566
O λόρδος Σεμπάστιαν Κόε ανέλαβε καθήκοντα μη εκτελεστικού μέλους στο δ.σ. της SAZKA Entertainment AG | REUTERS/Matthew Childs

ΟΠΑΠ: Ο λόρδος Σεμπάστιαν Κόε νέο μέλος του δ.σ. της SAZKA Entertainment AG

Protagon Team Protagon Team 17 Σεπτεμβρίου 2021, 12:21
O λόρδος Σεμπάστιαν Κόε ανέλαβε καθήκοντα μη εκτελεστικού μέλους στο δ.σ. της SAZKA Entertainment AG
|REUTERS/Matthew Childs

ΟΠΑΠ: Ο λόρδος Σεμπάστιαν Κόε νέο μέλος του δ.σ. της SAZKA Entertainment AG

Protagon Team Protagon Team 17 Σεπτεμβρίου 2021, 12:21

Ο τέσσερις φορές χρυσός ολυμπιονίκης, νυν πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Στίβου και ηγετική φυσιογνωμία του παγκόσμιου αθλητισμού, λόρδος Σεμπάστιαν Κόε αναλαμβάνει καθήκοντα μέλους του διοικητικού συμβουλίου της SAZKA Entertainment AG, του μεγαλύτερου παρόχου λοταριών στην Ευρώπη, με συμμετοχή και στον ΟΠΑΠ. Η τοποθέτηση του λόρδου Κόε ως το πρώτο μη εκτελεστικό μέλος του διοικητικού συμβουλίου, έχει τεθεί σε ισχύ από τις 14 Σεπτεμβρίου 2021.

Παγκοσμίως γνωστός από τη συμμετοχή του στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1980 στη Μόσχα, όπου κέρδισε το χρυσό μετάλλιο στα 1.500 μέτρα και το αργυρό μετάλλιο στα 800 μέτρα, μια επιτυχία που επανέλαβε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1984 στο Λος Άντζελες, ο Σεμπάστιαν Κόε, φού αποσύρθηκε από τον αθλητισμό το 1990, έχοντας δώδεκα παγκόσμια ρεκόρ στο ενεργητικό του, εξελέγη βουλευτής με το Συντηρητικό Κόμμα και διετέλεσε προσωπικός σύμβουλος του Ουίλιαμ Χέιγκ, τότε αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης της Βρετανίας.

Το 2004 ανέλαβε πρόεδρος της Επιτροπής Διεκδίκησης των Ολυμπιακών Αγώνων «Λονδίνο 2012». Επειτα από την επιτυχία της διεκδίκησης έναντι του Παρισιού, της Μόσχας, της Νέας Υόρκης και της Μαδρίτης, ανέλαβε καθήκοντα προέδρου της οργανωτικής επιτροπής των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων του 2012 στο Λονδίνο.

Βουλευτής του Συντηρητικού Κόμματος στην Κορνουάλη από το 1992 μέχρι το 1997,  το 2000 έγινε μέλος της Βουλής των Λόρδων λαμβάνοντας τον τίτλο Βαρώνος Κόε.

Το 2007 εξελέγη αντιπρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Κλασικού Αθλητισμού (IAAF)

Το 2015 εξελέγη πρόεδρος της IAAF και το 2019 επανεξελέγη για μια ακόμη θητεία. Από τη θέση αυτή, έχει διαδραματίσει ηγετικό ρόλο στις προσπάθειες του κλασικού αθλητισμού παγκοσμίως να διαχειριστεί τον αντίκτυπο της πανδημίας του κορονοϊού. Σε αυτές συμπεριλαμβάνεται η επιτυχημένη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων στο Τόκιο.

Το 2020 εξελέγη μέλος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής.

Η SAZKA Entertainment αποτελεί θυγατρική του Ομίλου KKCG, του παγκόσμιου επενδυτικού ομίλου που ιδρύθηκε από τον τσέχο επιχειρηματία Κάρελ Κόμαρεκ (φωτογραφία κάτω). Πέρα από τη  συµµετοχή στον ΟΠΑΠ, στο χαρτοφυλάκιο της SAZKA βρίσκονται η τσεχική λοταρία SAZKA, η Casinos Austria, η Austrian Lotteries και η LOTTOITALIA.

Υπό την ηγεσία του Κόμαρεκ, η KKCG έχει αναπτυχθεί δυναμικά τα τελευταία 25 χρόνια, διαθέτοντας ένα χαρτοφυλάκιο επενδύσεων επικεντρωμένο στην ψυχαγωγία και τα τυχερά παιχνίδια, την ενέργεια και την εξόρυξη και παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου, τις τεχνολογίες και τη βιοϊατρική, αλλά και σε δραστηριότητες όπως ο τουρισμός και το real esate.

Με την ιδιότητα του προέδρου του διοικητικού συμβουλίου της SAZKA Entertainment, ο κύριος Κόμαρεκ δήλωσε: «Καθ’ όλη τη μακρά και επιτυχημένη σταδιοδρομία του, ο λόρδος Κόε έχει αποτελέσει κορυφαία προσωπικότητα του παγκόσμιου αθλητισμού, της πολιτικής και της επιχειρηματικότητας. Η ένταξή του στην ομάδα μας, ως το πρώτο ανεξάρτητο, μη εκτελεστικό μέλος του διοικητικού συμβουλίου, είναι τιμή για εμάς. Η έλευσή του ενδυναμώνει ιδιαίτερα τη διεθνή προοπτική μας και τις προσπάθειές μας να μεγιστοποιήσουμε την άντληση κεφαλαίων για κοινωφελείς σκοπούς σε όλες τις αγορές που δραστηριοπούμαστε».

Με αφορμή την ανάληψη των νέων καθηκόντων του, ο Σεμπάστιαν Κόε δήλωσε: «Εδώ και χρόνια, έχω διαπιστώσει ότι τα κονδύλια που προέρχονται από λοταρίες έχουν τεράστια συνεισφορά στην ανάπτυξη του αθλητισμού παγκοσμίως, από το ερασιτεχνικό έως το κορυφαίο επίπεδο. Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος που εντάσσομαι σε μία ομάδα με αποδεδειγμένο ιστορικό επιτυχιών στη στήριξη του αθλητισμού σε όλα τα επίπεδα και όλες τις χώρες που δραστηριοποιείται. Ο ρόλος μου θα είναι να διασφαλίσουμε την περαιτέρω εξέλιξη των ενεργειών μας για τη στήριξη του αθλητισμού και ότι η SAZKA Entertainment αποτελεί ηγέτιδα δύναμη ως προς την χρηματοδότηση του ερασιτεχνικού και επαγγελματικού αθλητισμού, στο κορυφαίο επίπεδο του, ανά την Ευρώπη και όχι μόνο».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...