463
Από εκδήλωση υπέρ του πολιτικού κρατούμενου στην Τουρκία, Οσμάν Καβαλά | YouTube

Οργή Ερντογάν για την έκκληση των «δέκα» να αποφυλακιστεί ο Οσμάν Καβαλά

Protagon Team Protagon Team 19 Οκτωβρίου 2021, 14:57
Από εκδήλωση υπέρ του πολιτικού κρατούμενου στην Τουρκία, Οσμάν Καβαλά
|YouTube

Οργή Ερντογάν για την έκκληση των «δέκα» να αποφυλακιστεί ο Οσμάν Καβαλά

Protagon Team Protagon Team 19 Οκτωβρίου 2021, 14:57

Οργισμένος από την κοινή δήλωση δέκα χωρών (της Γερμανίας, των ΗΠΑ, της Γαλλίας, της Ολλανδίας, της Φινλανδίας, της Δανίας, της Σουηδίας, του Καναδά, της Νορβηγίας και της Νέας Ζηλανδίας) διά των πρεσβευτών τους στην Αγκυρα, για την άμεση αποφυλάκιση του εκδότη-ακτιβιστή Οσμάν Καβαλά, ο Ερντογάν πέρασε στην αντεπίθεση, δίνοντας εντολή να κληθούν για εξηγήσεις οι δέκα διπλωματικοί αντιπρόσωποι στο υπουργείο Εξωτερικών.

Οπως μετέδωσε το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, οι πρεσβευτές των δέκα χωρών κλήθηκαν στο τουρκικό ΥΠΕΞ για να τους επιδοθεί διάβημα διαμαρτυρίας, για την απαράδεκτη -όπως χαρακτηρίζεται- παρέμβασή τους σε «μία νομική διαδικασία που διεξάγεται από την ανεξάρτητη τουρκική δικαιοσύνη», η οποία -όπως διαμηνύει η Αγκυρα- δεν θα επηρεαστεί από τέτοιες ανεύθυνες δηλώσεις.

Ο Οσμάν Καβαλά παραμένει εδώ και τέσσερα χρόνια έγκλειστος τις τουρκικές φυλακές, χωρίς να έχει καταδικαστεί για κάποια από τις κατηγορίες που του αποδίδονται.

Ο 63χρονος Καβαλά συνελήφθη τον Οκτώβριο του 2017 με διάφορες κατηγορίες, σχετιζόμενες με τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στο πάρκο Γκεζί το 2013 και το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016.

Αφού αθωώθηκε πέρυσι για τη συμμετοχή του στις διαδηλώσεις του 2013, συνελήφθη την επομένη και στη συνέχεια προφυλακίστηκε, κατηγορούμενος αυτή τη φορά ότι επεδίωξε να ανατρέψει την κυβέρνηση κατά την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016, καθώς και για κατασκοπεία.

Ο ίδιος αρνείται όλες τις κατηγορίες, ωστόσο παρά την καταδίκη της Αγκυρας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, τον Δεκέμβριο του 2019, και παρότι ο επιχειρηματίας δεν έχει καταδικαστεί, παραμένει στη φυλακή, κινδυνεύοντας ακόμη και με ισόβια κάθειρξη. Θα εμφανιστεί και πάλι ενώπιον δικαστηρίου στις 26 Νοεμβρίου.

Οργανώσεις προάσπισης δικαιωμάτων έχουν χαρακτηρίσει τις δίκες του Καβαλά συμβολικές της καταστολής ενάντια σε αντιφρονούντες στην Τουρκία.

Ο Οσμάν Καβαλά στο Ευρωκοινοβούλιο, το 2014 – Dursun Aydemir/Anadolu Agency/Getty Images

Στην κοινή τους δήλωση, οι δέκα πρεσβευτές ζήτησαν μία δίκαιη και ταχεία επίλυση της υπόθεσης Καβαλά.

«Οι συνεχείς καθυστερήσεις στη δίκη του, συμπεριλαμβανομένης της συγχώνευσης διαφορετικών υποθέσεων και της δημιουργίας νέων μετά από μια προηγούμενη αθώωση, επισκιάζουν τον σεβασμό στη δημοκρατία, το κράτος δικαίου και τη διαφάνεια στο τουρκικό δικαστικό σύστημα», αναφέρουν μεταξύ άλλων και προσθέτουν:

«Λαμβάνοντας υπόψη τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για το θέμα, καλούμε την Τουρκία να διασφαλίσει την επείγουσα αποφυλάκισή του».

Στην πρώτη αντίδραση του τουρκικού καθεστώτος, ο υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού χαρακτήρισε «απαράδεκτο πρέσβεις να κάνουν μια σύσταση και υπόδειξη στο δικαστικό σώμα σε μια υπόθεση που βρίσκεται σε εξέλιξη», υποστηρίζοντας ότι η Τουρκία είναι ένα δημοκρατικό κράτος δικαίου.

«Η σύστασή σας και η υπόδειξή σας ρίχνει σκιά στην κατανόησή σας για τον νόμο και τη δημοκρατία», σχολίασε ο Σοϊλού, ενώ μόλίς τον περασμένο Σεπτέμβριο το Συμβούλιο της Ευρώπης είχε ζητήσει την άμεση αποφυλάκιση μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου, απειλώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση θα ξεκινήσει τη διαδικασία κυρώσεων σε βάρος της Αγκυρας (απόφαση που θα μπορούσε να ληφθεί κατά την προσεχή σύνοδο του Συμβουλίου στις 30 Νοεμβρίου-2 Δεκεμβρίου).

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...