Ο Λου Σαγιέ σε παλιότερη φωτογραφία | YouTube
Επικαιρότητα

Οργή Γαλλίας – ΕΕ για δηλώσεις του κινέζου πρεσβευτή για την Κριμαία

Ο Λου Σαγιέ δήλωσε ότι η ουκρανική χερσόνησος, την οποία προσάρτησε παράνομα ο Πούτιν το 2014, ήταν πάντα ρωσική, καθώς και ότι οι χώρες που ανήκαν στη Σοβιετική Ενωση δεν έχουν αναγνωριστεί διεθνώς ως ανεξάρτητες!
Protagon Team

Η Γαλλία εξέφρασε την «κατάπληξή» της για τις δηλώσεις του κινέζου πρεσβευτή στο Παρίσι, ο οποίος αμφισβήτησε την ανεξαρτησία των χωρών που ανήκαν στη Σοβιετική Ενωση και το γεγονός ότι η Κριμαία ανήκει στην Ουκρανία.

Σε συνέντευξή του στο γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο LCI, ο Λου Σαγιέ εκτίμησε ότι οι χώρες που ανήκαν στη Σοβιετική Ενωση «δεν έχουν πραγματικό καθεστώς βάσει του διεθνούς Δικαίου διότι δεν υπήρξε διεθνής συμφωνία για να οριστικοποιηθεί το καθεστώς τους ως ανεξάρτητες χώρες».

Σε ό,τι αφορά την Κριμαία, την ουκρανική χερσόνησο την οποία η Ρωσία κατέλαβε και προσάρτησε παράνομα το 2014, δήλωσε: «Εξαρτάται από το πώς βλέπει κανείς το πρόβλημα. Υπάρχει η Ιστορία. Η Κριμαία αρχικά ήταν ρωσική. Ο Χρουστσόφ ήταν αυτός που προσέφερε την Κριμαία στην Ουκρανία την εποχή της Σοβιετικής Ενωσης».

Ο κινέζος διπλωμάτης ζήτησε να σταματήσει η «στρεψοδικία» στο θέμα των μετασοβιετικών συνόρων. «Τώρα το πιο επείγον είναι να σταματήσουν, να υπάρξει εκεχειρία» μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας, είπε.

Το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών επισήμανε σε ανακοίνωσή του ότι «ενημερώθηκε με κατάπληξη» για τις δηλώσεις αυτές και ζήτησε από την Κίνα «να δηλώσει αν αντικατοπτρίζουν τη θέση της, κάτι που ελπίζουμε να μην συμβαίνει».

Η Ουκρανία αναγνωρίστηκε διεθνώς «στα σύνορα τα οποία περιλαμβάνουν την Κριμαία το 1991 από το σύνολο της διεθνούς κοινότητας, περιλαμβανομένης της Κίνας, μετά την πτώση της ΕΕΣΔ ως νέο κράτος μέλος του ΟΗΕ», υπογράμμισε το Παρίσι, υπενθυμίζοντας ότι η προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία το 2014 είναι «παράνομη βάσει του διεθνούς Δικαίου».

Δήλωση έκανε και ο Ζοζέπ Μπορέλ για το θέμα:

«Απαράδεκτες οι δηλώσεις του κινέζου πρεσβευτή στη Γαλλία που αμφισβητεί την κυριαρχία των χωρών που ανεξαρτητοποιήθηκαν με το τέλος της Σοβιετικής Ένωσης το 1991» ανέφερε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ.

Ο Μπορέλ επισήμανε ότι «η ΕΕ μπορεί μόνο να υποθέσει ότι αυτές οι δηλώσεις δεν αντιπροσωπεύουν την επίσημη πολιτική της Κίνας».

Ακόμα, οι τρεις χώρες της Βαλτικής και η Ουκρανία, που αποτελούσαν τμήμα της Σοβιετικής Ενωσης, αντέδρασαν στο ίδιο μήκος κύματος.

«Είναι παράξενο να ακούμε μια παράλογη εκδοχή της “ιστορίας της Κριμαίας” από έναν αντιπρόσωπο μιας χώρας που είναι πολύ προσεκτική με τη χιλιετή ιστορία της», έγραψε στο Twitter ο Μιχαΐλο Ποντολιάκ, υψηλόβαθμος συνεργάτης του ουκρανού προέδορυ.

«Αν θέλεις να είσαι μείζων πολιτικός παίκτης, μην παπαγαλίζεις την προπαγάνδα των Ρώσων», πρόσθεσε.