Ο υπουργός Εξωτερικών Νικος Δένδιας ενώ τοποθετείται επί της ένστασης αντισυνταγματικότητας | INTIMEnews
Επικαιρότητα

Ονομαστική ψηφοφορία την Πέμπτη για την κύρωση της συμφωνίας με την Αίγυπτο

Καυστικό σχόλιο από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο για το αίτημα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Απερρίφθη η ένσταση αντισυνταγματικότητας που υπέβαλε η Ελληνική Λύση, εν αναμονή των τοποθετήσεων του Πρωθυπουργού και των αλλων πολιτικών αρχηγών
Protagon Team

Αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας για την κύρωσης της συμφωνίας Ελλάδος-Αιγύπτου για την οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) υπέβαλε ο ΣΥΡΙΖΑ, δια του εισηγητή του (και πρώην υπουργού Εξωτερικών) Γιώργου Κατρούγκαλου.

Οπως είπε ο κ. Κατρούγκαλος, τα κόμματα πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους απέναντι στην Ιστορία σε μια στιγμή κατά την οποία η ελληνοτουρκική κρίση λαμβάνει τρομακτικές διαστάσεις.

Σημειώνεται ότι ΝΔ και ΚΙΝΑΛ έχουν δηλώσει ότι θα υπερψηφίσουν τόσο τη συμμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ με την Αίγυπτο, όσο και αυτή με την Ιταλία.

«Ναι» στη συμφωνία με την Ιταλία και «παρών» σε εκείνη με την Αίγυπτο θα πει ο ΣΥΡΙΖΑ -σε μία στάση που κυρίως υπηρετεί τις εσωκομματικές ισορροπίες- ενώ αρνητική ψήφο σε αμφότερα τα κείμενα θα δώσουν ΚΚΕ και ΜέΡΑ25. Η Ελληνική Λύση επιφυλάσσεται για την τελική στάση της στην Ολομέλεια.

Οπως ανακοίνωσε το προεδρείο της Βουλής, η ονομαστική ψηφοφορία θα διεξαχθεί την Πέμπτη από τις 15:00 έως τις 20:00, με σταδιακή προσέλευση των βουλευτών στην αίθουσα της Ολομέλειας, λόγω των υγειονομικών μέτρων που τηρεί η Βουλή  (60 βουλευτές ανά ώρα).

Ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε ονομαστική ψηφοφορία για την κύρωση μίας συμφωνίας στην οποία έχει προαναγγείλει ότι θα πει «παρών», σχολίασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, εκφράζοντας την έκπληξή του για το αίτημα που υπέβαλε ο κ. Κατρούγκαλος κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια και για μία ακόμη φορά χαρακτήρισε ανεύθυνο και αδιανόητο να μην παίρνει θέση η αξιωματική αντιπολίτευση για ένα τόσο σημαντικό και εθνικά ευαίσθητο θέμα.

Η συζήτηση ξεκίνησε με ένσταση αντισυνταγματικότητας από την Ελληνική Λύση, η οποία και απορρίφθηκε.

Ο παριστάμενος υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, αναφέρθηκε σε πρόδηλο νομικό σφάλμα, καθώς στην κύρωση των συμφωνιών αυτών δεν έχει εφαρμογή το άρθρο 28 παρ. 3 του Συντάγματος (απόλυτη πλειοψηφία για ψήφιση νόμου που περιορίζει την εθνική κυριαρχία) που επικαλέστηκε ο εκπρόσωπος της Ελλ. Λύσης Κων/νος  Χήτας, αλλά το 28 παρ. 1* (εφαρμογή Διεθνούς Δικαίου με αμοιβαιότητα).

Ο κ. Χήτας είχε αναφέρει ότι οι συμφωνίες είναι επιζήμιες για την πατρίδα και μειώνουν την εθνική κυριαρχία της διότι προβλέπουν μειωμένη επήρεια ελληνικών νησιών.

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Κατρούγκαλος είπε ότι υπάρχει θέμα ακολουθούμενης μεθοδολογίας αλλά όχι θέμα περιορισμού εθνικής κυριαρχίας.

Από το Κίνημα Αλλαγής ο Ανδρέας Λοβέρδος είπε ότι η αίτηση είναι “εκτός θέματος”, ενώ από το ΜέΡΑ25 η Σοφία Σακοράφα σημείωσε ότι η αμοιβαιότητα έχει τηρηθεί.