Αφιξη του υπουργού Προστασίας του Πολίτη και του αν. υπουργού Αθλητισμού Γιάννη Βρούτση στον Αρειο Πάγο | Menelaos Myrillas / SOOC
Επικαιρότητα

Οπαδική βία: Ποιες υποθέσεις μπαίνουν στο μικροσκόπιο της Δικαιοσύνης

Φάκελοι για πρόσωπα «υψηλού κινδύνου» και αιματηρά επεισόδια σε βάθος δεκαετίας παραδόθηκαν από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη και τον αναπληρωτή υπουργό Αθλητισμού στην Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Τα υπουργεία παραπέμπουν, μεταξύ άλλων, στις δολοφονίες Φιλόπουλου (2007), Καμπανού (2022) και Κατσούρη (2023)
Protagon Team

Φακέλους με περίπου 200 ονόματα φερόμενων ως χούλιγκαν και παλαιότερες υποθέσεις αθλητικής βίας κατέθεσαν στη Δικαιοσύνη ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Οικονόμου, και ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού, Γιάννης Βρούτσης, οι οποίοι συνάντησαν την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Γεωργία Αδειλίνη, νωρίτερα την Τρίτη, στη σκιά των αιματηρών επεισοδίων στου Ρέντη και τα μέτρα που ανακοινώθηκαν για την καταπολέμηση του φαινομένου.

Πιο συγκεκριμένα, στην Εισαγγελέα παραδόθηκαν τα στοιχεία για περίπου 200 «high risk» οπαδούς (30-35 από καθεμία από τις μεγάλες ομάδες ΑΕΚ, ΟΣΦΠ, ΠΑΟ, ΠΑΟΚ και ΑΡΗ), σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «Καθημερινής».

«Τα συγκεκριμένα πρόσωπα θεωρούνται οι πιο σκληροί χούλιγκαν και όλα έχουν στο παρελθόν κατηγορηθεί για διάφορα αδικήματα, όπως για σωματικές βλάβες, ναρκωτικά και κατοχή και χρήση φωτοβολίδων» ανέφερε η εφημερίδα.

Επιπλέον, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη παρέπεμψε σε περίπου 30 υποθέσεις μεταξύ των οποίων:

Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη υπέβαλε στον Αρειο Πάγο τα ενημερωτικά που έχουν συντάξει οι κατά τόπους αρμόδιες αστυνομικές διευθύνσεις και ζήτησε αναβάθμιση της ποινικής έρευνας.

Επιπλέον, κατέθεσε έκθεση της Κρατικής Ασφάλειας για τους χούλιγκαν που συμμετέχουν σε δράσεις του αντιεξουσιαστικού χώρου και της Ακροδεξιάς. Στη λίστα αναφέρονται τα ονόματα 40 ατόμων που συμπεριλαμβάνονται στην «αρχική λίστα» των 200.

Από την πλευρά του, το υπουργείο Αθλητισμού παρέδωσε στη Δικαιοσύνη φάκελο που περιείχε δεκάδες εμπρηστικές ανακοινώσεις και ρητορική μίσους μεταξύ οργανωμένων οπαδών ελληνικών ομάδων, σε βάθος τριετίας. Μεταξύ άλλων περιλαμβάνονται περιστατικά με πανό υποστήριξης χούλιγκαν για τους συλληφθέντες της δολοφονίας Καμπανού, πανό οπαδών ελληνικής ομάδας για τους κροάτες χούλιγκαν, καθώς και «πόλεμος» ανακοινώσεων μεταξύ οργανωμένων οπαδών μετά τη δολοφονία Κατσούρη, ανέφερε η «Καθημερινή».

Εμπεριέχει, ακόμη, περιστατικά απειλών και επιθέσεων εναντίον διαιτητών και δημοσιογράφων σε βάθος δεκαετίας. Μεταξύ άλλων συμπεριλαμβάνονται οι πρόσφατες απειλές που δέχθηκε ο διαιτητής Τάσος Παπαπέτρου, ο εμπρηστικός μηχανισμός στο κατάστημα του διαιτητή Ανδρέα Γκάμαρη, καθώς και δηλώσεις ποδοσφαιρικών παραγόντων.