Η ανακοίνωση -με τη γνωστή θεατρικότητα του Τραμπ- έγινε από το προσωπικό του γκολφ κλαμπ | REUTERS/Eduardo Munoz
Επικαιρότητα

Ομαδική αγωγή από τον Τραμπ κατά Facebook, Twitter και Google

Ο τέως πρόεδρος των ΗΠΑ βάλλει κατά των τριών κολοσσών της τεχνολογίας κατηγορώντας τους επικεφαλής τους για λογοκρισία
Protagon Team

Αποκλεισμένος από τα μεγάλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στον απόηχο της φονικής επίθεσης οπαδών του στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου, ο τέως πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε την Τετάρτη την υποβολή ομαδικής αγωγής εναντίον του Facebook, του Twitter, του Google και των επικεφαλής αυτών των τεχνολογικών κολοσσών.

«Σήμερα, μαζί με το Ινστιτούτο Πολιτικής “Πρώτα η Αμερική”», έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό ο οποίος προωθεί τις πολιτικές που αποτέλεσαν πυρήνα της πολιτικής του Τραμπ, «καταθέτω, ως βασικός εκπρόσωπος, μια μείζονα ομαδική δικαστική ενέργεια εναντίον τεχνολογικών γιγάντων», ανακοίνωσε ο ίδιος από ιδιόκτητο γκολφ κλαμπ Μπεντμίνστερ στο Νιου Τζέρσεϊ.

Ο Τραμπ κατηγορεί τον Μαρκ Ζούκερμπεργκ του Facebook, τον Σούνταρ Πιτσάι του Google και τον Τζακ Ντόρσεϊ του Twitter και τις εταιρείες τους ως υπεύθυνους για «παράνομη και αντισυνταγματική λογοκρισία». Για τον ίδιο τον τέως πρόεδρο είναι μια «πολύ όμορφη εξέλιξη στην ελευθερία του λόγου».

«Απαιτούμε να μπει ένα τέλος  σε απαγορεύσεις και στη φίμωση»,  είπε ακόμη,  για να επισημάνει ότι αν αυτές οι εταιρείες μπορούσα να μπλοκάρουν το λογαριασμό ενός προέδρου, θα μπορούσαν να το κάνει για οποιοδήποτε πολίτη.

Οι αγωγές κατατέθηκαν στο ομοσπονδιακό δικαστήριο στη Φλόριντα.

Αμέσως μετά τα γεγονότα στο Καπιτώλιο, τα κοινωνικά δίκτυα μπλόκαραν τους λογαριασμούς του τότε προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, επισημαίνοντας ότι από αυτούς μεταδίδεται λόγος  που διαταράσσει την κοινωνική ηρεμία.

Παράλληλα με τον τέως πρόεδρο, μέλη του Κογκρέσου που πρόσκεινται στον Τραμπ, έδωσαν στη δημοσιότητα ένα υπόμνημα στο οποίο περιγράφονται τα σχέδιά τους για τους κολοσσούς του λογισμικού στα οποία περιλαμβάνεται  η διάσπαση των εταιρειών. Επιπλέον ζητούν την αλλαγή ενός νόμου ο οποίος  χαρακτηρίζει εταιρείες όπως το Facebook και το Twitter «πλατφόρμες» και όχι «εκδότες», οπότε δεν έχουν την ευθύνη για όσα δημοσιεύουν οι χρήστες τους.