Οι αυξήσεις στη φορολογία, τόσο την άμεση όσο και την έμμεση, κατά τη διετία 2015-2016 επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ήταν οι μεγαλύτερες στον κόσμο για εκείνο το διάστημα, αποκαλύπτει η έκθεση του ΟΟΣΑ.
Όπως αναφέρεται σχετικά, οι αυξήσεις φτάνουν το 3% του ΑΕΠ, με τους έμμεσους φόρους και τον φόρο εισοδήματος να συμβάλλουν περισσότερο. Αντίθετα, μειώθηκε οριακά ο φόρος περιουσίας. Συνολικά, στο διάστημα 2007- 2016 στην Ελλάδα οι φόροι ως ποσοστό του ΑΕΠ αυξήθηκαν κατά 7,4%.
Ακόμη, μεταξύ του 2000 και του 2016, τουλάχιστον 20 χώρες του ΟΟΣΑ είχαν αύξηση στη φορολογία της ακίνητης περιουσίας. Μεταξύ τους και η Ελλάδα που ελέω ΕΝΦΙΑ είναι στην έκτη θέση πίσω από τη Μεγάλη Βρετανία, τη Γαλλία, το Λουξεμβούργο, το Βέλγιο και τον Καναδά.
Εν τω μεταξύ το 2015-2016 στην Ελλάδα μειώθηκαν οι κρατικές δαπάνες ως ποσοστό του ΑΕΠ περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη χώρα.
Η διόλου αξιοζήλευτη πρωτιά της Ελλάδας, σύμφωνα πάντα με τον ΟΟΣΑ, φαίνεται και σε μια τρίτη παράμετρο. Η χώρα μας ήταν η μοναδική που κατάφερε να επιβάλει τόσο μεγάλες αυξήσεις στη φορολογία ενώ είχε μικρότερη ανάπτυξη.
Οι πίνακες και τα διαγράμματα της έκθεσης είναι αποκαλυπτικά.
Στο διάγραμμα που ακολουθεί φαίνεται ότι η Ελλάδα, στην άκρη δεξιά, έχει την μεγαλύτερη αύξηση στους φόρους.
Σε αυτό παρακάτω φαίνεται η απομονωμένη Ελλάδα (GRC) πάνω αριστερά με την μεγάλη αύξηση των φόρων και την ακόμη μεγαλύτερη μείωση των δαπανών.
Στον υπόλοιπο κόσμο η εικόνα διαφέρει σημαντικά από αυτή που βιώνουν οι έλληνες πολίτες.
Ο ΟΟΣΑ καταγράφει μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων ακόμα και σε χώρες που είχαν παραδοσιακά υψηλούς συντελεστές και ελάφρυνση των φορολογικών βαρών για τους εργαζόμενους με σταθεροποίηση των συντελεστών του ΦΠΑ.
Από το 2000 ο μέσος συντελεστής φόρου επιχειρήσεων στις χώρες του ΟΟΣΑ έχει πέσει από το 32,5% στο 23,9% το 2018. Αντίθετα στην Ελλάδα αυξάνονται και οι φορολογικές επιβαρύνσεις για τις επιχειρήσεις, αλλά και οι επιβαρύνσεις με τη μορφή ασφαλιστικών εισφορών.