Σχεδόν έξι χρόνια μετά τη μετονομασία του αγοριού, οι γονείς του οκτάχρονου σήμερα Πούτιν Τζουράεφ λένε ότι το μετανιώνουν και θέλουν να τον αποκαλούν και πάλι Ρασούλ, όπως ήταν το κανονικό του όνομα.
«Οι γονείς ήρθαν πάλι σε εμάς», είπε η Αικατερίνα Μπέλους, επικεφαλής του γραφείου μητρώου της περιοχής Αλεξαντρόφσκι στην περιφέρεια Βλαντίμιρ, ανατολικά της Μόσχας. «Αυτή τη στιγμή συζητάμε μαζί τους. Ας πούμε απλώς ότι μετάνιωσαν που το έκαναν» είπε στην τοπική εφημερίδα New City of Alexandrovsk.
Ο εξάδελφος του μικρού Πούτιν, ο οποίος ονομάστηκε Σοϊγκού προς τιμήν του υπουργού Αμυνας της Ρωσίας, Σεργκέι Σοϊγκού, προς το παρόν θα διατηρήσει το όνομά του, προσέθεσε, σύμφωνα με τους Times.
Η οικογένεια μετακόμισε στη Ρωσία τη δεκαετία του 1990 κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου στο Τατζικιστάν και έχουν όλοι πάρει τη ρωσική υπηκοότητα. Το 2016, ο παππούς του αγοριού, Ραχμόν Τζουράεφ, θαυμαστής του ρώσου προέδρου, διάβασε ότι ένας αιγύπτιος δημοσιογράφος είχε ονομάσει τον γιο του Βλαντίμιρ Βλαντιμίροβιτς Πούτιν.
«Ο Βλαντίμιρ Πούτιν είναι ο νούμερο ένα άνθρωπος στον κόσμο για μένα. Δυνατός, έξυπνος και μορφωμένος. Ο εγγονός μου μοιάζει πολύ με τον Πούτιν ως παιδί, και εγώ, χωρίς δισταγμό, αποφάσισα να αλλάξω το όνομα του παιδιού» είχε πει ο Τζουράεφ τότε στη ρωσική υπηρεσία του BBC.
Ο Πούτιν θεωρείτο σπουδαίος ηγέτης στο Τατζικιστάν, με ποπ συγκροτήματα να του αφιερώνουν τραγούδια και τη φωτογραφία του να είναι κρεμασμένη σε πολλά σπίτια.
Μετά την εισβολή στην Ουκρανία, ο πρόεδρος έχει γίνει λιγότερο δημοφιλής. Οι ρώσοι αξιωματικοί στρατολόγησης έχουν απλώσει τα δίχτυα τους στα τζαμιά της χώρας για να στρατολογήσουν μετανάστες από το Τατζικιστάν, το Κιργιστάν, το Καζακστάν και το Τουρκμενιστάν, προσφέροντας καλές αμοιβές και ρωσική υπηκοότητα για όσους θέλουν να πάνε να πολεμήσουν στην Ουκρανία.
Ωστόσο, υπήρξαν πολλές αναφορές για στρατιώτες από την κεντρική Ασία που υφίστανται εκφοβισμό και ξυλοδαρμούς από ρώσους συντρόφους τους. Μερικοί έχουν στρατολογηθεί παρά τη θέλησή τους ή εξαπατήθηκαν προκειμένου να υπογράψουν, όπως είπαν στο Eurasianet ακτιβιστές για τα δικαιώματα των μεταναστών.