| INTIMEnews
Επικαιρότητα

Κριτική δικαστών κατά Αδωνι Γεωργιάδη για το βούλευμα της Νovartis

Σε ανακοίνωσή του το δ.σ. της Ενωσης Δικαστικών Λειτουργών του Συμβουλίου της Επικρατείας εκφράζει την έντονη αποδοκιμασία του «στην αδόκητη, απρεπή αμετροέπεια με την οποία εκφράσθηκε για τα πέντε μέλη του Δικαστικού Συμβουλίου, αλλά και, ονομαστικώς, για τον μέχρι προ ολίγων ημερών Πρόεδρο του ΣτΕ, Δημήτριο Σκαλτσούνη», ο υπουργός Ανάπτυξης
Protagon Team

Εντονη αποδοκιμασία για την «αδόκητη, απρεπή αμετροέπεια» -όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται-  με την οποία εκφράστηκε ο υπουργός Ανάπτυξης, Αδωνις Γεωργιάδης,  για τα πέντε μέλη του Δικαστικού Συμβουλίου του Ειδικού Δικαστηρίου περί ευθύνης υπουργών που συμμετείχαν στην έκδοση του βουλεύματος στην υπόθεση της Novartis, αλλά και «ονομαστικώς, για τον μέχρι προ ολίγων ημερών (30/6) πρόεδρο του ΣτΕ» Δημήτριο Σκαλτσούνη, εκφράζει σε ανακοίνωση του το διοικητικό συμβούλιο της Ενωσης Δικαστικών Λειτουργών του Συμβουλίου της Επικρατείας, λίγες ημέρες μετά τη σχετική ανακοίνωση από τη μειοψηφία της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων.

Σχολιάζοντας στην ΕΡΤ το βούλευμα που εξέδωσαν τα μέλη του Δικαστικού Συμβουλίου που χειρίστηκαν την πολύκροτη υπόθεση Νοvartis, o κ. Γεωργιάδης αφενός διέψευσε τα δημοσιεύματα που ανέφεραν ότι ζήτησε συγνώμη και αφετέρου, εμμένοντας στην αρχική του άποψη, επέκρινε τους δικαστές λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Στη δημοκρατία όλοι κρίνονται και οι δικαστές γι’ αυτά που γράφουν και ο καθένας αποφασίζει πώς θέλει να τελειώσει την καριέρα του σε ντροπή ή σε τιμή».

Ο υπουργός Ανάπτυξης αμφισβήτησε το περιεχόμενο του παραπεμπτικού βουλεύματος για τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης της κυβέρνησης Τσίπρα, Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, και την πρώην επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς, Ελένη Τουλουπάκη, τονίζοντας χαρακτηριστικά πως δεν μπορεί ο πρώην αναπληρωτής υπουργός να άσκησε πιέσεις για άλλες υποθέσεις σε δικαστές και να μην το έκανε για τη Novartis, ότι δηλ. «δεν ήταν κακός σε κάποιες περιπτώσεις και καλός σε μία άλλη».

«Η ιδέα ότι οι δικαστές ήθελαν να σώσουν τους συναδέλφους τους μου προκαλεί φρίκη», ήταν μία ακόμη χαρακτηριστική αναφορά του, που όπως ήταν επόμενο προκάλεσε την αντίδρασή τους.

«Προσβάλλοντας τους ανώτατους δικαστές που συμμετείχαν στο Συμβούλιο ανέφερε ότι έγινε απόπειρα “κουκουλώματος” της υπόθεσης για χάρη συναδέλφων δικαστικών λειτουργών και ότι αποτελεί επιλογή για κάθε δικαστή να τελειώνει την καριέρα του με τιμή ή με ντροπή […] Ο σεβασμός στη Δικαιοσύνη δεν είναι συγκυριακός ούτε εξαρτάται από το πόσο αρεστή είναι κάθε φορά η απόφαση στους εμπλεκομένους. Τα μέλη της Κυβέρνησης και του Κοινοβουλίου οφείλουν με την στάση τους να αποτελούν παράδειγμα μίμησης για τους πολίτες», ανέφερε μεταξύ άλλων στη ανακοίνωσή της η μειοψηφία του δ.σ. της ΕΔΕ και την Δευτέρα ήρθε η αντίδραση από το διοικητικό συμβούλιο της Ενωσης Δικαστικών Λειτουργών του ΣτΕ.

Ειδικά για τον κ. Σκαλτσούνη, η Ενωση σημειώνει ότι «υπήρξε δικαστής εφάμιλλος των κρατίστων που είχε ποτέ η Ελληνική Δικαιοσύνη και εκείνο που πάντα χαρακτήριζε τον εν υπηρεσία βίο του ήταν το ανεπίληπτο δικαστικό ήθος» και προσθέτει: «Αυτό που πάντα κυριαρχούσε κατά τη μόρφωση της δικανικής του κρίσεως ήταν η αμερόληπτη, ευθαρσής και νηφάλια θεώρηση προσώπων και πραγμάτων».

Αναλυτικά η ανακοίνωση από το δ.σ. της Ενωσης Δικαστικών Λειτουργών του ΣτΕ έχει ως εξής:

«Ο Υπουργός κ. Άδωνις – Σπυρίδων Γεωργιάδης προέβη, προσφάτως, σε δημόσια δήλωση επ’ ευκαιρία της ομοφώνου κρίσεως του πενταμελούς Δικαστικού Συμβουλίου περί την ποινική ευθύνη πολιτικών προσώπων και δικαστικών λειτουργών. Η δήλωση έτυχε της πρέπουσας απαντήσεως από τη γραφίδα αρμοδίων, μεταξύ των οποίων η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων.

Μολοντούτο, η Ένωση Δικαστικών Λειτουργών του Συμβουλίου της Επικρατείας, εμείς τα μέλη της, αισθανόμαστε την ανάγκη να λάβουμε θέση επί της δηλώσεως του κ. Υπουργού. Και τούτο, όχι για να επαυξήσουμε τις δοθείσες απαντήσεις – ήταν τόσο περιεκτικές όσο απαιτούσε η σοβαρότητα της αιτίας που τις προκάλεσε και τόσο σύντομες όσο επέβαλαν οι περιστάσεις- αλλά για να εκφράσουμε την έντονη αποδοκιμασία μας στην αδόκητη, απρεπή αμετροέπεια με την οποία εκφράσθηκε για τα πέντε μέλη του Δικαστικού Συμβουλίου, αλλά και, ονομαστικώς, για τον μέχρι προ ολίγων ημερών (30/6) Πρόεδρο του Δικαστηρίου μας.

Η κριτική των δικαστικών αποφάσεων είναι ωφέλιμη, μα και αναγκαία· όχι όμως οι προσβολές του προσώπου των δικαστικών λειτουργών που τις έλαβαν. Γι’ αυτό και νιώθουμε την ηθική υποχρέωση να ενημερώσουμε τους συμπολίτες μας ότι ο επίτιμος πλέον Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας υπήρξε δικαστής εφάμιλλος των κρατίστων που είχε ποτέ η Ελληνική Δικαιοσύνη. Εκείνο που πάντα χαρακτήριζε τον εν Υπηρεσία βίο του κ. Δημητρίου Σκαλτσούνη ήταν το ανεπίληπτο δικαστικό ήθος. Αυτό που πάντα κυριαρχούσε κατά τη μόρφωση της δικανικής του κρίσεως ήταν η αμερόληπτη, ευθαρσής και νηφάλια θεώρηση προσώπων και πραγμάτων. Αυτή τη δικαστική προσωπικότητα έπληξε ο κ. Υπουργός χωρίς να τη γνωρίζει».