Σφοδρή είναι αντίδραση και από την Αγκυρα και από τους τουρκοκύπριους πολιτικούς για την ανάρτηση του πρόεδρου των Τουρκοκυπρίων Μουσταφά Ακιντζί στην οποία παραλλήλιζε την τουρκική εισβολή στη Συρία με αυτήν στην Κύπρο το 1974.
Σε ανάρτηση στο Facebook, η οποία εν τω μεταξύ είναι πλέον ορατή μόνο για τους δικτυακούς του φίλους του (και όχι δημόσια σε όλους), ο Μουσταφά Ακιντζί γράφει μεταξύ άλλων ότι «πρέπει να δούμε εκ νέου τις σχέσεις Συρίας και Τουρκίας».
Προσθέτει ότι, «το 1974 υπηρέτησα όπως κάθε νεαρός Τούρκος στο στρατιωτικό κίνημα της Τουρκίας, το οποίο προκλήθηκε από την φασιστική ελληνική χούντα».
«Παρόλο που τότε το αποκαλούσαμε “Ειρηνευτική Επιχείρηση”, ήταν ένας πόλεμος στον οποίο χύθηκε αίμα. Και τώρα, παρόλο που την αποκαλούμε “Πηγή Ειρήνης”, δεν είναι νερό που χύνεται αλλά αίμα», τονίζει.
Σε όσα έγραψε ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων απάντησε σε έντονο ύφος ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν.
«Το λέω με τρόπο σαφή και ξεκάθαρο: έχει τελείως ξεπεράσει τα όρια», δήλωσε ο Ερντογάν, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu. Προειδοποίησε μάλιστα ότι «την κατάλληλη στιγμή θα του δώσουμε την απάντηση που αρμόζει».
Στο ίδιο μήκος κύματος είχε κινηθεί και ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Φουάτ Οκτάι. Δεν έμεινε μόνο στην «κατηγορηματική καταδίκη» του σχολίου του Ακιντζί, αλλά πρόσθεσε ότι τα οστά των τούρκων στρατιωτών που σκοτώθηκαν κατά την τουρκική εισβολή του 1974 στην Κύπρο «θα πρέπει να στριφογυρίζουν στους τάφους τους».
Οχι τυχαία, την ίδια ώρα, ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλουτ Τσαβούσογλου, ανέβασε στο λογαριασμό του στο Twitter βίντεο, με το οποίο εξυμνεί τον πρώην κατοχικό ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς.
Εν τω μεταξύ, πυρά δέχεται ο Μουσταφά Ακιντζί και από τους πολιτικούς του αντιπάλους. Το Sigma Live ανέφερε ότι σήμερα Δευτέρα το κόμμα του λεγόμενου «πρωθυπουργού» του ψευδοκράτους Ερσίν Τατάρ, πρόκειται να συνεδριάσει εκτάκτως με αποκλειστικό θέμα συζήτησης την τοποθέτηση του Ακιντζί.
Σε ερώτημα μάλιστα στον Τατάρ αν το κόμμα του θα ζητήσει την παραίτηση του Ακιντζί, αυτός δεν το απέκλεισε παραπέμποντας στην έκτακτη συνεδρίαση.
Αλλά και ο «υπουργός Εξωτερικών» του ψευδοκράτους Κουντρέτ Οζερσάι χαρακτήρισε τη δήλωση ατυχή, λέγοντας ότι ο κ. Ακιντζί, όπως και ο κάθε «πρόεδρος» (ενν. του κατοχικού καθεστώτος) που πέρασε από τις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό η λέξη που πάντοτε είχε στο στόμα ήταν η λέξη ασφάλεια.
Τι έγραψε ο Ακιντζί
Η επίμαχη ανάρτηση του τουρκοκύπριου ηγέτη στο Facebook, ανέφερε τα εξής:
«Μερικές φορές το να είσαι σιωπηλός δεν είναι επειδή δεν έχεις λόγια να πεις. Μερικές φορές τα πράγματα είναι τόσο περίπλοκα που είναι αδύνατο να πεις “ναι” ή “όχι” . Εάν δεν μπορείτε να δείτε την ευκαιρία να επηρεάσετε την κατάσταση με αυτά που λέτε, μπορεί επίσης να χρειαστεί να μείνετε σιωπηλός.
» Πρέπει να δημιουργήσουμε μια κατάσταση, όπου η Συρία μπορεί να φροντίσει τα δικά της όρια εδάφους και η Τουρκία μπορεί να νιώσει ασφαλής. Για αυτό πιστεύω ότι θα ήταν μεγάλο όφελος να δούμε εκ νέου τις σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Συρίας. Πέρα από αυτό, είναι η μεγαλύτερη επιθυμία μου να δω τις σχέσεις της Τουρκίας με άλλες χώρες της περιοχής, συμπεριλαμβανομένης της Αιγύπτου. Σε συνεργασία με την ΕΕ, μια Τουρκία που θα είναι καλύτερη για όλους.
» Οταν ήμουν 27 χρονών το 1974, υπηρέτησα όπως κάθε νεαρός Τούρκος στο στρατιωτικό κίνημα της Τουρκίας, το οποίο προκλήθηκε από την φασιστική ελληνική χούντα. Οι φίλοι μου μαρτύρησαν στο πλευρό μου σε μάχη στην Λευκωσία· όπως πολλοί από εμάς, έζησα τι σημαίνει πόλεμος. Παρόλο που τότε το αποκαλούσαμε “Ειρηνευτική Επιχείρηση”, ήταν ένας πόλεμος στον οποίο χύθηκε αίμα. Και τώρα, παρόλο που την αποκαλούμε “Πηγή Ειρήνης”, δεν είναι νερό που χύνεται αλλά αίμα. Γι’ αυτό και η μεγαλύτερη επιθυμία μου είναι να ξεκινήσει ο διάλογος και η διπλωματία όσο το δυνατόν συντομότερα».