη Λιβύη για την αναγνώριση του Ισραήλ.
Τα ισραηλινά κανάλια Channel 12 και Channel 13 μετέδωσαν ότι η εκτελούσα χρέη πρεσβευτή των ΗΠΑ στο Ισραήλ, Στέφανι Χάλετ, είπε στον Κοέν το βράδυ της Δευτέρας ότι η δημοσιοποίηση της συνάντησης στη Ρώμη ήταν ένα λάθος που έπρεπε να διορθωθεί. Ο Κοέν, σε απάντηση, δήλωσε ότι το Ισραήλ δεν θα συζητήσει περαιτέρω τη συνάντηση δημοσίως.
Ο Μπάιντεν γνώριζε για τη συνάντηση, ανέφερε το ειδησεογραφικό site Walla, και ενθάρρυνε την Τρίπολη, αλλά είχε την εντύπωση ότι η συνάντηση ήταν μυστική και θα παρέμενε έτσι.
Αμερικανοί αξιωματούχοι δεν πείστηκαν επίσης από την εξήγηση του ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών ότι εξέδωσε την ανακοίνωσή του για τη συνάντηση ως αντίδραση σε μια διαρροή, λέγοντας ότι το Ισραήλ θα μπορούσε ακόμα να έχει επιλέξει να μην σχολιάσει τη διαρροή και να ελαχιστοποιήσει τη ζημιά.
Επιπλέον, έξαλλη με τον Κοέν φέρεται να είναι και η Μοσάντ, καθώς ανώνυμη πηγή δήλωσε στο Κανάλι 12 ότι η διαρροή «έχει προκαλέσει τεράστια ζημιά στους δεσμούς που δημιουργήθηκαν τα τελευταία χρόνια», προσθέτοντας: «Ο Κοέν έκαψε τη γέφυρα. Η ζημιά είναι ανεπανόρθωτη».
Μετά την αποπομπή της Μανγκούς, ο λίβυος πρωθυπουργός επισκέφθηκε την παλαιστινιακή πρεσβεία στην Τρίπολη και διαβεβαίωσε ότι δεν θα υπάρξει καμία εξομάλυνση με το Ισραήλ, σύμφωνα με το Libya Observer.
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, ο Ντμπέιμπα επανέλαβε ότι δεν γνώριζε τίποτα για τη συνάντηση των δύο υπουργών, όμως, δύο ανώτεροι κυβερνητικοί αξιωματούχοι της Λιβύης δήλωσαν στο Associated Press ότι ο πρωθυπουργός γνώριζε για τις συνομιλίες.
Ένας από τους αξιωματούχους μάλιστα, είπε ότι ο Ντμπέιμπα έδωσε το πράσινο φως για τη συνάντηση τον περασμένο μήνα, όταν βρισκόταν σε επίσκεψη στη Ρώμη.
Το γραφείο του πρωθυπουργού κανόνισε τη συνάντηση σε συντονισμό με την Μανγκούς, πρόσθεσε.
Ο δεύτερος αξιωματούχος είπε ότι η συνάντηση διήρκεσε περίπου δύο ώρες και ότι η Μανγκούς ενημέρωσε τον Ντμπέιμπα αμέσως μετά την επιστροφή της στην Τρίπολη.
Ο αξιωματούχος είπε ότι η συνάντηση συνδέθηκε με τις προσπάθειες που έγιναν με τη μεσολάβηση των ΗΠΑ για να ενταχθεί η Λιβύη σε μια σειρά αραβικών χωρών που συνάπτουν διπλωματικές σχέσεις με το Ισραήλ.
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ της Λιβύης και του Ισραήλ συζητήθηκε για πρώτη φορά σε συνάντηση μεταξύ του λίβυου πρωθυπουργού και του διευθυντή της CIA, ο οποίος επισκέφθηκε την Τρίπολη τον Ιανουάριο.
Ο Ντμπέιμπα έδωσε την αρχική έγκριση για την προσχώρηση στις Συμφωνίες του Αβραάμ, στις οποίες μεσολάβησαν οι ΗΠΑ, αλλά ανησυχούσε για τις δημόσιες αντιδράσεις σε μια χώρα γνωστή για την υποστήριξή της στον παλαιστινιακό αγώνα, δήλωσε ο αξιωματούχος.
Νωρίτερα τη Δευτέρα, το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ εξέδωσε την πρώτη επίσημη αντίδρασή του μετά τις σφοδρές αντιδράσεις εναντίον του Κοέν για την επίσημη δημοσιοποίηση της συνάντησής του με την Μανγκούς, προσπαθώντας να μεταθέσει την ευθύνη, υποστηρίζοντας ότι εξέδωσε την ανακοίνωση μόνο μετά τη «διαρροή» λεπτομερειών σχετικά με τη συνάντηση, «πίσω από την οποία δεν ήταν ούτε το γραφείο του ούτε το υπουργείο».
«Ο υπουργός Εξωτερικών και το υπουργείο Εξωτερικών έχουν δεσμευτεί να διευρύνουν τις εξωτερικές σχέσεις του Ισραήλ. Η διαρροή για τη συνάντηση με την υπουργό Εξωτερικών της Λιβύης δεν προήλθε από το υπουργείο Εξωτερικών ή το γραφείο του υπουργού Εξωτερικών», ανέφερε η ανακοίνωση των Ισραηλινών.
Νωρίτερα, ισραηλινός διπλωμάτης δήλωσε στους Times of Israel ότι η Ιερουσαλήμ αποκάλυψε τη συνάντηση αρκετές ημέρες νωρίτερα από ό,τι σκόπευε, επειδή είχε ήδη διαρρεύσει στα μέσα ενημέρωσης.
Ανώτεροι κυβερνητικοί αξιωματούχοι που επικαλούνται ισραηλινά ΜΜΕ, δήλωσαν ότι ο Κοέν προκάλεσε σοβαρή ζημιά στις εξωτερικές σχέσεις του Ισραήλ και προειδοποίησαν ότι οι άραβες ηγέτες θα αποθαρρυνθούν από τη δημιουργία στενότερων δεσμών.
O ηγέτης της ισραηλινής αντιπολίτευσης Γιαΐρ Λαπίντ δήλωσε σχετικά: «Οι χώρες βλέπουν την ανεύθυνη διαρροή σήμερα το πρωί των υπουργών Εξωτερικών του Ισραήλ και της Λιβύης και αναρωτιούνται: «Είναι αυτή μια χώρα με την οποία είναι δυνατόν να διαχειριστούν τις διμερείς σχέσεις; Είναι μια χώρα που μπορεί να εμπιστευτεί κανείς; Το περιστατικό με την υπουργό Εξωτερικών της Λιβύης ήταν ερασιτεχνικό και ανεύθυνο».
Ο ηγέτης της ισραηλινής αντιπολίτευσης είπε επίσης ότι πρόκειται για ένα «πρωινό εθνικής ντροπής» και κατηγόρησε την κυβέρνηση Νετανιάχου ότι έβαλε σε κίνδυνο την ζωή της Μανγκούς «για έναν τίτλο στα ΜΜΕ».
H επικεφαλής του Εργατικού Κόμματος του Ισραήλ, Μεράβ Μιχαέλι, δήλωσε ότι ο Κοέν «πρέπει να παραιτηθεί. Η ζημιά που έχει προκαλέσει είναι πρωτοφανής. Ένα απερίσκεπτο δημοσίευμα κατέστρεψε τη ζωή της λίβυας υπουργού που αναγκάστηκε να διαφύγει στην Τουρκία και δημιούργησε διεθνή ζημιά στο Ισραήλ».
«Κανένας σοβαρός, διακριτικός διεθνής παίκτης δεν θα θέλει πλέον να συναντήσει έναν υπουργό Εξωτερικών που ο μοναδικός του σκοπός είναι να κερδίσει πολιτικό κεφάλαιο και likes στο Twitter», πρόσθεσε.