H Ιλάρια Σάλις αλυσοδεμένη αλλά χαμογελαστή στο δικαστήριο της Ουγγαρίας | tgcom24
Επικαιρότητα

Οργή για την Ιταλίδα που οδηγήθηκε αλυσοδεμένη σε δικαστήριο της Βουδαπέστης

Η 39χρονη Ιλάρια Σάλις είναι δασκάλα από μια πόλη κοντά στο Μιλάνο, αλλά στην Ουγγαρία φαίνεται ότι αντιμετωπίζεται ως επικίνδυνη εγκληματίας. Η ίδια συνελήφθη επειδή έλαβε μέρος σε αντιδιαδήλωση ενάντια σε μια συγκέντρωση νεοναζί
Protagon Team

Οι φωτογραφίες της 39χρονης Ιλάρια Σάλις, σε δικαστήριο της Βουδαπέστης, με τα χέρια και τα πόδια της δεμένα με χειροπέδες και αλυσίδες, βρέθηκαν στα πρωτοσέλιδα των μεγάλων εφημερίδων της Ιταλίας, προκαλώντας οργή στο κοινό και την κυβέρνηση.

Η Σάλις, δασκάλα από τη Μόντσα, κοντά στο Μιλάνο, συνελήφθη στη Βουδαπέστη τον Φεβρουάριο του περασμένου έτους, καθώς έλαβε μέρος σε αντιδιαδήλωση ενάντια σε μια συγκέντρωση νεοναζί.

Οπως αναφέρει ο Guardian, η Σάλις κρατείται με τρεις κατηγορίες απόπειρας επίθεσης, ενώ κατηγορείται επίσης ότι είναι μέλος μιας ακροαριστερής οργάνωσης. Η ίδια αρνείται τις κατηγορίες, οι οποίες θα μπορούσαν να την οδηγήσουν σε φυλάκιση έως και 11 χρόνων.

«Αυτή τη φορά [η Ουγγαρία] έχει πάει το θέμα πολύ μακριά», δήλωσε ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Αντόνιο Ταγιάνι στο ραδιόφωνο της RAI.

Η υπόθεση είναι εξαιρετικά ενοχλητική για την Τζιόρτζια Μελόνι, την ιταλίδα πρωθυπουργό, καθώς αυτή και ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Ματέο Σαλβίνι έχουν στενούς δεσμούς με τον Βίκτορ Ορμπαν, τον εθνικιστή πρωθυπουργό της Ουγγαρίας.

Ο Ταγιάνι είπε ότι δεν θέλει να παρέμβει στο δικαστικό σύστημα της Ουγγαρίας, αλλά ότι «η μεταχείριση ενός κρατουμένου με αυτόν τον τρόπο είναι “πραγματικά ακατάλληλη”, και ασύμβατη με τη νομική μας κουλτούρα».

Τοιχογραφία αφιερωμένη στην Ιλάρια Σάλις στη Ρώμη (Reuters)

Ο ούγγρος πρεσβευτής κλήθηκε στο ιταλικό υπουργείο Εξωτερικών την Τρίτη 30 Ιανουαρίου για να δώσει εξηγήσεις, είπε ο Ταγιάνι, προσθέτοντας: «Είμαστε στην Ευρωπαϊκή Ενωση και υπάρχουν δικαιώματα των πολιτών που πρέπει να γίνονται σεβαστά». Ο Ταγιάνι πρότεινε να τεθεί η Σάλις σε κατ’ οίκον περιορισμό, αντί να κρατηθεί στη φυλακή.

Ο ιταλός πρεσβευτής στην Ουγγαρία επισκέφθηκε το υπουργείο Δικαιοσύνης στη Βουδαπέστη ύστερα από συνάντηση με τον πατέρα της Σάλις.

«Ηταν σοκαριστικό, την έσερναν σαν σκυλί», είπε στο ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων Ansa ένας από τους δικηγόρους της Σάλις, ο Εουτζένιο Λόσκο. «Ηταν τρέλα και το ιταλικό κράτος πρέπει να τερματίσει αυτή την κατάσταση τώρα».

Η Μελόνι, ηγέτης του κόμματος Brothers of Italy, βρισκόταν εξαρχής πολύ κοντά ιδεολογικά στον Ορμπαν. Οι δύο τους έχουν διαφωνήσει στο θέμα της Ουκρανίας, με τη Ρώμη να στέλνει χρήματα και όπλα στο Κίεβο για να το βοηθήσει να αμυνθεί ενάντια στη ρωσική εισβολή, ενώ ο Ορμπαν άσκησε βέτο σε πακέτο βοήθειας πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ από την ΕΕ προς το Κίεβο τον Δεκέμβριο.

Η Σάλις πρόκειται να δικαστεί στις 24 Μαΐου.