Ο Ολυμπιακός έχει χάσει πολλά από τα καλά του στοίχεια | IntimeSports
Επικαιρότητα

Οι αυτοκρατορίες πέφτουν εκ των έσω

Ο Ολυμπιακός θα χάσει, εφέτος, τον τίτλο επειδή αρνήθηκε να αντιληφθεί τα σημάδια της παρακμής του, που είχαν φανεί από καιρό. Πίστεψε και ο ίδιος στο αφήγημα περί κατατρεγμού του. Μόνο που, τα λάθη των διαιτητών εις βάρος του δεν του έκαναν τόσο κακό, όσο τα δικά του
Sportscaster

Οι φίλαθλοι κάτω των 25-30 ετών είχαν αρχίσει να πιστεύουν ότι το ελληνικό πρωτάθλημα διεξάγεται για τρεις λόγους: για να ξεχωρίσουν οι ομάδες που θα υποβιβαστούν και εκείνες που θα βγουν στην Ευρώπη, αλλά και για να αναδειχθεί η δεύτερη, πίσω από τον (δεδομένο) Πρωταθλητή. Α, ναι. Και για να φανεί πόσο άνετα θα εξασφαλίσει τον τίτλο ο Ολυμπιακός. Θα είναι Χριστούγεννα, Απόκριες, ή Πάσχα; Το 2004 και το 2010 ήταν οι εξαιρέσεις που επιβεβαίωναν τον κανόνα της τελευταίας εικοσαετίας. Αυτό που σήμερα παρακολουθούν, μια κούρσα για τρεις που -μάλλον- θα κριθεί στο νήμα, τους φαίνεται τόσο παράξενο…

Ο,τι ανεβαίνει, κατεβαίνει. Οι αυτοκρατορίες κάνουν τον κύκλο τους, και στο ποδόσφαιρο. Και καταρρέουν, κυρίως επειδή αρνούνται να αντιληφθούν τα σημάδια της παρακμής τους. Αυτό, ακριβώς, συνέβη στον Ολυμπιακό. Εδώ και πολύ καιρό ο «μόνιμος» Πρωταθλητής Ελλάδας δεν παίζει όπως παλιά, αγκομαχεί ακόμη και στις νίκες του, οι προπονητές ή οι παίκτες του δεν «πείθουν» ούτε, καν, τους δικούς του οπαδούς. Οι ηγέτες του, όμως, επιμένουν πως για όλα φταίνε οι αόρατοι εχθροί του: μια συμμορία διαιτητών και αρχιδιαιτητών, παραγόντων, κυβερνητικών αξιωματούχων, δικαστών κ.λπ. που βάλθηκε να τον ρίξει από τον θρόνο του.

O Ουάρντα έκανε ότι ήθελε τους αμυντικούς του Ολυμπιακού

Χθες (Κυριακή), στο Περιστέρι, το άλλοθι για τη νέα αποτυχία (2-2 με τον Ατρόμητο) ήταν η ανοχή του διαιτητή στα σκληρά μαρκαρίσματα των αντιπάλων. Πράγματι, έπεσε πολύ «ξύλο». Αλλά, δεν είναι αυτή η μόνη αλήθεια για το ματς. Οποιος έχει μάτια, βλέπει:

Ο Τζούρτζεβιτς πήρε πρωτοβουλία να χτυπήσει το πέναλτι και τώρα έχει προβλήματα

Το πρώτο γκολ, στο Περιστέρι, ο Ατρόμητος το έβαλε σαν σε προπόνηση. Ο Ουάρντα έβγαλε σέντρα και ο Βασιλακάκης πήρε την κεφαλιά που έστειλε την μπάλα στα δίχτυα του Προτό, εντελώς ανενόχλητος. Σύμπτωση επαναλαμβανόμενη παύει να είναι σύμπτωση. Στο ματς με την ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ, ο Χριστοδουλόπουλος σκόραρε με το κεφάλι χωρίς να χρειαστεί να σηκωθεί ούτε πόντο από το έδαφος.

Το σκορ στο ημίχρονο (1-1) κολακεύει τους «ερυθρόλευκους» που είχαν μόλις δύο τελικές προσπάθειες, έναντι 10 των αντιπάλων τους. Η εικόνα του αγώνα δεν άλλαξε, μέχρι το τέλος. Ντιγκινί, Ουάρντα, Βασιλακάκης και Μάντσον έκαναν τον Ολυμπιακό άνω – κάτω. Για όποιον παρακολούθησε τον αγώνα, ο βαθμός (2-2) ήταν επιτυχία για τους φιλοξενούμενους. Αν και αυτή η ισοπαλία, μάλλον θα αποδειχθεί καταδικαστική για την προσπάθειά τους να κατακτήσουν τον όγδοο τίτλο τους στη σειρά. Εφόσον ο ΠΑΟΚ νικήσει τη Λάρισα το απόγευμα, ο Ολυμπιακός θα απέχει έξι βαθμούς από την κορυφή, εννέα αγωνιστικές πριν από το φινάλε. Εξι, εάν δεν υπάρξει η επαπειλούμενη ποινή αφαίρεσης τριών βαθμών για τα επεισόδια μετά το τέλος του ντέρμπι με την ΑΕΚ.

Ο αποκλεισμένος από το Κύπελλο (και από την Ευρώπη) Ολυμπιακός κινδυνεύει να ξεμείνει από στόχους, ήδη από τα μέσα Φεβρουαρίου. Πρωτοφανές! Αλλά, δεν έφτασε σε αυτή την κατάσταση έτσι ξαφνικά. Η διοίκησή του υπέπεσε σε πολλά και μεγάλα λάθη. Με πρώτο -και μεγαλύτερο- την κατάργηση της έννοιας του προπονητή, αλλάζοντας οκτώ τεχνικούς ηγέτες μέσα σε περίπου 18 μήνες. Μάρκο Σίλβα, Βίκτορ, Πάουλο Μπέντο, Βασίλης Βούζας, Τάκης Λεμονής, Μπέσνικ Χάσι, ξανά Λεμονής, και τώρα Γκαρσία. Οι ποδοσφαιριστές χάθηκαν… στη μετάφραση συστημάτων και στρατηγικών. Μα, πάνω απ’ όλα, συνήθισαν στην ιδέα ότι το «αφεντικό» τους είναι αναλώσιμο. Ενας, ακόμη, περαστικός από τον σύλλογο.

Οι παίκτες του Ολυμπιακού διαμαρτύρονται στον διαιτητή μετά το τέλος του αγώνα

Λάθη έγιναν και στις επιλογές παικτών, που είτε αποτελούν, ήδη, παρελθόν (Εμενίκε, Μίλιτς, Βούκοβιτς, Καρσελά), είτε εξακολουθούν να διαψεύδουν τις μεγάλες προσδοκίες (Τζούρτζεβιτς, Οφόε, Ενγκελς). Ούτε οι χειμερινές διορθώσεις βοήθησαν. Ο Ιγκόρ βρίσκεται μονίμως εκτός 18άδας, ο Χατζισαφί εμφανίστηκε μόλις χθες, κι ο Μιραλάς συνεχίζει τη μετριότατη σεζόν που έκανε και στην Εβερτον.

Τεχνικός διευθυντής δεν έχει στεριώσει. Ο Μάριο Ουσίγιος παρουσιάστηκε με τυμπανοκρουσίες, όμως αποχώρησε σε τρεις μήνες, όταν κατάλαβε ότι δεν θα είχε κανέναν ουσιαστικό ρόλο. Μοντέστο, Κοβάσεβιτς και Καρεμπέ ανακυκλώνονται σε διάφορα πόστα. Αλήθεια, με δεδομένο ότι και οι προπονητές δεν μακροημερεύουν, ποιος είναι υπεύθυνος για τη στρατηγική του συλλόγου στις μετεγγραφές; Ή, μήπως, δεν υπάρχει στρατηγική;

Η απάντηση της διοίκησης σε όλα αυτά είναι το αφήγημα περί του κατατρεγμένου Ολυμπιακού. Αλλά, ποιος πιστεύει, πλέον, ότι για όλα τα εφετινά δεινά της ομάδας ευθύνεται η διαιτησία; Κι αν είναι έτσι, γιατί ο σύλλογος έχει γίνει κέντρο διερχομένων – προπονητών και παικτών;

Δεν θα καταστραφεί, εάν χάσει έναν τίτλο ο Ολυμπιακός. Θα πρέπει, όμως, να αντιμετωπίσει την πραγματικότητα με γενναιότητα, χωρίς να προβάλλει τις ίδιες δικαιολογίες που οι αντίπαλοί του επικαλούνταν στις δικές τους αποτυχίες, όλα αυτά τα χρόνια. Και η πραγματικότητα, δεν είναι πολύ ευχάριστη. Το ρόστερ που σήμερα διαθέτει, δεν μπορεί να υποστηρίξει το απαιτητικό μοντέλο παιχνιδιού που ο νέος του προπονητής έχει στο μυαλό του. Θα χρειαστεί δαπανηρή ενίσχυση το καλοκαίρι, αυτή τη φορά χωρίς τα χρήματα του Champions League (αν απωλέσει και τη δεύτερη θέση), και χωρίς να του έχουν απομείνει σημαντικά περιουσιακά στοιχεία (ποδοσφαιριστές) για να πουλήσει. Και, κυρίως, χωρίς κανένα περιθώριο για άλλες αστοχίες.

Το χειρότερο για τον Ολυμπιακό είναι αυτό που φάνηκε και χθες, στο Περιστέρι: πλέον, οι αντίπαλοί του δεν νιώθουν το παραμικρό δέος, όταν απέναντί τους στέκεται η πιο επιτυχημένη ομάδα της τελευταίας εικοσαετίας.