Στη μέση ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αριστερά ο Μελβούτ Τσαβούσογλου και δεξιά ο Ομέρ Τσελίκ | Kayhan Ozer/Presidential Palace/Handout via REUTERS
Επικαιρότητα

Εκνευρισμός στην Τουρκία μετά τις δηλώσεις Καμμένου

«Αν κοιτάξουμε τις δηλώσεις του έλληνα υπουργού βλέπουμε πως είναι απερίσκεπτες», υπογράμμισε ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Ομέρ Τσελίκ. Νωρίτερα ο υπουργός Αμυνας δήλωσε: «Αν έχουν κότσια ας έρθουν, ενωμένοι θα τσακίσουμε τους Τούρκους»
Protagon Team

Συνεχίζεται ο πόλεμος δηλώσεων ανάμεσα σε Αθήνα και Αγκυρα, με την τουρκική πλευρά να ενισχύει την επιθετική ρητορική της. Ο υπουργός Αμυνας Πάνος Καμμένος ενεπλάκη ξανά, πριν από λίγες ώρες, στο «παιχνίδι» προκλητικότητας προβαίνοντας σε σκληρές δηλώσεις, μετά τα τουρκικά παραληρήματα και τα λεγόμενα του τούρκου πρωθυπουργού Μπιναλί Γιλντιρίμ. Συγκεκριμένα, ο κ. Καμμένος απευθυνόμενος στη γείτονα τόνισε: «Αν έχουν κότσια ας έρθουν, ενωμένοι θα τους τσακίσουμε».

Οπως ήταν αναμενόμενο, η τουρκική πλευρά έσπευσε να εκδηλώσει την ενόχλησή της. «Αν κοιτάξουμε τις δηλώσεις του έλληνα υπουργού βλέπουμε πως είναι απερίσκεπτες», υπογράμμισε ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Τουρκίας, Ομέρ Τσελίκ, μια ημέρα μετά την αναφορά του υπουργού Αμυνας, για τη μεταφορά χιλιάδων ελλήνων στρατιωτών στις παραμεθόριες περιοχές, τον Εβρο και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

«Η Ευρωπαϊκή Ενωση πρέπει να προειδοποιήσει την Ελλάδα για τις δηλώσεις που γίνονται. Μια ευρωπαϊκή χώρα, αν δεν έχει καλές σχέσεις με τους γείτονες, δεν θα πει μόνο στη γειτονική χώρα να διορθώσει τις σχέσεις, αλλά και στην ίδια τη χώρα μέλος πρέπει να γίνει αυτό. Πρέπει να διατηρήσουμε την εικόνα που διαμορφώθηκε στη Βάρνα» τόνισε ακόμη ο Τσελίκ.

Υπενθυμίζεται ότι στο πλαίσιο της ομιλίας του, τη Μεγάλη Τετάρτη, ο Πάνος Καμμένος ανακοίνωσε τη μαζική μεταφορά στρατιωτικών δυνάμεων σε Αιγαίο και Εβρο, διευκρινίζοντας ότι εντός των επομένων ημερών, 3.500 προσωπικό θα μεταφερθεί στα νησιά, στη δύναμη της ΑΣΔΕΝ η οποία μετατρέπεται σε Στρατηγείο Αρχιπελάγους και άλλοι 3.500, μόνιμο και στρατεύσιμο προσωπικό, στον Έβρο.

Από την ομιλία του δεν θα μπορούσε να λείπει η ειδική αναφορά τους δύο έλληνες αξιωματικούς που παραμένουν έγκλειστοι εδώ και έναν μήνα στις φυλακές της Αδριανούπολης, του οποίους δεσμεύθηκε ότι θα απελευθερώσει.