Ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ενώπιον του Ευρωκοινοβουλίου | REUTERS/Vincent Kessler
Επικαιρότητα

Ομιλία Γιούνκερ: Το ευρώ ως παγκόσμιο νόμισμα και η Ελλάδα

Η Ευρώπη χρειάζεται τον σεβασμό μας ώστε να μην λερώνουμε την εικόνα της, τόνισε ο πρόεδρος της Κομισιόν στην ομιλία του για την Κατάσταση της Ενωσης, ο οποίος χαιρέτησε τις «ηράκλειες προσπάθειες» της Ελλάδας για να σταθεί στα πόδια της
Protagon Team

Μια παθιασμένη έκκληση για την υπεράσπιση της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της εικόνας της, αλλά και με αναφορές στην Ελλάδα και την κρίση της, η οποία κυριάρχησε τα πρώτα χρόνια της θητείας του, χαρακτήρισαν την ομιλία του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ για την Κατάσταση της Ενωσης ενώπιον του Ευρωκοινοβουλίου.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν, στην ουσιαστικά τελευταία μεγάλη ομιλία του στο ευρωπαϊκό σώμα, αναφέρθηκε στην κατάσταση της Ενωσης και στο μέλλον της. Ο Γιούνκερ επέμεινε ιδιαίτερα στη διατήρηση της ειρήνης και στην ενίσχυση του ευρώ ώστε να καταστεί παγκόσμιο νόμισμα.

Για την Ελλάδα, ο Γιούνκερ επαίνεσε τις «ηράκλειες προσπάθειες» της Ελλάδας, η οποία «κατάφερε να ολοκληρώσει το πρόγραμμα σταθερότητας και να ξανασταθεί στα πόδια της».

Το μήνυμα όμως εστάλη και στους εταίρους της Ελλάδας: «Αυτές τις προσπάθειες κάποιοι Ευρωπαίοι ακόμη συνεχίζουν υποτιμούν», είπε και τόνισε: «Πάντα υπερασπίστηκα την Ελλάδα, την αξιοπρέπειά της, το ρόλο της στην Ευρώπη και συγκεκριμένα την παραμονή της στην ευρωζώνη. Αισθάνομαι υπερήφανος για όλα αυτά».

Το παγκόσμιο ευρώ

Το ευρώ έχει ήδη καθιερωθεί σαν βασικό νόμισμα συναλλαγματικών αποθεμάτων σε όλο τον κόσμο, αν και βέβαια το δολάριο εξακολουθεί να είναι η πρώτη επιλογή.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ανήγγειλε ο Γιούνκερ, θα παρουσιάσει πριν από τέλος του έτους προτάσεις για την ενίσχυση του διεθνούς ρόλου του ευρώ έναντι του δολαρίου. Οπως εξήγησε, «το ευρώ πρέπει να γίνει ενεργό εργαλείο της νέας ευρωπαϊκής κυριαρχίας».

Η Ευρωπαϊκή Ενωση πρέπει να γίνει ένας περισσότερο ανεξάρτητος και σημαντικός παγκόσμιος παράγων, συνειδητοποιώντας την δύναμή της στην παγκόσμια σκηνή», δήλωσε ακόμη. «Ναι, είμαστε παγκόσμιοι χρηματοδότες, αλλά πρέπει να γίνουμε και παγκόσμιοι παράγοντες», είπε.

«Να σεβαστούμε την Ενωση»

Ο Γιούνκερ έφερε το παράδειγμα του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, από την αρχή κιόλας της ομιλίας του: «Το 1914 κατέλαβε εξαπίνης την ήπειρο. Το 1913 ήταν ένα φωτεινό αισιόδοξο έτος», είπε και πρόσθεσε: «Δεν υποστηρίζω ότι βρισκόμαστε στο χείλος παρόμοιας καταστροφής στην Ευρώπη. Η Ευρωπαϊκή Ενωση αποτελεί εγγυητή της ειρήνης, Ας είμαστε ευτυχείς που ζούμε σε μία ειρηνική ήπειρο, σε μία ήπειρο που απολαμβάνει την ειρήνη χάρη στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

» Ας δείξουμε περισσότερο σεβασμό προς την Ευρωπαϊκή Ενωση. Ας μη λερώνουμε την εικόνα της. Ας υπερασπισθούμε τον τρόπο ζωής μας. Ας υιοθετήσουμε εκείνο το είδος του πατριωτισμού που δεν κατευθύνεται εναντίον άλλων και ας απορρίψουμε τα εθνικά αντανακλαστικά που επιτίθενται εναντίον άλλων και αναζητούν αποδιοπομπαίους τράγους, αντί να αναζητούν λύσεις που θα μας επιτρέψουν καλύτερη συνύπαρξη».

Κοινή άμυνα και ισχυρότερη συνοριοφυλακή

Σε ό,τι αφορά τα άλλα σημαντικά ζητήματα που κάλυψε η ομιλία Γιούνκερ:

– Πρότεινε την ενίσχυση της ευρωπαϊκής υπηρεσίας φύλαξης των συνόρων ώστε μέχρι το 2020 να είναι σε θέση να διαθέτει 10.000 συνοριοφύλακες στα σύνορα της Ενωσης.

– Για την εμπορική συμφωνία με τις ΗΠΑ που εν πολλοίς απέτρεψε τον εμπορικό πόλεμο λόγω της δασμολογικής πολιτικής του Τραμπ, ο Γιούνκερ εξήγησε ότι  «όταν είμαστε ενωμένοι, είμαστε υπολογίσιμη δύναμη, μια δύναμη που δεν μπορεί κανείς να αγνοήσει. Οποτε η Ευρώπη μιλά ως ένας, μπορούμε να επιβάλουμε τη θέση μας σε άλλους».

– Πρότεινε «μια νέα συμμαχία και μία νέα σύμπραξη» ανάμεσα στην ΕΕ και την αφρικανική ήπειρο με στόχο την δημιουργίας έως 10 εκατομμυρίων θέσεων απασχόλησης τα επόμενα πέντε χρόνια. Αυτό έχει προταθεί για την ανάσχεση των προσφυγικών ροών, δεν είναι όμως σαφές πώς και αν θα λειτουργήσει και θα έχει αποτελέσματα.

– Για το Brexit, ο κ. Γιούνκερ εξήγησε ότι σεβόμαστε μεν την απόφαση των Βρετανών, αλλά «ζητούμε από τη βρετανική κυβέρνηση να καταλάβει ότι κάποιος που αποχωρεί από την Ένωση δεν μπορεί να βρίσκεται στην ίδια προνομιακή θέση όπως ένα κράτος-μέλος». Προσθέτει ότι «εάν αποχωρήσεις από την Ένωση, δεν είσαι πλέον φυσικά μέλος της ενιαίας μας αγοράς, για αυτό το λόγο, θέλουμε να βρούμε λύσεις που αποτρέπουν ένα σκληρό σύνορο στη Βόρεια Ιρλανδία». Σε κάθε περίπτωση «το Ηνωμένο Βασίλειο θα είναι πάντα ένας πολύ κοντινός γείτονας και εταίρος».

– Η Ενωση πρέπει να ξεπεράσει τις διαιρέσεις Βορρά-Νότου, Ανατολής Δύσης και να γίνει περισσότερο ανεξάρτητη στον τομέα της άμυνας, επισήμανε, επαναφέροντας τις θέσεις του για τον ευρωστρατό.